Kā izplaucēt sīpolpuķes ziemā

Lai gan sals joprojām kniebj degunā, ar pavasara vēsmām sevi papriecēt varam jau tagad – ar krāšņajām sīpolpuķēm. Uzzini, kādas iegādāties un kā tās saglabāt pārstādīšanai dārzā. 

Podiņā izziedinātos sīpolus pavasarī pārstādi dārzā!

FOTO: Shutterstock.com

Podiņā izziedinātos sīpolus pavasarī pārstādi dārzā!

 

Vēl pirms pavasara iestāšanās telpās var uzziedināt tulpes, narcises, krokusus, hiacintes, muskares un citas. 

 

Kādas iegādāties

Lai prieks būtu ilgāks, mēs cenšamies iegādāties vēl tikai deguntiņus no substrāta pabāzušas sīpolpuķes. Tās lai vēl paliek veikalā. Jāiegādājas tādas sīpolpuķes, kurām jau sāk iekrāsoties zieda pumpurs. Tāpat jāpārbauda, vai sumstrāts, kurā augs iestādīts, nav izkaltis un nav jaušamas auga vīšanas pazīmes. Tā būs garantija, ka apstākļi transportēšanas laikā un veikalā bijuši piemēroti auga tālākai attīstībai un, pārnesot mājās, šīs pavasara puķes atplauks. 

 

Kopšana mājās

Sīpolpuķu ziedēšanas ilgums nav garš, apmēram nedēļu un ļoti atkarīgs no gaisa temperatūras telpā. Jo tā augstāka, jo prieks īsāks. Lai ziedēšanu mājās par pāris dienām pagarinātu, vismaz nakts stundās, kad to neredzam, puķu podiņu vajadzētu turēt vēsā telpā. Dienā vēlams to laiku pa laikam pagrozīt, lai ziedi nenoliektos uz gaismas pusi, pat ja podiņu turam uz palodzes. Podiņš, kurā sīpols stādīts steidzinātai uzziedināšanai, ir ļoti mazs un substrāts siltajā telpā ļoti ātri izžūst, tādēļ tas katru dienu jāpārbauda – tam jābūt vienmērīgi mitram, tomēr ne slapjam. 

Podiņš, kurā sīpols stādīts steidzinātai uzziedināšanai, ir ļoti mazs un substrāts siltajā telpā ļoti ātri izžūst, tādēļ tas katru dienu jāpārbauda – tam jābūt vienmērīgi mitram.

Reklāma
Reklāma

Ja esam nolēmuši augu saglabāt stādīšanai dārzā, līdz lapu nokalšanai – apmēram reizi 10-14 dienās – to nepieciešams pabarot ar pilnmēslojumu, piemēram, “Vito” vai kādu citu, kas paredzēts sīpolpuķēm, turklāt ar samazinātu slāpekļa saturu. Slāpeklis veicina zaļās masas augšanu, bet kālijs un fosfors – auga nobriešanu un jauna ziedaizmetņa veidošanos sīpolā.

 

Kā saglabāt?

Kad sīpolpuķēm lapas nodzeltējušas, sīpolus izņem no poda, apžāvē, notīra un uzglabā labi vēdināmās telpās līdz stādīšanas sezonai dārzā, tāpat, kā to dara ar dārzā augušajām. Var stādīt visas, izņemot tulpes, jo to sīpoli ir viengadīgi un, steidzināti uzziedināšanai, diez vai būs izveidojuši sev aizstājējsīpolu. Jāņem vērā arī tas, ka sīpoli, lai arī mājās labi kopti, ir novārguši un nākamajā gadā tik skaisti vairs neziedēs. Mazās tecentu narcisītes var stādīt dārzā, tomēr uz lielu izdošanos cerības mazas, jo nav īsti piemērotas mūsu ziemām. Tās, nomainot augsni podā, līdz pavasarim var uzglabāt neapkurināmā siltumnīcā vai pagrabā un, tuvojoties pavasarim, ienest siltā telpā uzziedināšanai. 

 

Autore: Baiba Pīra-Rezovska, žurnāls “Mūsmājas”, www.musmajas.lv 

Foto: Gvido Kajons

Saistītie raksti