Skābenes ziemai - saldētas, biezenī un citas receptes

Pavasara skābenes ir labas gan ēšanai uzreiz, gan arī krājumu gatavošanai rudenim un ziemai. Konservētas skābenes noder gan zupām, gan mērcēm, gan kā pesto, gan kā garšaugu piedeva.

Konservētas skābenes noder gan zupām, gan mērcēm, gan kā pesto, gan kā garšaugu piedeva.

FOTO: Shutterstock.com

Konservētas skābenes noder gan zupām, gan mērcēm, gan kā pesto, gan kā garšaugu piedeva.

Konservēšanai vispiemērotākās ir jaunas nepāraugušas lapas bez cietiem kātiem un bojājumiem. Ja skābenes plūc savā dobē un tās nav apbirušas ar smiltīm, un nemana ar kukaiņus, tad pietiek tās viegli noskalot tekošā ūdenī. Saldēšanai paredzētās var nesusināt, bet biezenim un citiem konserviem domātās gan vajag nosusināt. 
 

Lasi arī: Skābenes, rabarberi uzturā. Kāpēc vērts piesargāties 

 

- Skābenes ieteicams karsēt un vārīt katlā ar kādu moderno pārklājumu, jo metāla katlā gatavotās dažkārt iegūst nepatīkamu piegaršu. 

- Tā kā skābenes bieži vien kalpo arī par garšaugu, tās mēdz konservēt kopā ar dillēm un pētersīļiem kā garšaugu piedevu. 

 

Skābeņu biezenis 

Skābeņu biezenis piešķir ēdieniem gan košāku krāsu, gan patīkami skābenu garšu. It sevišķi labi tas der kā piedeva mērcēm un zupām. 

Pārlasītas skābenes bez lieliem kātiem virtuves kombainā sasmalcini, liec emaljētā katlā un karsē līdz 90 grādiem. Tūlīt stingri pildi burkās, ar karoti sablīvē, uzliec vāciņus un sterilizē 40 minūtes (puslitra burkas). Aizvāko un uzglabā aukstā vietā. 

 

Lasi arī: Skābeņu pesto - recepte

 

Saldētas skābenes 

Reklāma
Reklāma

Sagatavotas skābeņu lapas rupji sakapā, pildi nelielos saldēšanai paredzētos trauciņos, pārlej ar aukstu ūdeni, liec saldētavā un sasaldē. Ja skābenes saldē bez ūdens piedevas, tās sasalst un saplok. Ūdenī saldētas skābenes pievieno ēdieniem neatlaidinātas. 

 

Sutinātas skābenes

Skābenes sagriež sīki kā zupai un savā sulā pasutina katliņā, līdz tās maina krāsu, tūlīt liek burkās un karstas aizvāko, atdzesē un nes uz pagrabu.

 

 

 

 

Sastāvdaļas

Saistītie raksti