Sonogrāfa precizitāte - kā zināt, cik vecs ir gaidāmais bērniņš?

"Labdien! Es gribēju pajautāt, cik precīzi ir sonogrāfa mērījumi? Pēc p.m. man daktere noteica, ka ir 10. grūtniecības nedēļa, bet sonogrāfs uzrāda, ka 12.nedēļa. Mana ginekoloģe paskaidroja, ka vienkārši bērniņš ir attīstījies nedaudz ātrāk, jo es dzeru vairogdziedzeru hormonus (L-Thyroxin 25mg). Bet vai tā var būt? Un, vai ir kāda metode, kā noskaidrot precīzu bērniņa vecumu? Paldies Jums jau iepriekš!" portālā mammmamuntetiem.lv jautā kāda topošā māmiņa.

Sākumā visi bērniņi aug aptuveni vienādā ātrumā, tāpēc par precīzāku grūtniecības laiku tiek uzskatīti pirmā grūtniecības trimestra USG mērījumi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sākumā visi bērniņi aug aptuveni vienādā ātrumā, tāpēc par precīzāku grūtniecības laiku tiek uzskatīti pirmā grūtniecības trimestra USG mērījumi.

 

Atbild ārste-ģenētiķe Liene Korņejeva:

Labdien! Daudz jautājumi, sākšu no sākuma. Varbūt daktere tās 10 nedēļas minēja kā laiku no apaugļošanās, ņemot vērā mēnešreižu sākumu kā atskaites punktu?

Sonogrāfijā bērniņa vecumu nosaka dažādi, atkarībā no grūtniecības laika. Ja sākumā ir iespējams izmērīt tikai tā saukto augļa olu, tad vēlāk grūtniecības laiku nosaka pēc attāluma no bērniņa galvas līdz dupsim (aprakstā CRL) un vēl vēlāk mēra atsevišķi galvas izmērus, punci, augšstilba kaulu utt. Ņemot vērā, ka sākumā visi bērniņi aug aptuveni vienādā ātrumā, bet vēlāk sāk izpausties vecāku dotie labumi (garās tēta kājas, piemēram :D), par precīzāku grūtniecības laiku tiek uzskatīti pirmā grūtniecības trimestra mērījumi. Tas par sonogrāfiju. 

 

Ir jāņem vērā, ka grūtniecība var sākties jebkurā cikla laikā, ne vienmēr tas notiek tieši 14. cikla dienā.

 

Reklāma
Reklāma

Ir jāņem vērā, ka grūtniecība var sākties jebkurā cikla laikā, ne vienmēr tas notiek tieši 14. cikla dienā. Tādēļ parasti pēc pēdējo mēnešreižu datuma pierakstīšanas, jautāju arī par to, kad, vecākuprāt, viņi pie bērniņa ir tikuši. Tas nozīmē, ka ja spermatozoīds olšūnu ir saticis īsi pēc mēnešreižu sākuma, bērniņš USG būs lielāks; ja īsi pirms nākamajām gaidāmajām mēnešreizēm, bērniņš būs mazāks. Un te vērtīgi ir salīdzināt vairākas (vislabāk 1. trimestra) sonogrāfijas – ja visas pēc kārtas rāda, ka bērniņš ir mazliet lielāks, kā pienāktos, visticamāk, viņš ir ieņemts mazliet ātrāk. Ja sonogrāfijas nav konsekventas, jāņem vērā, ka mērījumi ir veikti milimetros – katra neprecizitāte vai „ne tāds leņķis” dod savādāku grūtniecības laiku. 

 

Grūtniecības laika aprēķinā var tikt ņemti vērā arī citi dati, piemēram, laiks, kad mamma jūt pirmās kustības – bet tas tomēr ir diezgan neprecīzs rādītājs. Visprecīzāk, manuprāt, ir apskatīties uz to, kādi sievietei parasti ir menstruālie cikli, sarēķināt aptuvenu ovulācijas laiku un padomāt, kad īsti bērniņam ir bijusi iespēja pieteikties. Un salīdzināt to ar 1. trimestra USG.

 

 

Par vairogdziedera medikamentu lietošanu

Par Tiroksīna lietošanu – neatradu nevienu avotu, kas liecinātu, ka tā lietošana grūtniecības laikā tik ievērojami paātrina bērna augšanu. Tas gan nenozīmē, ka tādu avotu nav; varbūt, nespēju atrast. Tomēr šķiet mazticami, jo ja tiroksīns būtu spējīgs 6 nedēļu laikā pieplusot 2 nedēļas (pirmās 2 neskaitās, jo apaugļošanās nav vēl notikusi, otrās 2 neskaitās, jo auglim nav ar mammas asinīm saskares), sanāk augšanas veicināšana par 30% - kas tad notiks, ja mamma lietos tiroksīnu visu grūtniecības laiku? :D. Nu labi, tas joks. Tiroksīnu lietot vajag, turklāt, ja lietoji jau pirms grūtniecības, dakterim ir rūpīgi jāpaseko līdz – bieži devu grūtniecības laikā ir nepieciešams palielināt. Bet par grūtniecības laiku – sagaidi nākamo sonogrāfiju, sarēķini pati, kā Tev sanāk un salīdzini, kā abas sonogrāfijas iet kopā ar Tavu rēķinu.