Kā mainīsies seksuālās attiecības pēc grūtniecības iestāšanās?

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu. 

„Mēs ar puisi vēl tikai plānojam bērniņu, bet man jau tagad ir radušies neskaitāmi jautājumi, piemēram, kas mainīsies seksuālajā dzīvē - kuras pozas būs jāaizmirst, kuras jāapgūst?” mammam.lv/tetiem.lv vaicā kāda portāla reģistrētā lietotāja.

Gaidīta grūtniecība pāra seksualo dzīvi visbiežāk dara tikai skaistāku, uzskata attiecību konsultants Arturs Šulcs. Foto: Ieva Knāķe-Milberga, www.ruume.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Gaidīta grūtniecība pāra seksualo dzīvi visbiežāk dara tikai skaistāku, uzskata attiecību konsultants Arturs Šulcs. Foto: Ieva Knāķe-Milberga, www.ruume.lv

 

„Mēs ar puisi vēl tikai plānojam bērniņu, bet man jau tagad ir radušies neskaitāmi jautājumi: kas mainīsies seksuālajā dzīvē - kuras pozas būs jāaizmirst, kuras jāapgūst?; kas notiks ar manu ķermeni pēc grūtniecības - man būs celulīts, liekais svars?; kā mans puisis uztvers mana ķermeņa pārmaiņas - viņš mani tādu lielu gribēs un vai es gribēšu viņu?!”

 

Atbild Māra Grieze - Putniņa, sertificēta vecmāte

Sekss grūtniecības laikā ir pat vēlams, jo sniedz patīkamas emocijas un tuvina Jūs ar savu partneri. Izņēmums, ja grūtniecība noris ar sarežģījumiem (asiņošana, spontāna aborta draudi utml.), tādā gadījumā noteikti jākonsultējas ar savu ārstu! 

 

Parasti abi partneri grūtniecības laikā (atkarībā no grūtniecības posma) atrod vispiemērotākās pozas, kas ir pieņemamas abiem un sniedz patīkamas izjūtas. Dažreiz vīrieši baidās, ka nodarīs pāri bērniņam, taču jāatceras, ka bērniņš mīlēšanās laikā nevar tikt ne traumēts, ne kā savādāk just ko nepatīkamu – tieši otrādi – endorfīni (laimes hormoni), ko saņem māte, pozitīvi ietekmē arī bērniņu. 

 

Iekāre pret partneri grūtniecības laikā var būt mainīga – tas ir normāli, ka var būt vai nu pastiprināta vēlme, vai arī samazināta vēlme pēc intīmās tuvības, galvenais, lai abi partneri izturētos pret to ar savstarpēju izpratni. Taču izmaiņas pēc grūtniecības ir ļoti individuālas.

Bieži vien, ja sieviete pirms dzemdībām nav izjutusi orgasmu, pēc dzemdībām to sasniedz un seksa laikā gūst baudpilnas, daudz krāšņākas sajūtas.

 

Atbild Arturs Šulcs, attiecību konsultants:

Reklāma
Reklāma

Jautājums par mīlēšanos grūtniecības laikā ir tik plašs, ka par to grāmatu varētu uzrakstīt. Grūtniecība un dzemdības ļoti spēcīgi ietekmē sievietes hormonu un nervu sistēmu. Sieviete kļūst vairāk par sievieti, ja tā var teikt. Viennozīmīgi sieviete kļūst daudz seksuālāka. Bieži vien, ja sieviete pirms dzemdībām nav izjutusi orgasmu, pēc dzemdībām to sasniedz un seksa laikā gūst baudpilnas, daudz krāšņākas sajūtas. Grūtniecība ir sievietes spēka atraisīšanās, it īpaši ja dzemdības notiek dabīgā veidā. Sieviete pieliek pūles, cīnās. Tā ir cīņa par to, lai bērns tiktu pasaulē. Viņas pirmā lielā cīņa. Vīrietim šāda cīņa varētu būt medības, cīņa ar lielu dzīvnieku.

 

Ja grūtniecība ir vēlama, arī vīrieša seksuālo dzīvi tā nevar ietekmēt negatīvi. Līdz ar grūtniecību vīrietis uzzina, ka ir auglīgs, ka viņš var apaugļot sievieti un kļūt par tēvu. Ja vīrietis ir gribējis attiecības un bērnu, tad tās ir ļoti pozitīvas sajūtas. 

Seksuālā dzīve grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā ir citādāka, nekā parasti, bet tas nenozīmē, ka tā ir sliktāka. Tā ir interesantāka un spēcīgāka. 

Protams, sekss grūtniecības laikā, kā arī dzemdības var biedēt arī vīrieti.  Ir bailes, ka nenodara pāri sievietei vai bērnam šajā periodā. Grūtniecības un dzemdību procesi ir jāiemācās pieņemt gan sievietei, gan vīrietim. Šajā laikā nepieciešams pāra ietvaros iemācīties vienam otru atbalstīt un atsākt seksuālo dzīvi pēc grūtniecības. Tas ir kā vēl viens treniņš un pārbaudījums pāra attiecībām. Pieredze, kura ir unikāla un ļoti interesanta. Seksuālā dzīve grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā ir citādāka, nekā parasti, bet tas nenozīmē, ka tā ir sliktāka. Tā ir interesantāka un spēcīgāka. 

 

Vairāk par šo tēmu tu vari uzzināt, apmeklējot Gudro Sievu skolas nodarbību „Kā pāra attiecības ietekmē bērniņa ienākšana ģimenē”, kas notiek Pirmsdzemdību kursu ietvaros un ko vada attiecību speciālists Arturs Šulcs.

 

Savukārt dažādi speciālistu konsultēti raksti par mīlēšanos grūtniecības laikā ir atrodami rakstu sadaļā Grūtniecība pie Sekss un Grūtniecība.