Kad un kur sākt mācīt peldēt bērniņu

„Pavasaris ir īstais laiks sākt vai pilnveidot peldētprasmi, lai līdz vasarai būtu apgūtas pirmās iemaņas vai atsaukts atmiņā jau iemācītais. Tāpat svarīga ir norūdīšanās, ko sniedz peldēšana, lai pirmajās vasaras peldēs iztiktu bez sāpošiem kakliem un iesnām,” stāsta peldēšanas trenere Gunta Meldere, atpūtas klubs Moon Spa.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Par bērnu peldētapmācību stāsta peldēšanas trenere Gunta Meldere, www.udensaerobika.lv veidotāja un trenere atpūtas klubā Moon Spa.

Kādā vecumā uzsākt peldēšanu

Lai arī norūdīšanos un peldes iesaku jau no dzimšanas, kopumā peldēšanas nodarbības baseinā es iesaku no apmēram 8 mēnešu vecuma. Šajā vecumā galvenais ir, lai mazulis pierastu pie plašākiem ūdeņiem un peldēšanās viņam sagādātu prieku. Svarīgi, lai jau pirmajās peldēs vannā zīdainim vecāki radītu labu, mierīgu un pozitīvu gaisotni. Ja bērniņš jau no dzimšanas būs pieradis pie ūdens, trenerim būs daudz vieglāk ar viņu strādāt baseinā. Līdz trīs gadu vecumam bērniņš pierod un mācās peldēt kopā ar kādu no vecākiem. Treneris māca vecākiem, kā bērnam pareizi pierast pie ūdens un nebaidīties no tā.

Apmeklējot peldēšanas nodarbības, bērnam uzlabojas vielmaiņa, asinsrite, attīstās sirds un elpošanas sistēmas, nostiprinās galvenās muskuļu grupas, uzlabojas stāja.


Ir peldbaseini, kuros, sākot no trīs gadu vecuma, treneri bērnam māca peldēt jau patstāvīgi. Ja bērniņš ir nedrošs, mācības bez vecākiem blakus var sākties arī no četru gadu vecuma tas jāizlemj vecākiem, jo viņi savu mazo pazīst vislabāk. Man kā trenerim šķiet, ka optimālais vecums bērniņam peldēt grupā bez vecākiem, ir četri gadi, savukārt, ja peldēšanas pamati jau apgūti, tad arī trīs gadi nav par agru.

Pirmskolas vecuma bērniem (4 – 6 gadi) ieteiktu sākt mācīties peldēt martā trīs mēneši būs pietiekošs apmācības kurss pirms vasaras sezonas uzsākšanas. Ja bērns nodarbības apmeklēs regulāri, tad 10 nodarbībās apgūs pamatkustības, lai vasarā ūdenī justos droši. Bet par to jūs informēs treneris cik veiksmīgi bērns ir ticis galā ar apmācību programmu un cik drošs viņš būs atklātos ūdeņos.

Kāpēc ir labi peldēt

Pirmkārt, ūdenī cilvēks norūdās, bērnam stiprinās imūnsistēma. Aukstajā sezonā pēc baseina noteikti vajadzētu apmeklēt pirtiņu (Moon Spa ir vairākas pirtis), pēc tam lēnām atdzist un tikai tad doties ārā. Ja visu dara nesteidzīgi, tad arī aukstajā ziemā, kad ārā ir -20, mazais nesaaukstēsies.

Apmeklējot peldēšanas nodarbības, bērnam uzlabojas vielmaiņa, asinsrite, attīstās sirds un elpošanas sistēmas, nostiprinās galvenās muskuļu grupas, uzlabojas stāja un mazais ātrāk apgūst dzīvei nepieciešamās iemaņas runāšanu, staigāšanu utml.

Veidojas arī saskarsme ar citiem mazuļiem. Tas ir būtisks ieguvums bērniem, kas pārsvarā dzīvo ar māmiņām pa māju ir iespēja nesteidzīgā, omulīgā vidē iepazīt sev līdzīgos. Arī pirtiņā pēc peldēm notiek aktīva komunikācija „savā valodā”.

Vismazākajiem peldētājiem pēc peldes parasti ir laba apetīte un salds miedziņš, līdz ar to bērniņš pienācīgi atpūšas pēc fiziskajām aktivitātēm un pilnvērtīgi atjauno spēkus nākamajām nodarbēm.

 

Zīdainītis, kas peldēt uzsāk no 8 mēnešiem, jau pēc pāris nodarbībām rotaļu veidā ir apguvis pareizi kustēties ūdenī un aktīvi izmanto kājiņas, lai aizkļūtu līdz kādam peldošam priekšmetam.

Reklāma
Reklāma


Kur peldēties
Mūsu klubs Moon Spa Bruņinieku ielā 47, Rīgā, aicina peldēt arī vismazākos, jo baseinā ūdens temperatūra ir 29 – 30 grādi. Tā ir optimālā temperatūra, lai bērniņš ūdenī nodarbības laikā justos komfortabli, nesaaukstētos. Pavisam maziņos, manuprāt, nav ieteicams vest uz lielajiem baseiniem, jo tur ūdens temperatūra ir pielāgota aktīvajiem peldētājiem, nevis mazuļiem peldriņķos vai māmiņu rokās. Kā jau iepriekš minēju, vēlams, lai pēc peldes ir pieejama pirtiņa ar 50 – 70 grādu temperatūru, kur sasildīties.


Kā notiek peldētapmācība
Zīdainis (es apmācu no 8 mēnešu vecuma) visdrošāk jutīsies kopā ar kādu no saviem vecākiem, savukārt vecākiem ērtāk būs, ja mazais peldes pavadīs speciālā peldriņķī Swimtrainer. Šiem riņķiem ir speciāls ķermeņa turētājs, kas bērnu notur pareizā guļus stāvoklī uz vēdera, kā arī lences, kas neļauj peldētājam izslīdēt no riņķa. Riņķi ir dažāda izmēra, speciāli pielāgoti bērnu vecumam jo lielāks bērns, jo mazāks riņķis, tātad vairāk jāpieliek spēka un izveicības, noturoties uz ūdens, tā bērnam pašam nemanot iemācoties pareizās kustības ūdenī. Turpinot apmācības pie trenera, bērns būs apguvis pareizās pamatkustības, lai iemācītos peldēt bez peldriņķa.

Nodarbība ilgst apmēram 40 minūtes. Uzsākot peldētapmācību, vecākam, kas nodarbībā ir ar bērniņu, uzmanīgi jāseko līdzi, lai mazais ūdenī justos komfortabli. Sākumā bērns pierod pie ūdens, izprot līdzsvaru, izjūt ūdeni un tikai vēlāk apgūst kāju un roku kustību iemaņas un koordināciju. Esmu novērojusi, ka zīdainītis, kas peldēt uzsāk no 8 mēnešiem, jau pēc pāris nodarbībām rotaļu veidā ir apguvis pareizi kustēties ūdenī un aktīvi izmanto kājiņas, lai aizkļūtu līdz kādam peldošam priekšmetam.

Uz nodarbībām līdzi jāņem:
1) Zīdaiņiem un bērniņiem, kas vēl neiet uz podiņa peldēšanai paredzētās autiņbiksītes;
2) Lielākiem bērniem peldbikses, vecākiem peldkostīms;
3) Dušas piederumi;
4) Dvielis (bērniem vēlams ar kapuci);
5) Gumijas čībiņas gan pieaugušam, gan bērnam, lai neslīd kājas;
6) Vēlams speciāls peldriņķis Swimtrainer, kas atvieglos peldēšanu ūdenī (to var iegādāties arī klubā uz vietas).

Treneres Guntas Melderes piebilde
„Esmu novērojusi, ka daudzas māmiņas, kuras savus mazuļus ved uz peldēšanu, atzīstas, ka pašas neprot peldēt vai ūdenī nejūtas drošas. Tāpēc ieteiktu tieši šajā pavasarī pašām uzsākt mācīties peldēt, lai, mazajam paaugoties, arī pati mācētu peldēties. Viss ir iespējams, tikai jābūt vēlmei to darīt! Sākumā iesaku apmeklēt ūdens aerobikas, lai pārvarētu bailes no ūdens, ja tādas ir, un pēc pāris nodarbībām treneris ieteiks, kad ir īstais laiks sākt uzlabot savas peldētprasmes. Vairāk par to lasi www.udensaerobika.lv.”


Materiālu sagatavoja  www.moonspa.lv

sadarbībā ar www.udensaerobika.lv