Jauna kontracepcijas metode – implants jeb zemādas kontracepcija

Latvijā pieejama jauna kontracepcijas metode – implants jeb zemādas kontracepcija. Līdztekus dažādām hormonālajām tabletēm, plāksterim, riņķītim un spirālēm, tagad ir iespēja izvēlēties arī implantus, ko pasaulē jau plaši izmanto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kontraceptīvais implants ir neliels, elastīgs polimēra stienītis, kas tiek ievietots augšdelmā zem ādas. Šo procedūru veic ārsts ginekologs, izmantojot atsāpināšanu. Pēc implanta ievietošanas nav nepieciešams uzlikt šuves, jo implants ir neliels. Tā darbības pamatā ir hormona progestīna izdalīšana, kas, nonākot asinīs, nodrošina ilgstošu un efektīvu kontracepciju. 

 

Kontraceptīvie implanti pasaulē parādījās jau vairāk kā pirms 30 gadiem - 1983. gadā tika apstiprināts pirmais kontraceptīvais implants. Sākotnēji tam bijuši seši stienīši, taču, attīstoties medicīnai, rasti jauni risinājumi, kas atvieglo tā ielikšanu un izņemšanu. 1996. gadā tika apstiprināts implants jau ar diviem stienīšiem, savukārt pats jaunākais kontraceptīvais implants, kas no šodienas pieejams arī Latvijā, Amerikas Savienotajās Valstīs tika apstiprināts 2006. gadā. Šobrīd kontraceptīvais implants pasaulē pieejams jau vairāk nekā 80 valstīs.

 

Reklāma
Reklāma

Implanta kontraceptīvais efekts ilgst 3 gadus, bet to var izņemt ātrāk, ja tiek plānota grūtniecība. Implanta izņemšana norit līdzīgi kā implanta ievietošana zem ādas, un to veic ārsts ginekologs. Tā kā implants atrodas zem ādas, ir iespējams sataustīt, kur tas atrodas. Kad implants tiek izņemts, iespēja apaugļoties atjaunojas. 

Ikvienai sievietei ir dažādas iespējas, izvēloties sev piemērotāko kontracepcijas metodi - kontraceptīvās tabletes jālieto vienreiz dienā, kontracepcijas plāksteri jālīmē vienreiz nedēļā, kontracepcijas riņķītis jāievieto vienreiz mēnesī, kontracepcijas implants nodrošina pretapaugļošanās efektu uz 3 gadiem, hormonālā spirāle - uz 5 gadiem.

 

Informāciju sagatavoja: Divi gani – sabiedriskās attiecības