Sezonas recepte: upeņu liķieris mājas apstākļos

Upenes šogad skaistas un sulīgas, un, kad ievārījums savārīts, ķeramies pie upeņu liķiera gatavošanas - ko celt galdā svētku reizēs. Recepte no Rīgas Balzama krājumiem! Pamācību portālam mammamuntetiem.lv sniedz Aija Zablocka, Latvijas balzams stipro dzērienu tehnoloģe.

FOTO: Shutterstock.com

Galvenais noslēpums ir -  gatavojot domāt labas domas un darīt to ar prieku - tā ir maģija, kas strādā!

 

Sastāvdaļas:

0.5 kg upeņu ogu

2 glāzes jeb 400 ml  69% degvīna (nopērkams veikalos)

500g cukura

glāze ūdens

 

Gatavošana:

1. Pārlasītas upenes vispirms jāsabaksta ar zobu bakstāmo un jāieliek stikla traukā – vēlams izmantot burku ar platu kakliņu, lai ogas varētu veikli izņemt.

 

2. Upenes aplej ar degvīnu, vēlams ar tādu, kura stiprums ir 69%. Trauku aizvāko un novieto tumšā vietā uz četrām nedēļām.  

 

3. Šo ekstraktu vajadzētu  pakratīt vai apmaisīt vismaz 1x nedēļā. 

 

Reklāma
Reklāma

4. Pēc mēneša upeņu uzlējumu jāizfiltrē. Filtrēšanai var izmantot vairākās kārtās saliktu marli vai rupju audumu. 

 

5. Pēc tam no ūdens un cukura savāra sīrupu, atdzesē un pievieno izfiltrētajam degvīna izvilkumam. 

 

6. Var pievienot klāt arī vaniļas cukuru (1 tējkaroti) vai šķipsniņu skābes, vai citrona miziņu, lai iegūtu dažādākas garšas nianses.

 

7. Noliek stāvēt vēl uz 3-4 nedēļām, pēc tam vēlreiz izfiltrē un iepilda skaistās pudelēs. Iegūtais liķieris būs ar absolūtā alkohola saturu no 25-30%, izejot no receptes niansēm. 

 

Liķiera gatavošanas noslēpumi:

- Upenes šajā receptē var aizstāt ar aronijām, kam pievienotas ķiršu lapas, mellenēm, avenēm vai zemenēm. Svarīgi ir izlietot uzlējumu līdz nākamai ražai.

- Populārāko uzlējumu un liķieru pagatavošanai vispiemērotākais degvīns ir ar alkohola saturu 70%, jo nodrošina optimālu garšas un aromāta izvilkumu, kas nav iespējams ar parastajiem degvīniem. Šim degvīnam piemīt arī labākas dezinficējošas īpašības nekā tradicionālam 40%.

- Izvēlies tikai labas, gatavas ogas! 

- Svaigas ogas var lieliski aizstāt ar saldētām – tad tās nav jāsabaksta.

- Nekādā gadījumā neizmanto ievārījuma cukuru! Tajā esošās pektīnvielas šoreiz nav vēlamas!

 

Sastāvdaļas