Zīdainītim iesnas? Mātes piens, ēteriskās eļļas un citi līdzekļi to ārstēšanai

Ko darīt, ja mazulis ir saķēris iesnas? Kādas metodes izvēlēties, lai nebūtu jāķeras klāt pie smagā arsenāla — zālēm? Izrādās, ka efektīgākās ir pavisam vienkāršas lietas, kas nekur tālu nav jāmeklē.

FOTO: Shutterstock.com

Konsultē Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda un sociālā projekta biedrības Ģimenes šūpulis vecmāte Rudīte Brūvere.

Svētīgais reflekss — šķaudīšana
Iesnas mazam bērniņam tas, protams, ir problemātiski, jo bērns šai laikā nevar lāgā pazīst, jo, kamēr viņš zīž mātes krūti, viņa mute ir aizņemta un viņš atkal nevar paelpot. Parasti bērns, kuram ir iesnas, arī slikti guļ. Kā viņam palīdzēt? Vispirms deguna gļotas ir jāmēģina šķidrināt, jo tad vieglāk bērnam puņķīšus no deguna būs izšķaudīt. Visi, kam ir bērni, būs piedzīvojuši, ka jaundzimušais jau pāris minūtes pēc dzimšanas sāk šķaudīt. Tas tādēļ, ka viņam gļotādas pirmoreiz ir tik sausas pirms dzimšanas taču viņš peldēja ūdenī! Un tiklīdz viņa deguna gļotādai pieķeras kāds puteklītis, tas kļūst par kairinājumu un bērniņš šķauda. Šis reflekss mazulim ir labi attīstīts, tādēļ viņš visu lieko izšķaudīs!
Lai šķidrinātu gļotas, degunā var pilināt jūras sāls ūdeni. Taču vislabākās zāles tomēr būs mātes piens. Tā iedarbība līdz galam vēl nav izpētīta, bet praksē pierādījies, ka, pateicoties mātes pienam, maziem bērniem tiek izārstētas iesnas un apārstētas arī pūžņojošas actiņas. Katrā ziņā nekādas zāles nevajadzētu dot! Dažkārt jaunās māmiņas un tēti vēlas, lai iesnas mazulim pārietu uzreiz. Bet tāpat kā pieaugušajiem, arī maziem bērniņiem paiet apmēram nedēļa līdz tās pazūd pavisam.

Vislabākās zāles tomēr būs mātes piens. Tā iedarbība līdz galam vēl nav izpētīta, bet praksē pierādījies, ka, pateicoties mātes pienam, maziem bērniem tiek izārstētas iesnas un apārstētas arī pūžņojošas actiņas.

Ēteriskās eļļas
Pret iesnām labi palīdz arī ēteriskās eļļas. Taču mazam bērnam nedrīkst lietot ne piparmētru, ne eikaliptu eļļu. Tās zīdainītim ir par stipru! Pie gultiņas var piesiet marli, kurā iepilināta lavandas vai priežu eļļa. Eļļas koncentrāts, ja to grib iemasēt bērniņam uz krūtīm un muguras, noteikti jāatšķaida: tējkaroti parastas pārtikas eļļas ņem 1-2 pilienus ēteriskās eļļas koncentrāta. Nevajag domāt, jo vairāk smaržos, jo labāk. Mazs bērniņš ir ļoti uzņēmīgs un viņa ārstēšanā nevajadzētu lietot neko stipru.

Mitrinām gaisu!
 Lai iesnas ātrāk atkāptos un drīz kā nelūgtas viešņas, nebūtu klāt jau atkal, jārūpējas, lai gaiss telpā būtu mitrs. Ja tas tā ir, mūsu gļotādas var viegli attīrīties un iesnas pat nerodas. Gļotādām veselīgs ir gaiss ar 60% mitruma. Tādēļ vēlams iegādāties hidrometru, kas nav dārgs pirkums, bet ar kuru var viegli noteikt gaisa mitrumu telpās. Jāatceras ja mēs neradām mazam un ļoti jūtīgam organismam piemērotus apstākļus, nav jābrīnās, ka viņš ar kaut ko netiek galā.
Vēl būtiska slodze bērna organismam ir vecāku smēķēšana. Nereti vecāki atrunājas mēs smēķējam istabā, kurā bērns neuzturas. Taču tam nav lielas nozīmes indīgās vielas tāpat izklīst pa visu dzīvokli, iesūcas apģērbā un ir arī vecāku elpā. Tikt ar šīm indēm galā tā atkal ir papildus slodze mazajam ķermenītim.

Psiholoģiskā veselība
Liela nozīme tam, lai bērns neslimotu, ir arī emocionālajiem apstākļiem ģimenē. Bērns parasti ir apmierināts un priecīgs, ja arī attiecības ģimenē ir labas un sirsnīgas. Ja bērns aug tīrā garīgā vidē.
Arī visu laiku tarkšķošs radio vai televīzija, kas nepārtraukti darbojas fonā, novājina bērnu. Jo brīžiem agresīvās skaņas, nepārtraukto bilžu maiņu, arī varmācīgos skatus bērns ar savu prātu nevar analizēt, līdz ar to viņš nespēj tos no sevis distancēt. Viss redzētais tiek uzņemts un arī tas traucē bērna fiziskajai veselībai.

Kas jāievēro, ja bērnam ir iesnas:
•    Degunu nedrīkst tīrīt ar cietiem vates vai citiem tamponiem, sērkociņiem vai maziem, ar vati aptītiem skaliņiem. Vispirms degunā iepilina jūras ūdeni, šādi sašķidrinot deguna gļotas. Tālāk degunu var attīrīt ar speciālu sūknīti, kas paredzēts gļotu atsūkšanai. Tas jādara ļoti uzmanīgi, jo var ievainot bērna deguntiņu.
•    Zīdaiņiem nedrīkst degunā pilināt zāles ar mentolu, kampareļļu vai ēteri, kā arī ķiploku, sīpolu, melno rutku vai mārrutku sulu.
•    Ja zīdainim nav temperatūras un viņš spēj paelpot caur degunu, viņu var vest laukā, ja temperatūra nav zemāka par mīnuss 5 C (vai mīnuss 15°C, ja gaiss ir sauss un laiks saulains). Svaigs gaiss parasti palīdz izārstēties no iesnām. Ja bērns elpo caur muti, vajadzētu atgriezties mājās.
•    Ja mazuli laukā vest nevar, istaba, kurā viņš atrodas jāvedina 4-5 reizes diennaktī. Tikmēr bērns jāiznes citā istabā. Bieži vēdinātā istabā gaiss nebūs pārmērīgi sauss. Ja istabā ir radiatori, lai mitrinātu gaisu, uz tiem var uzklāt mitru segu, vai novietot lēzenus traukus ar ūdeni. Ja radiatorus aizklāj aizkars, viss mitrums, žūstot sedziņai, koncentrējas aiz aizkariem, t.i., pie loga, un nenokļūst istabā. Tātad aizkariem nevajadzētu aizklāt radiatorus. Derētu arī telpaugi, kas daudz jālaista un daudz mitruma izgaro. Tie jūtami uzlabo telpas klimatu.
•    Lai mazulim būtu vieglāk elpot, var nedaudz pacelt gultas galvgali.

 

Reklāma
Reklāma

IZLASI ARĪ:

Kad un cik ilgi drīkst vest ārā jaundzimušo?

Līdz cik mīnus grādiem vest ārā zīdainīti?
Rakstā izmantota arī Aļģimanta Vingra grāmata Jūsu bērns, Zvaigzne ABC, 2006.