Ceļošana mašīnā kopā ar mazuli. Pieredzes stāsts

„Dalīšos ar Jums savā pieredzē, kā ceļot ar mazuli mašīnā. Pirmais tālākais ceļojums dēliņam bija 2,5 mēnešos,” raksta portālā mammam.lv reģistrētā mamma Ieva Cīrule.

FOTO: Shutterstock.com

Braucām uz Igauniju kristīt mazuli. Iepriekš visu sagatavojām. Tā kā es vairs nebaroju ar krūti, vajadzēja barot no pudelītes ar mākslīgo pieniņu. Mākslīgo pieniņu jau savlaicīgi 3 ēdienreizēm sabēru piena konteinerī un vienu ēdienreizi no rīta sagatavoju pudelītē un ieliku termosa somiņā. Pārējo paņēmām līdzi un ielikām bagāžniekā. Braucot izmantojām kulbiņu (kaut zinām, ka nevar), bija, protams, arī auto sēdeklītis. Kamēr mazais gulēja brauca ratu kulbā, bet, kad pamodās pārlikām auto sēdeklītī. Papildus paņēmām līdzi arī bērna mīļākās mantiņas. Ar tām mīļākajām mantiņām gan dažkārt var noiet galīgi greizi. Pēkšņi mazajam vairs nevajag savu mantu. Tad nu nākas izdomāt mantas no nekā! Parasti bija kāds pudeles korķītis, čaukstošs konfekšu papīrs.

 

Mazulis ēda ik pēc 3-3,5 stundām. Tas atkarīgs no tā, vai iepriekšējā reizē bija izēdis visu pudelīti. Kad bija jāēd, vienmēr iebraucām benzīntankā. Bagāžniekā bija arī tējkanna, kurā ir ūdens jau vienu reizi uzsildīts līdz 100C. Bijām nopirkuši PHILIPS elektrisko tējkannu ar iespējām uzsildīt ūdeni 40C, 60C, 80C, 100C. Kad iebraucām benzīntankā, krustmāte izņēma tējkannu no bagāžnieka iegāja benzīntankā un uzsildīja ūdeni līdz 60C, uzlēja piena maisījumam, kuru no dozētāja jau iebēra pudelītē. Tad mēs paēdām mašīnā un iepriekš vienmēr pārbaudījām, vai nav dēliņam jāsamaina autiņbiksītes. Tā kā mēs braucām oktobra vidū un bija jau auksti, mašīnā braucot, bērnu mēs atģērbjam, lai par daudz nesakarst, iepriekš, protams, uzsildījām mašīnu. Kad kāpām laukā, lai nebūtu ilgi jāģērbj mazais augšā, lejā, izmantojām cepuri un pledu, ko paņēmām līdzi. Satinām mazo kārtīgi pledā un paņēmām līdzi speciālo somu, kas nāca klāt ratiem. Var, protams, izmantot jebkuru citu somu, kas ir ērta! Ratu somā vienmēr bija ūdens necaurlaidīgie autiņi un plāna sedziņa, ko paklāt benzīntankā uz pārtinamā galda. Noteikti mašīnā aptieciņā jābūt līdzekļi pret caureju un temperatūru, pret iesnām der jūras sāls un degunam iesnu atsūcējs.


Nākošais tālākais ceļojums bija 3mēnešos uz Vāciju – 17stundas uz vienu galu ar mašīnu. Atkal kopā ar krustvecākiem. Ceļojumam sagatavojām visu to pašu līdzi, bet papildus bija jāņem mazulim vairāk drēbītes un arī dušas želeja. Kamēr braucām, salonā bija 4 komplekti pārvelkamās drēbes, jo mazais smulējās. Iepriekš pirms kāds kāpa laukā no mašīnas noteikti vilkām mazajam plāno cepurīti un piesedzām ar pledu, lai no caurvēja nesaslimtu. Ik pēc 3,5 stundām stājāmies, ēdām, mainījām autiņbiksītes un pastaigājām ar mazuli pa svaigu gaisu vismaz 10 minūtes. Nakti mašīnā mazulis pavadīja, guļot saldā miegā, un cēlās tikai 6 no rīta. Šo režīmu centāmies ievērot. Dažkārt pamperu samainījām turpat mašīnā –  ratu kulbā iesedzām ūdens izturīgo autiņu un aiziet!


Kad sasniedzām gala mērķi, viesnīcā mazulim izmantojām ceļojuma gultiņu. Nākošajā rītā, kad devāmies iepirkties, mazais brauca līdzi uz Vācijas veikaliem H&M un C&A. Kamēr mamma ar krustmāti staigāja pa veikaliem tikmēr krustēvs, tētis un brālēns pieskatīja mazo Rodrigo. Un, kad bija jāmaina autiņbiksītes, vīrieši tika labi galā un ēst arī iedeva. Vācijas lielveikalos ir ērtas un praktiskas istabas mazuļiem, kur var pat pabarot, mazo uzsildot ēdamo pat mikroviļņu krāsnī. Rodrigo braucienu pārcieta labi, jo praktiski lielāko daļu gulēja.


Vēl pēc neilga laika braucām uz Vīni – Zalcburgu sagaidīt Ziemassvētkus Tad braucot, mazais vairāk bija nomodā un negulēja, tāpēc vajadzēja rotaļāties. Šim nolūkam bijām iegādājušies pirkstiņlelles. Līdzīgas var apskatīt http://www.lelle.lv. Iegādājāmies 5 dažādas, lai varētu noturēt bērna uzmanību. Tad arī katrreiz, kad kaut kur braucām, noteikti nopirkām kādu jaunu mantu, lai varētu nomierināt, ja nu gadījumā uznāk lielais kreņķis. Šajā braucienā izbaudījām Ziemassvētku gada tirdziņu, aizbraucām līdz kalnu ciematiņiem. Tur bija aukstāks, bet Rodrigo bija siltais kombinezons, un viņam bija silti.

Reklāma
Reklāma


Vēlāk, kad dēls mazāk gulēja un vairāk gribēja izzināt pasauli, braucām mazākus gabalus, bet tomēr vēlme ceļot nepameta. Tāpēc, kad dēlam bija 11 mēneši devāmies atkal ceļojumā kopā ar krustēvu. Tas bija jūnija vidus. Ceļojums bija uz Milānu ar lidmašīnu, kur mūs sagaidīja ar mašīnu krustēvs un brālēns. Ielidojot Milānā bija 35C karsts. Lidmašīnā dēls uzvedās labi. Līdzi atkal bijām paņēmuši jaunu mantiņu, bet ar to viņš nespēlējās, vairāk interesēja, kas ir aiz loga. Lielāko ceļa lidojumu dēls nogulēja. Pacelšanos un nosēšanos pārcieta labi.. Tagad jau dēls ēda pieaugušo pārtiku tāpēc nebija problēmas ar ēšanu. Tālāk pēc Milānas braucām uz Parīzi bijām arī Eifeļtornī. Tad vēl Rodrigo krustēvs minēja, ka arī pieaugušajiem vajag pabūt Disnejlendā. Tad pēc Parīzes atkal devāmies uz Vāciju un atpakaļ uz Latviju. Braucot dēls bija niķīgāks, jo atpakaļ tomēr braucām ar mašīnu. Pa vidu atpūtāmies arī viesnīcās. Tagad Rodrigo gulēja auto sēdeklītī, bet mēs speciāli izvēlējāmies ērtu, lai der gariem pārbraucieniem.

 

Tā nu mēs ceļojam kopā ar mazuli. Vispār jau vajag pacietību, izdomu un atbalstu no apkārtējiem, kas brauc līdzi ceļojumā. Bet ceļot ar mazuli nav grūti un neiespējami. Tagad ir tik daudz atvieglojumu  izdomātu, lai atvieglotu mammas un bērna ikdienu!

 

Lai jums jauki ceļojumi!