Svētku dienās atkal sadzīves traumas gūst mazi bērni

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigāžu mediķiem aizvadītajās svētku dienās un šīs nedēļas sākumā bijuši vairāki izsaukumi, kad jāsteidzas palīgā un jānogādā slimnīcā mazi bērni, kuri mājās guvuši dažādas traumas – saindējušies ar sadzīves ķīmiju vai applaucējušies ar karstu šķidrumu.

Dažādus krāsojamos zīmējumus skati sadaļā Rotaļas ar bērniem! Ilustrācija: Jānis Beķeris

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dažādus krāsojamos zīmējumus skati sadaļā Rotaļas ar bērniem! Ilustrācija: Jānis Beķeris

Lai mācītu bērnam par drošību mājās, izdrukā mammam.lv/tetiem.lv krāsojamos situāciju zīmējumus!

 

Kopumā aizvadītajos svētkos un brīvajās dienās bērni mājās mazāk guvuši dažādas traumas, kā tas ierasts gadu mijas svinību laikā. Kā liecina NMP dienesta dati, piemēram, 2009.gada nogalē gadu mijas svētkos smagas traumas no petardēm bija guvuši četri bērni vecumā no 4 līdz 13 gadiem. NMP dienesta vadītājs Armands Ploriņš atzīst: „Varam būt gandarīti, ka atšķirībā no citu gadu drūmās statistikas šogad gadu mijas svētkos nebija neviena bērna, kas būtu cietis pirotehnikas dēļ. Acīmredzot mediķu un mediju aicinājumi pieaugušajiem parūpēties par bērnu drošību svētku salūta laikā ir sadzirdēti – vecāki ir bijuši piesardzīgi un tas ir devis pozitīvu rezultātu”.


Tomēr bez bērnu traumām nav pagājuši arī aizvadītie svētki un pēcsvētku dienas. Kopš 31.decembra četru dienu laikā ātrās palīdzības mediķu brigādes dažādās slimnīcās nogādājušas septiņus bērnus vecumā no 1 līdz 3 gadiem. A.Ploriņš atzīst, ka negadījumi lielākoties notikuši situācijās, kad bērns bez pieaugušo uzmanības ir palicis tikai uz dažām sekundēm un piebilst, ka „šie brīži dažkārt var izrādīties ļoti liktenīgi un var radīt paliekošas sekas uz visu tālāko bērna dzīvi”.

Vecgada vakarā ar sadzīves ķīmiju Latgalē saindējušies divi mazi bērniDaugavpilī kāds 2 gadus vecs zēns iedzēris trauku mazgāšanas līdzekli, bet Rēzeknē 2 gadus vecs zēns mājās piekļuvis metināšanai domātam šķidrumam.

Reklāma
Reklāma

Tā pirmdien, 3.janvārī, Daugavpils novadā 1,2 gadus veca meitene uzrāvusi sev virsū karstu ūdens krūzi, gūstot nopietnu sejas, kakla un krūšu apdegumu. NMP dienesta mediķu brigāde meiteni nogādājusi slimnīcā. Savukārt pirmajā jaungada dienā Daugavpils novadā kāds 3 gadus vecs zēns mājās bija piekļuvis ožamajam spirtam un pieliekot pie mutes, guvis lūpu apdegumu. Zēns nogādāts slimnīcā. Šajā pat dienā Jēkabpilī gadu veca meitene guvusi termisku apdegumu, uzraujot uz krūtīm sev virsū krūzi ar karstu tēju un hospitalizēta slimnīcā.  


Savukārt vecgada vakarā ar sadzīves ķīmiju Latgalē saindējušies divi mazi bērni - Daugavpilī kāds 2 gadus vecs zēns iedzēris trauku mazgāšanas līdzekli, bet Rēzeknē 2 gadus vecs zēns mājās piekļuvis metināšanai domātam šķidrumam un to iedzēris. Abus bērnus brigāžu mediķi nogādājuši slimnīcā. Vecgada vakarā Ogres novadā nopietnu ķermeņa apdegumu guvusi arī kāda 2 gadus veca meitene, iekrītot bļodā ar karstu ūdeni. Savukārt Jelgavā kāds 1,7 gadus vecs zēns bija atradis ātri cietējošas līmes tūbiņu un to pārkodis. Pateicoties tuvinieku ātrajai reakcijai, kuri uzreiz pamanīja notiekošo un centās iztīrīt līmi no bērna mutītes, mute nesalipa kopā. Lai pārliecinātos, vai līme nav nokļuvusi dziļāk mutes dobumā un trahejā, tādējādi nodarot nopietnu apdraudējumu bērna veselība, izsauktā NMP dienesta mediķu brigāde zēnu nogādāja slimnīcā.
NMP dienesta mediķi aicina pieaugušos uzmanīt mazos bērnus, kuri šajā vecumā ir ļoti zinātkāri un cenšas iepazīt pasauli, neapzinoties riskus savai veselībai un dzīvībai. Tieši pieaugušie ir tie, kuri var pamanīt un novērst bērnam bīstamās situācijās, vēl pirms nelaime notikusi.  

Kā pasargāt savu bērnu, lasi sadaļā Bērns aug -> Bērnu drošība


Informāciju sagatavoja: Ilze Bukša, NMP dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja