Veselīgs uzturs bērniņa gaidīšanas laikā

Tā kā mazuļa dzīve sākas sievietes ķermenī, ir svarīgi pārdomāt savus ēšanas paradumus, lai mazulim sniegtu vislabāko un nenodarītu pāri ar kaitīgām vielām un nelāgiem ēšanas paradumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Kalorijas
Pārliecību, ka topošā māmiņa uzņem pietiekami daudz kaloriju gan sev, gan savam mazulim, var iegūt, ja ēdienkartē ir ar uzturvielām bagātu produktu dažādība. Uzņemamo kaloriju daudzums ir atkarīgs no vecuma, auguma, svara un fiziskās aktivitātes. Ja ikdienā cilvēkam vajadzīgas no 1600 līdz 2400 kalorijām dienā, grūtniecības laikā sievietei jāuzņem papildus apmēram 300 kalorijas. Šis skaitlis var mainīties atkarībā no sievietes svara pirms grūtniecības (vai tas bijis palielināts vai samazināts), kā arī no gaidāmo bērniņu skaita. Ja ar uzturu tiek uzņemts vairāk kaloriju nekā patērējas, liekā enerģija pārvēršas taukaudos un veicina aptaukošanos.

Maksimāli veselīgi
Visvieglākais veids, kā uzturu padarīt veselīgu, — iekļaut savā ēdienkartē vairāk svaigu un tvaicētu dārzeņu un augļu. Tāpat ļoti svarīgas ir olbaltumvielas (gaļa, zivis, olas), kalcijs (piena produkti), dzelzs (gaļa, zivis). Izvēlies tādus graudaugu produktus, kas nav pārāk daudz apstrādāti. Ieteicams izvairīties no konservētas pārtikas, kas satur sāli. Lai gan sāls organismam ir vajadzīgs, palielinātā devā tas var kaitēt. Jāizvairās no ceptas un piedegušas maltītes. Ja kārojas saldumi, pilnībā tos nevajag sev liegt — galvenais nepārēdies un nelieto tos ik dienas!

Ja ar uzturu tiek uzņemts vairāk kaloriju nekā patērējas, tad liekā enerģija pārvēršas taukaudos un veicina aptaukošanos.

Reklāma
Reklāma


Ēd dažādi un bieži
Maldīgs ir uzskats, ka veselīgs ēdiens ir negaršīgs un garlaicīgs! Tev taču ne no kā nav jāatsakās — jebkurš pārtikas produkts ir veselīga uztura sastāvdaļa, ja tas tiek lietots saprātīgā daudzumā. Ja kārojas šokolāde vai krēma kūka, atļaujies apēst kādu gabaliņu. Taču — bez pārmērībām! Tāpat, ja uzzini, kādā produktā ir daudz noteiktu vitamīnu, nepārslēdzies tikai uz šo produktu, piemēram, uz biezpienu, jo zini, ka tajā ir organismam ļoti vajadzīgais kalcijs.
Ēdienreižu skaits jāpalielina līdz četrām, sešām maltītēm dienā, uzturā lietojot graudaugu produktus, augļus un dārzeņus, kas ir bagāti ar dabīgajiem vitamīniem, minerālvielām un citām aktīvajām vielām, kas nodrošinās pilnvērtīgu un veselīgu attīstību mazulim un veselību pašai māmiņai.

Šķidruma patēriņš
Grūtniecības laikā vielmaiņa strādā ļoti intensīvi, tāpēc ik dienu jāpatērē viens divi litri šķidruma. Var dzert visu — svaigi spiestas augļu un dārzeņu sulas, kas ir lielisks vitamīnu un minerālvielu avots, ūdeni bez gāzes, zaļo, melno un zāļu tēju, mājās gatavotu limonādi. Tomēr dzērieni, kas satur kofeīnu, grūtniecēm jālieto mazās devās. Pie tiem pieder ne tikai kafija, bet arī melnā tēja, kakao, kola u. c. Reizēm topošās māmiņas, lai izvairītos no roku un kāju pampšanas, kļūdaini ierobežo šķidruma uzņemšanu, lai gan pareizāk būtu uzturā ierobežot vārāmo sāli.

Izmantotā literatūra: Māte un bērns. Ilustrētā medicīnas enciklopēdija, R.: Jumava, 1998; Ilona Verša, Antje Andresa. Grūtniecības kalendārs. Četrdesmit nedēļas kopā ar Nelliju, R.: Valters un Rapa, 2008
Konsultēja Laila Meija, Latvijas Parenterālās, enterālās barošanas un metabolisma asociācijas viceprezidente, Veselības centra 4 diētas ārste