Pasargā bērnu no traumām!

Ik gadu bērni Latvijā gūst visdažādākās traumas, tomēr vasara un rudens jau tradicionāli tiek uzskatīti par periodu, kad traumatisma rādītāji pieaug. Kā pasargāt bērnu no traumām stāsta Lienīte Bergmane, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas traumpunkta vadītāja.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Vasara un rudens ir laiks, kad mainās ierastais dzīves ritms un vide, kurā bērns uzturas ikdienā, turklāt tieši šajos gadalaikos bērni ir ievērojami aktīvāki. Tāpēc, tuvojoties kārtējā mācību gada sākumam, vēlētos aicināt vecākus pievērst lielāku uzmanību savām atvasēm, jo bērns ir enerģijas pārpilns un pamanās daudz ko sastrādāt pat tad, ja uzmanība tiek novērsta tikai uz dažām minūtēm, – jo īpaši tas attiecas uz jaunākajiem bērniem.

Skolas laikā traumas tiek gūtas no neuzmanīgas rīcības uz ceļiem, skrienot pa kāpnēm, saskrienoties vai, piemēram, kaujoties.

Traumatisma rādītāji liecina, ka vasarās traumas lielākoties rada kritieni, dzīvnieku un kukaiņu kodumi, apdegumi, kā arī dažādi svešķermeņi elpošanas ceļos un kuņģa traktā. Savukārt skolas laikā traumas tiek gūtas no neuzmanīgas rīcības uz ceļiem, skrienot pa kāpnēm, saskrienoties vai, piemēram, kaujoties. Šo traumu cēloņi ir ļoti dažādi: nedroša vide, nepietiekama vecāku atbildība (gan bērnu pieskatīšanā, gan atbilstošas vides nodrošināšanā mājās, piemēram, sērkociņu, sadzīves ķīmijas un medikamentu pieejamība), informācijas trūkums, u.tml.. Jāatceras, ka uzmanīgiem jābūt visa gada garumā, jo tas ir pilnīgi normāli, ka dažādas traumas bērnus piemeklē visnegaidītākajās situācijas.

 

Reklāma
Reklāma

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas traumpunkts nepārtraukti gan individuāli, gan ar masu mediju starpniecību atgādina vecākiem par nepieciešamību veikt preventīvos pasākumus, lai pasargātu bērnus no iespējamiem nelaimes gadījumiem, taču ļoti bieži šī informācija netiek ņemta vērā. Ārstēšana un medikamenti bērniem ir tikpat dārgi cik pieaugušajiem, un, jo smagāka trauma, jo sarežģītāka un dārgāka ir ārstēšana. 

Aicinu vecākus rūpēties par šķietami sīkām, bet būtiskām lietām – piesprādzēt bērnus automašīnā vai lietot ķiveres, braucot ar velosipēdiem, jo šāda neuzmanība var maksāt dzīvību!

Tādēļ aicinu vecākus rūpēties par šķietami sīkām, bet būtiskām lietām – piesprādzēt bērnus automašīnā vai lietot ķiveres, braucot ar velosipēdiem, jo šāda neuzmanība var maksāt dzīvību! Noteikti jāuzmana bērni, kamēr tie rotaļājas, jo viņi pamanās nokrist jebkur - no skapjiem, krēsliem, dīvāniem vai pat izkrist pa logu! Tikpat svarīgi ir sekot līdzi tam, ko bērns liek mutē, jo dažkārt mazajos vēderos nonāk brīnumu lietas. Ne mazāk būtiski ir runāt un izskaidrot bērniem elementāras lietas, kas jāievēro, lai izvairītos no negadījumiem.

Esiet uzmanīgi un rūpējieties par savu bērnu veselību, lai sīka neuzmanība neatstātu negatīvu iespaidu uz mazā cilvēka attīstību un ģimenes labklājību.

Lienīte Bergmane, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas traumpunkta vadītāja