Bērns piedzimis, bet kāpēc nav pazudis grūtnieces vēders?

 

Par sagaidāmo pēcdzemdību periodā, kas ilgst 6–8 nedēļas, mammai un tētim ir jāstāsta jau bērna gaidīšanas laikā. Atbildība un rūpes par mazuli, fizioloģiskās pārmaiņas sievietes ķermenī, ikdienas mājas solis – šis māmiņai ir liels slogs, ko var atvieglot, ja pēcdzemdību periodam gatavojas laikus. Uz tipiskākajiem jautājumiem pēcdzmedību periodā atbild „Quartus” ārstu prakses ginekoloģe Daiga Baranovska.

Svars pēc dzemdībām nepazūd uzreiz. Tas ir normāli!

FOTO: Shutterstock.com

Svars pēc dzemdībām nepazūd uzreiz. Tas ir normāli!

 

 

Bērns jau guļ mammai uz rokām. Kāpēc sievietes vēders ir gandrīz tikpat liels?

Lielo pēcdzemdību vēderu rada izstieptā vēdera dobuma priekšējā siena, āda un muskuļi, kam nepieciešams laiks, lai savilktos. Ir gadījumi, kad jauna sieviete jau trešajā dienā pēc mazuļa piedzimšanas var ielīst drēbēs, kas derējušas pirms grūtniecības, un nemaz nevar pateikt, ka tikai pirms dažām dienām viņai bijušas dzemdības. Bet ir, kad pēcdzemdību vēders savu formu saglabā pat vairākas nedēļas.

Ja vēders nesamazinās tik ātri, kā sieviete iedomājusies, nereti pirmā rīcība – ķerties pie pēcdzemdību jostas. Taču ar šo palīgierīci jārīkojas prātīgi. Mirklī, kad uzliek jostu, vēdera muskulatūra pārstāj strādāt, un, jostu noņemot, sievietes vēders būs tikpat netrenēts, kā brīdī, kad tā tika uzlikta. Ja dažas dienas pēc dzemdībām ir nepieciešams iziet ārpus mājas un nav komfortablas sajūtas, jostu var lietot, bet ilgstoši tā nav ieteicama. Vēdera muskulatūra savilksies tikai tad, ja to trenēs, tas nozīmē – staigās, sēdēs, celsies, locīsies bez pēcdzemdību jostas.

Dažreiz atšķirīgs stāsts ir par pēcdzemdību periodu pēc ķeizargrieziena operācijas. Tad dažkārt pirmajās dienās, lai brūce mazāk sāpētu, ar jostas palīdzību to var piefiksēt, līdzīgi kā tas tiek darīts, piemēram, uzliekot elastīgo saiti uz traumētas locītavas. Jebkurā gadījumā pēcdzemdību josta būtu izmantojama pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, bet ne ilgāk. Turklāt, ja nepieciešams vēderu nofiksēt, var lietot arī kādu dvieli, lakatu vai lielāku šalli.
 

Kā var palīdzēt bērna tēvs: Vīrietis noteikti jau būs pamanījis, cik izskata izmaiņas sievietei ir jūtīgs temats. Tāpēc nevajag pārspīlēt, apgalvojot, ka sieviete arī šādi izskatās lieliski. Tā vietā labāk piedāvāt palīdzību iepriekšējās figūras atgūšanas plāna izstrādē un īstenošanā.

 

Reklāma
Reklāma

Kāpēc pēc dzemdībām nav pazudis svars?

Dzemdību laikā tiek zaudēti līdz 10 kilogrami ķermeņa masas, ko veido bērns, placenta, augļūdeņi, asinis. Klasiski tiek uzskatīts, ka pārējie liekie kilogrami, kas uzņemti grūtniecības laikā, pazudīs pakāpeniski – 4–6 mēnešu laikā –, ja bērnu baro ar krūti. Te gan jāpiebilst, ka ne vienmēr viss notiek kā pēc grāmatas – ka, uzkāpjot uz svariem, būs minētais svara zudums. Turklāt uzreiz pēc dzemdībām krūtīs sāk veidoties piens, kas dod zināmu smagumu, jo krūšu piebriešanas intensitāte ir ļoti augsta. Tas, kā pēc dzemdībām mainās ķermeņa masa, ir ļoti individuāli.

Kā var palīdzēt bērna tēvs: Jaunā māmiņa ļoti novērtēs, ja bērna tēvs pa laikam uzņemsies rūpes par mazuli, lai sievietei būtu laiks sportošanai, masāžas apmeklēšanai, skaistumkopšanas procedūrām vai vienkārši atpūtai vienatnē. Vai arī – ja vīrietis parūpēsies par pilnvērtīga uztura nodrošināšanu māmiņai.