Zīdīšana nav kontracepcija!

Jautājums: Vai taisnība, ka tad, ja pirmajos sešos mēnešos bērns ēd ne retāk kā ar četru stundu intervālu, papildus kontracepcija nav nepieciešama? Atbild pediatre un sertificēta krūts barošanas speciāliste Dace Zavadska.

FOTO: Shutterstock.com

„Barošanas laikā hormonālā kokteiļa dēļ tik tiešām izveidojas situācija, kad kādu laiku nenotiek ovulācija, tie paši hormoni, kas pastiprina piena veidošanos vienlaikus arī kavē olšūnas nobriešanu. It īpaši, ja bērns tiek regulāri barots naktī, jo pēdējie pētījumi liecina, ka prolaktīna veidošanās, kā atbilde uz zīdīšanu nakts laikā ir lielāka  nekā dienā. Augstāks prolaktīna līmenis nomāc ovulāciju.

Taču uz to nevar paļauties! Katra sieviete un viņas ķermenis ir individuāli un mēs nekad precīzi nevaram prognozēt, kad organisms pārkārtosies uz ovulējošu ciklu. Zīdīšana var darboties kā kontracepcija, bet paļauties uz to nevajadzētu. Un tiklīdz bērns sāk saņemt papildus ēdienu, uz to var paļauties arvien mazāk. Ir gadījumi, kad sievietei viena gada laikā ir divas dzemdības”.
 

Reklāma
Reklāma