Esmu precējusies, bet stāvoklī no cita. Kāds uzvārds būs manam bērnam?

Alimenti, paternitāte, uzvārds bērnam. Dažādi juridiskie jautājumi un atbildes no zvērināta advokāta palīdzes Ineses Cinītes.
 

Foto Laura Šūlmeistere

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto Laura Šūlmeistere

Kāds uzvārds būs bērnam?
Esmu vēl oficiāli precējusies ar savu divu pirmo meitiņu tēvu, bet kopā nedzīvojam jau aptuveni trīs gadus un K.L ietvaros viņam jau aptuveni gadu ir liegts vispār kontaktēties ar mani un manām meitiņām. Jau vairāk kā gadu dzīvoju kopā ar draugu, un nu mums ir pieteicies mazulītis. Vai, bērnam piedzimstot, ja es vēl oficiāli būšu precējusies, varēs dot bērna tēva uzvārdu? Un ja es izšķiros grūtniecības laikā, vai nav obligāti jāapprecas ar bērna tēvu, lai bērns iegūtu tēva uzvārdu?


Atbild Inese Cinīte, zvērināta advokāta palīdze
Bērniņš tiks reģistrēts dzimšanas reģistrā un par bērna tēvu tiks reģistrēts bērna mātes vīrs, ja bērna māte atrodas laulībā. Ja laulība tiks šķirta līdz bērna piedzimšanai un Jūs apprecēsities ar bioloģisko bērna tēvu, tad bērna dzimšanas apliecībā par bērna tēvu, tiks norādīts īstais tēvs. Ja par bērna tēvu tiek ierakstīts Jūsu vīrs, kurš nav bērna bioloģiskais tēvs, tad Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasību par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu.

Vai pienākas alimenti?
Bērna tēvs dzīvo atsevišķi no mums, 15 dienas mēnesī bērns dzīvo pie viņa, vai man ir tiesības pieprasīt alimentus?

Atbild Inese Cinīte, zvērināta advokāta palīdze
Uzturlīdzekļu būtība ir tāda, ka uzturlīdzekļus var prasīt no vecāka, kurš nepiedalās bērna ikdienas aprūpē. No izklāstītā izriet, ka abi vecāki katru mēnesi rūpējās par bērniem, līdz ar ko uzturam katrs no vecākiem katru mēnesi tērē savus līdzekļus līdzīgās daļās u attiecīgi prasījums par uzturlīdzekļiem ir strīdīgs.

Bērna tēvs negrib atzīt savu paternitāti
Esmu stāvoklī no bijušā drauga, mums ir ļoti sarežģītas attiecības! Kā saprotams, viņš nevēlas atzīt bērniņu pēc tā dzimšanas! Kas ir jādara, lai varētu reģistrēt bērniņu uz tēva uzvārda un pēc tam saņemt uzturlīdzekļus no viņa?

Atbild Inese Cinīte, zvērināta advokāta palīdze
Ja bērna tēvs negrib labprātīgi atzīt paternitāti, tad ir nepieciešams vērsties tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu. Ja ar tiesas spriedumu tiks papildināti dzimšanas reģistra dati ar bērna tēvu, tad iespējams arī prasīt uzturlīdzekļus no bērna tēva.

Alimenti divdesmitgadniecei?
Manam civilvīram no iepriekšējās laulības ir divas meitas, kurām maksājam uzturlīdzekļus visu laiku, kaut meitām ir jau 18 un 20 gadi, lai gan tiesas spriedums noteica maksāt līdz pilngadībai. Mums arī ir kopīgs bērniņš, vai mēs varam pārstāt maksāt, kaut meitenes mācās?

Reklāma
Reklāma

Atbild Inese Cinīte, zvērināta advokāta palīdze
Ir iespējams pārtraukt maksāt uzturlīdzekļus, jo tiesas nolēmums noteicis vecāka pienākumu maksāt uzturlīdzekļus līdz bērnu pilngadības sasniegšanai. Taču tas neizslēdz iespēju, ka pašas meitas, būdamas pilngadīgas, iesniegs tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu no sava vecāka.

Vīrs grib šķirties bērna dēļ
Esam ar vīru precējušies nepilnu gadu un nu mums ir divus mēnešus jauns bērniņš. Diemžēl vīra ģimene uzskata, ka mēs nevaram dzīvot kopā un liek vīram iet uz laulības šķiršanu, kaut gan viņš nav mazais bērns (29 g.),pateikt neko pretī viņš nevar jo strādā pie sava brāļa, kurš liek izvēlēties starp ģimeni un darbu. Sanāk tā ka vai nu viņš paliek pie ģimenes un līdz ar to mēs paliekam tikai ar manu bērna naudu(58 ls),jo tad viņš zaudē darbu vai otrs variants ir kad vīrs paliek strādāt, bet tad jāšķiras no mums ar dēliņu. Kā ieteiksiet rīkoties, es pati tiešām vairs nezinu ko iesākt šādā situācijā. Jau iepriekš paldies.

Atbild Inese Cinīte, zvērināta advokāta palīdze
Civillikums nosaka, ka pie ģimenes šaurākā nozīmē pieder laulātie un viņu bērni. Šajā gadījumā ieteiktu sākotnēji pārrunāt šo jautājumu ar dzīvesbiedru, tā kā no izklāstītās informācijas nav iespējams pateikt viennozīmīgu atbildi, ko šādā situācijā darīt. Ja tomēr nav nekāda risinājuma, ieteiktu vērsties pie jurista.

Komentētāja piebilde, Jānis Lulle:
Es neesmu jurists, bet, izlasot rakstīto, arī man radās pārdomas.
1. Atbrīvot no darba pienākumu pildīšanas var tikai Darba likumā noteiktajos gadījumos. Pantus uzreiz nenosaukšu, tos var atrast www.likumi.lv.  Turklāt Jūsu vīram ir arī apgādībā esoša persona — bērns. Tātad Jūsu vīra ģimenes nepatika pret Jums nav iemesls viņa atbrīvošanai.
2. Ja Jūsu vīrs strādā neoficiāli, atbrīvošanas gadījumā viņš var sūdzēties Valsts DArba Inspekcijā. Tur ir juristi, kuri tiešām spēj palīdzēt — pats to esmu piedzīvojis. Tā ir Jūsu vīra  iespēja pierādīt savu patstāvību.
3. Valsts Nodarbinātības Aģentūra bezdarbniekiem  piedāvā arī kursus mazā biznesa uzsākšanai. Tā ir Jūsu vīra iespēja paām kļūt par uzņēmēju vai pašnodarbināto. Tā kā Jūsu situācija nemaz nav tik bezcerīga!

 

Ja arī tu vēlies uzdot jautājumu speciālistiem, skati sadaļu Jautā speciālistam!