Dzimumdzīve pēc spontānā aborta. Kad var atsākt?

Kāda māmiņa, kura 16. grūtniecības nedēļā piedzīvoja spontāno abortu, mammamuntetiem.lv jautā, kad var atsākt dzimumdzīvi pēc šāda nelaimīga notikuma. 

Ja asiņošana ir minimāla vai nav nemaz, būtu vēlams dzimumdzīvē ieturēt pauzi 1-2 nedēļas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja asiņošana ir minimāla vai nav nemaz, būtu vēlams dzimumdzīvē ieturēt pauzi 1-2 nedēļas.

Mammas jautājums:

Labdien! Biju stāvoklī 16 nedēļas. 14. nedēļā sāku mocīties ar asiņošanu. Aizgāju pie ārsta, man kaut ko iešpricēja, ar burtu D. Teica, ka viss kārtībā, tā varot būt (esmu Anglijā). Tad pēc divām nedēļām sākās ļoti stipras sāpes mugurā un vēdera lejas daļā. Sāpes bija nežēlīgas. Aizbraucām uz slimnīcu, mani pārbaudīja un teica, ka dzemde esot atvērusies un kuru katru brīdi es zaudēšot savu mazuli. Tā arī bija – pēc 4 stundām es jutu, ka viss iznāk ārā. Vēlos pajautāt, ko man darīt,lai turpmāk dzīvē tā vairs nenotiktu? Pēc 5 nedēļām braucu atvaļinājumā uz Latviju, varbūt jālieto kaut kādas zāles? Jo Anglijā ārstiem ir tikai vienas zāles – Paracetamols, kas, viņuprāt, palīdz visam. Un kad ir vēlams uzsākt dzimumdzīvi pēc šāda gadījuma?”

 

 

Atbild Māra Grieze, sertificēta vecmāte:

Labdien! Jums bijusi ļoti bēdīga pieredze, kuras pārstrādei nepieciešams laiks. Jūs neesat ne pie kā vainīga, tā dažreiz notiek un visbiežāk mums nav lemts noskaidrot, kāds tam bija iemesls, jo tie var būt dažādi. Jūsu organisms ir bijis Jums draudzīgs, ka nav bijusi nepieciešama iejaukšanās no malas, kas ir pozitīvi, ja domājam par nākamo grūtniecību. 

Reklāma
Reklāma

 

Atsākt mīlēties būtu ieteicams pēc asiņošanas beigām. Ja asiņošana ir minimāla vai nav nemaz, būtu vēlams dzimumdzīvē ieturēt pauzi 1-2 nedēļas. Runājot par nākamās grūtniecības plānošanu, ļoti vēlams dot sev laiku šīs pieredzes pārstrādei un izsargāties dažus ciklus, lai gan organismam, gan dvēselei ir laiks atkopties.

 

Ieteiktu Jums, esot Latvijā, apmeklēt ginekologu, kurš varētu veikt nepieciešamos izmeklējumus, (iztriepes, analīzes, USG u.c. ), lai samazinātu iespējamos riskus nākamajā grūtniecībā.