Bērns jautā intīmas lietas. Ko lai vecāki mazajam atbild?

„Kā tā sieviete var gaidīt bērnu, ja viņa nemīlējas ar vīrieti?” – uzzinājis, ka mūsu paziņai drīz būs bērniņš, apjautājās mans sešus gadus vecais puika.

Vieni kautrējas un mulst šādus tematus vispār ar kādu pārrunāt, otri domā – sak, ko tāds sīciņš sapratīs? Taču šie temati IR jācilā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vieni kautrējas un mulst šādus tematus vispār ar kādu pārrunāt, otri domā – sak, ko tāds sīciņš sapratīs? Taču šie temati IR jācilā.

 

Paziņas draugu, ar kuru viņai attiecības sākušās pirms pāris gadiem, zēns nekad nebija redzējis. Un šī punktierēšana lika atplaukt smaidā – mans dēls ir mazs, un viņš zina, ka bērnus nenes stārķi!

 

Par bērnu rašanos viņš mūs, vecākus, sāka tincināt īsi pirms savu trīs gadu jubilejas, un, lai arī jautājumi šķita pārlieku nopietni viņa vecumam (Kā bērns tiek mammas vēderā? Un kā viņš tiks ārā?), mēs tomēr lūkojām, kā atbildēt viņam saprotamā valodā. Garus, fizioloģiskus skaidrojumus tādas sīkas austiņas vēl nebūt negrib dzirdēt un no tiem pat var sabīties.

 

Toreiz daudz stāstījām par mīlestību un arī šodien turpinām to darīt. Stāstām, ka vīrietim un sievietei, kuri viens otru mīl, patīk mīlēties. Bērniem jāzina, ka vecākiem ir sekss. Protams, viņiem nav jāredz, ka vecāki ar to nodarbojas, bet zināmas seksuālas aktivitātes mazo priekšā tāpat notiek – mammas un tēta sabučošanās, apskāvieni, pieskārieni. Ja bērns jautā, no atbildes izvairīties nevajag. Atbildēt var vienkārši: “Jā, mēs mīlējamies, kad esam divatā.”

 

Iesaku jums bērniem parādīt šo latviešu multenīti par bērna rašanos:

http://www.youtube.com/watch?v=Drt901CG5qI

 

Vecāki mēdz izvairīties no intīma satura dialogiem ar savām atvasēm. Vieni kautrējas un mulst šādus tematus vispār ar kādu pārrunāt, otri domā – sak, ko tāds sīciņš sapratīs? Taču šie temati IR jācilā, pat, ja jums sārtums sitas vaigos un pat, ja bērns jūsu acīs vēl ir pavisam mazs. Atcerieties – ja bērns ir uzdevis jautājumu, atbildes saņemšanai un jautājuma pārspriešanai viņš ir pietiekami liels.

 

Reklāma
Reklāma

Vēl daži ieteikumi intīmām sarunām ar bērnu:

• Primārā informācija par mīlestību, seksualitāti un seksu bērnam ir jāiegūst savā ģimenē.

• Sarunās jāsaglabā tāds pats tonis, kādā jūs pārrunājat citas ikdienišķas lietas. Bērnam jāzina, ka par intīmām lietām iespējams aprunāties bez kaunināšanas un izsmiešanas. Mazajiem nav būtiski zināt mīlēšanās detaļas, visu nosaka jūsu attieksme – cik pieņemoši, atklāti vai izvairīgi par to runāt. Pozitīva gaisotne, runājot par mīlestības tematiem, radīs savstarpēju uzticēšanos un cieņu.

• Jau agrā bērnībā atvasēm ir jāmāca, kādos vārdos saukt savus dzimumorgānus. Vagīna un dzimumloceklis mazajiem skanēs nesaprotami, tāpēc vecākiem savā starpā jāvienojas, kā intīmās vietiņas dēvēs viņu ģimenē, un nav jākautrējas tās pieminēt. Pincītis, oliņas, čuriņa, vāverīte – tie nav rupji vārdi.

• Māciet pret dzimumorgāniem izturēties dabiski, ar cieņu un mīlestību. Māciet ievērot higiēnu. Nesakiet – fui, neaiztiec! Lai nākotnē veiksmīgi veidotu attiecības ar pretējo dzimumu, savu ķermeni un seksualitāti ir jāapzinās, nevis jāuzskata, ka tas ir kas nepiedienīgs.

 

Noderīgs "Papardes zieda" video pusaudžiem par intīmām attiecībām:

 

Cik auksti ir visumā? Dievs ir vai nav? Kāpēc zemeslode no saules atrodas tik tālu? Mammu, kāpēc cilvēkam ir vajadzīga dvēsele? Šie ir mana bērna jautājumi, no kuriem mati ceļas stāvus, jo paģēr manu zināšanu, uzskatu un kādas grāmatas pārlapošanu vai iegūglēšanu. Jā, un reizēm tie biedē, jo izgaismo manu nezināšanu. Turpretī izvaicāšana par intīmām lietām, seksualitāti un mīlestību – ko tur bīties? Šie ir vieni no būtiskākajiem jautājumiem, uz kuriem atbildes jūs sen jau esiet sameklējuši/-as. Tāpēc – runājiet ar savu bērnu!

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammam.lv/tetiem.lv vadītāja, speciāli portālam E-klase.lv

Foto: Viktorija Kuprijanova