Špikeris, kā rakstīt iepazīšanās vēstuli internetā, lai piesaistītu uzmanību

Raksta saturs nav piemērots auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Internets mums devis jaunu vidi, kurā atrast darbu vai strādāt, kārtot finansu lietas un arī iepazīties. Bieži vien no pirmās vēstules, pirmās frāzes ir atkarīgs sarakstes un tātad arī iepazīšanās turpinājums. Pirmā frāze vēstulē ir tikpat svarīga kā pirmais iespaids. Kādai būtu jābūt pirmajai vēstulei, lai tai pievērstu uzmanību? Mūs konsultē sertificēta ārste psihoterapeite Iveta Valaine.

Rakstīt tādu pirmo vēstuli, kas prasa atbildi, piemēram: „Skatos uz Tavu foto un domāju, vai mēs esam kaut kur jau tikušies?” Ja atbildēs, ka nē, tad turpināt: „Nu, tad vai mēs varētu to labot un kaut kur satikties”.

FOTO: Shutterstock.com

Rakstīt tādu pirmo vēstuli, kas prasa atbildi, piemēram: „Skatos uz Tavu foto un domāju, vai mēs esam kaut kur jau tikušies?” Ja atbildēs, ka nē, tad turpināt: „Nu, tad vai mēs varētu to labot un kaut kur satikties”.

Interneta lietotāji atzīst, ka visbiežāk bez atbildes paliek vēstules ar tekstiem "Čau, ko daries?”, „Vai vēlies kaislīgu seksu?”, „Kā iet?”, „Iepazīsimies?” u.tml. standarta frāzes. Nu jau par nolietotām sāk kļūt tādas frāzes kā "Kāpēc neguli tādā vēlā nakts stundā?" vai "Ko gan tāda burvīga sieviete kā Tu šeit vispār meklē?"

Reakcija uz pirmo vēstuli var būt atkarīga no garastāvokļa dotajā brīdī. Ja gribas papļāpāt vai paākstīties, var atbildēt arī uz „Ko daries?” vai „Kā ar seksu šovakar?” Kādam iedzimtā pieklājība vai labā audzināšana liek atbildēt uz visām vēstulēm, bet atkarībā no jautājuma formas un satura tas ir pieklājīgi noformulēts atšujiens, vai arī sarakste turpinās, ja izrādās, ka domas un intereses saskan. Reizēm netiek atbildēts pat uz pieklājīgu komplimentu, bet reizēm tiek atbildēts uz kaut ko vareni stulbu; reizēm gribas jokot, reizēm nolamāt, reizēm ignorēt visus.

Tik ļoti gribas saņemt šo burvju padomu, kas garantēs, ka atradīsi vienīgo un labāko un starp daudzajiem kandidātiem tiks atbildēts tieši uz Tavu vēstuli.

Parasti atsaucas uz vēstulēm, kas sāktas asprātīgi, interesanti un aizraujoši un īpaši jau tad, ja redzams, ka rakstītājs ir iepazinies ar adresāta profila informāciju, dienasgrāmatas ierakstiem, fotogrāfijām, atbildētajiem jautājumiem, kā adresāts raksturo sevi un ar kādu cilvēku grib iepazīties. No otras puses – atbilde uz to pašu īso "iepazīsimies” var sekot, ja interesanta šķitīs rakstītāja anketa. Uzrunāšana ar svešiem vārdiem (dzeju) kādam var patikt, bet kādam nē. Gramatiski pareizi un ar paplašinātiem teikumiem gan noteikti vajadzētu prast rakstīt.

Idejas interesantām frāzēm pirmajai vēstulei vai metodēm sarakstes uzsākšanai
•  Panākt, lai ieinteresējušais cilvēks uzraksta pirmais, komentējot kādu viņa attēlu vai ierakstu.
•  Rakstīt tādu pirmo vēstuli, kas prasa atbildi, piemēram: „Skatos uz Tavu foto un domāju, vai mēs esam kaut kur jau tikušies?” Ja atbildēs, ka nē, tad turpināt: „Nu, tad vai mēs varētu to labot un kaut kur satikties”. Vēl ideja: „Mani sauc Andris un man ir jānodod Tev kāds sveiciens”. Jautās, no kā. „No manas Amora bultas sašautās sirds.” „Es nopirku makaronus. Gribēju lūgt padomu – ko no tiem varētu ātri pagatavot”. Ja seko atbilde, tad vaicāt: „Vai drīkst, es ar jums visu dzīvi konsultēšos?” Jautāt par kādu filmu, vai ir redzēta un kādas atsauksmes par to.
•  Citas interesantas frāzes vai jautājumi:
  -  Vai Jūs ticat mīlestībai no pirmās vēstules?
  -  Sveicināta mana jaunā privātā dzīve!
  -  Labdien, es esmu no nodarbinātības dienesta. Vai varu jums piedāvāt kādu interesantu nodarbošanos?

Atvainojiet, vai Jūsu mātei znots ir vajadzīgs?

  -  Vai pačukstēsi, kāds ir taisnākais ceļš uz Tavu sirdi?
  -  Atceries šo brīdi! Par to mēs stāstīsim bērniem, kad viņi vaicās, kā mamma un tētis iepazinās.
  -  Saki, lūdzu, kāda ir sajūta esot visskaistākajai šajā portālā?
  -  Es rakstu grāmatu par to, kā iepazīties ar meitenēm un gribētu uzdot Jums dažus jautājumus.
  -  Ieraudzīju Tevi un nodomāju – paldies Dievam, ka neesmu precējies…
  -  Atvainojiet, vai Jūsu mātei znots ir vajadzīgs?
  -  Zini, Tavi mati lieliski izskatītos uz mana spilvena.
  -  Kā viņiem tur paradīzē klājās, kad Tu devies no turienes prom?
  -  Gribēju pavaicāt padomu – kur es vislabāk varētu iztērēt savu algu?
  -  Vai vēlies piedalīties spēlē „Es viņam atdevu savas dzīves labākos gadus”
  -  Kā es varētu noīrēt kādu vietiņu Jūsu sirdī?
  -  Vai zini, kur varētu nopirkt grāmatu „Kā paskaidrot savam bērnam, ka grasāties viņu pārdot?”
  -  Tu man iepatikies, ko lai es tagad daru?

Psihoterapeites Ivetas Valaines komentārs
Vēlme iepazīties, veidot attiecības, drauga, mīļākā vai dzīvesbiedra meklēšana ir mūžīgas un cilvēcīgas vēlmes, tomēr jautājums, kā piesaistīt sev īsto otro pusīti tiek uzdots vēl un vēl. Tik ļoti gribas saņemt šo burvju padomu, kas garantēs, ka atradīsi vienīgo un labāko un starp daudzajiem kandidātiem tiks atbildēts tieši uz Tavu vēstuli. Pastāv vispārpieņemti standarti, kā rakstīt šo vēstuli, proti, vēstulei jābūt īsai, viegli lasāmai, draudzīgai – bez jebkādas agresijas, jeb „psiholoģiskā uzbrukuma”.

Vēstulē ir jāizvairās no divdomībām. Lai arī cik cilvēcīgs ir kārdinājums parādīt sevi labākā gaismā, izliekoties gudrākam vai bagātākam, jaunākam vai vecākam, labāk ir to nedarīt. Izturies ar cieņu pret sevi un lepojies ar to, kas esi, jo sākumā varbūt kāds noticēs Taviem vārdiem, tomēr turpmāk Tu spēsi parādīt tikai un vienīgi pats sevi. Visgrūtāk, šķiet, ir būt radošam un pateikt ko tādu, lai otru tas uzrunātu, lai Tevi atcerētos.

Reklāma
Reklāma

Attiecības vienmēr ir divu cilvēku mijiedarbība, pat ja tā ir tikai vēstule internetā. Arī otrs cilvēks, izlasot Tavu vēstuli, reaģēs atbilstoši savai zemapziņas pieredzei un pagātnes atmiņām.

Tomēr apstāsimies pie galvenā – pirms raksti, padomā, kas Tevī ir tik pievilcīgs, interesants un valdzinošs, lai Tu iepatiktos otram un tad arī izcel šīs savas īpašības. Uzdod sev dažus jautājumus. Kāpēc Tu gribi iepazīties? Kāds tieši vīrietis (sieviete) Tev ir vajadzīgs? Ko Tu no viņa (viņas) vēlies saņemt? Piemēram, Tu vēlies, lai Tev atbild vīrietis – seksuālo piedzīvojumu meklētājs, tātad Tu alksti pēc mīļākā. Raksti viegli, daudz nedomājot un nebloķējot savas slepenās seksuālās vēlmes un izjūtas, un tieši tāds vīrietis Tevi uzrunās. Ja domā par ilgstošām attiecībām, pieslēdz prātu un padomā loģiski, kuras vīrieša īpašības Tev šķiet svarīgākas par visām citām (ģimenisks, neatkarīgs, izglītots) un tad arī izcel tās savas īpašības, kas būtu svarīgas arī šim vīrietim.

Attiecības vienmēr ir divu cilvēku mijiedarbība, pat ja tā ir tikai vēstule internetā. Arī otrs cilvēks, izlasot Tavu vēstuli, reaģēs atbilstoši savai zemapziņas pieredzei un pagātnes atmiņām. Mēs vienmēr izvēlamies un mūs uzrunā tieši tas cilvēks, kas sevī risina tādas pašas psiholoģiskās problēmas, kā mēs, tā teikt „līdzīgs pievelk līdzīgu”, vai „pazīstamais pieķeras pazīstamajam”. Atrodot vēstulē „kopīgu valodu” ar otru, šis cilvēks mums kļūst it kā tuvāks, pazīstamāks, mēs kļūstam drošāki komunicēt ar viņu. Tomēr iepazīt cilvēku dziļi un patiesi nav iespējams īsā laikā. Reizēm tam nepieciešama visa dzīve.

Piemēros minētajiem viedokļiem un frāzēm nav ne vainas, ja vien cilvēks pats saprot, ko viņš vēlas, ko meklē un kāda vecuma, sociālā statusa vai dzīvesveida cilvēkam viņš vēlas iepatikties. Saprotot to, nebūs arī sāpīgu vilšanos.

Vai sievietei ir pieklājīgi pirmajai uzrunāt vīrieti? Gan sociālajos tīklos, gan reālajā dzīvē sieviete var droši spert pirmo soli, raidot iedrošinošus signālus. Ja vēlies iepatikties un uzrunāt vīrieti, uzsāc vieglu sarunu – it kā nejauši, garāmejot pasaki kādus atzinīgus vārdus, palūdz padomu jautājumā, uz kuru viņš būs kompetents atbildēt, izsaki vai aizsūti kādu atzinīgu frāzi un apbruņojies ar pacietību. Ja arī vīrietis jutīs simpātijas pret Tevi, gaidi turpinājumu. Ja vīrietis neizrāda nekādu interesi par Tevi, neatbild, klusē vai izvairās, ļoti labi redzot Tavas jūtas pret viņu – samierinies ar to. Viņam Tu neinteresē, viņam nav nekādu jūtu pret Tevi.

Ja gribi mainīties lomām un kļūt par pārlieku aktīvu un vadošu iekarotāju – ņem vērā, ka noķersi tieši tos vīriešus, kas vēlas būt noķerti – parasti tie ir nedroši, par sevi nepārliecināti, kompleksu mākti eksemplāri.

Galvenais, nesāc fantazēt, ka vīrietis Tev neatbild, jo ir ļoti aizņemts darbā vai ir pārlieku kautrīgs un Tev bija jābūt aktīvākai. Nemēģini atzīties jūtās vīrietim, kuram nav jūtu pret Tevi, jo tā Tu izskatīsies smieklīgi un neveikli. Ir radies iespaids, ka sievietēm, mūsdienās kļūstot daudz neatkarīgākām un pašpārliecinātākām, ir vecmodīgi ļaut vīrietim justies kā iekarotājam. Tomēr gudra sieviete ļaus vīrietim sajust šo varu, nemainot gadsimtos nostiprinājušos stereotipus, tajā pašā laikā saglabājot savu sievišķo pašcieņu un neuztverot šo vīrieša uzvedību kā pazemojumu. Ja gribi mainīties lomām un kļūt par pārlieku aktīvu un vadošu iekarotāju – ņem vērā, ka noķersi tieši tos vīriešus, kas vēlas būt noķerti – parasti tie ir nedroši, par sevi nepārliecināti, kompleksu mākti eksemplāri.

Vai sabiedrībā pazeminās vispārējais pieklājības līmenis? Domāju, sabiedrībā nepazeminās vispārējais pieklājības līmenis. Tās ir nereālistiskas gaidas, ka kādreiz mēs ieraudzīsim ideālo pasauli ar perfektiem cilvēkiem. Nelaimīgi, ar savu dzīvi neapmierināti cilvēki bijuši visos laikos. Cilvēka uzvedība parāda, kā viņš patiesi jūtas citu cilvēku sabiedrībā. Izsakoties interneta privātajā sarakstē, cilvēks domā tikai par sevi – savām jūtām, vēlmēm, sāpēm un aizvainojumiem. Rupji un nepieklājīgi cilvēki aiz savas rupjības bieži slēpj savu nedrošību un zemo pašvērtību. Iespējams, kādreiz viņi ir jutušies sāpināti, nemīlēti, pazemoti un atraidīti. Tagad, lai mazinātu savas sāpes, viņi cenšas atdarīt pretī.

Ir muļķīgi gaidīt un cerēt, ka otrs uzvedīsies un izturēsies atbilstoši mūsu vēlmēm un domām. Tāpēc justies aizkaitinātam un apbēdinātam par citu banāli izteiktiem vārdiem arī ir pilnīgi muļķīgi. Mēs nevaram mainīt otru. Labākais veids, ko darīt attiecībā uz cilvēku, kurš interneta vidē Tevi uzrunā rupji un nepieklājīgi, ir ignorēt viņu un neiesaistīties nekādās sarunās.

Autore: Iveta Odiņa, speciāli mammamuntetiem.lv