Februārī veicamie dārza darbi. Gaidot pavasari!

Pavasaris tuvojas un zaļo īkšķīšu īpašnieki jau var sākt gatavoties īstajiem dārza darbiem - sākt audzēt stādus un apsekot savu dārzu.

FOTO: Shutterstock.com

 

Apseko kokus un krūmus
Ja dienas ir saulains, koku stumbri sasilst, bet naktīs atdziest. Rezultāts var būt bēdīgs – nenokaļķotu vai nenosiltinātu stumbru miza saplaisā.  Lai kokus paglābtu, saulainā dienā stumbrus aptin ar siltināmo materiālu. Spožajā februāra saulē nereti mēdz apdegt skuju koki – mūžzaļie, rododendri u.tml. , tāpēc laikus padomā, kā tos noēnot un pasargāt. Turpretī, ja bieži un daudz snieg, purini sniegu no zariem nost. Februārī meža zvēri visbiežāk mēdz iegriezties dārzā, tāpēc regulāri apstaigā savu īpašumu, un, ja nepieciešams, salabo žogu. Pamēģini izsalkušos dzīvniekus ar īpašu barotavu aizvilināt kur citur – pēc iespējas tālāk no vērtīgajiem kokiem un krūmiem. Ja nav barga sala, mēneša beigās var sākt koku un krūmu apgriešanu.

Var sēt garšaugus – rozmarīnu, lavandu, citronzāli, estragonu. Apkurināmā siltumnīcā sēj salātus dēstiem, savukārt virtuvē diedzē kārtējo kressalātu porciju, redīsus un lucernu sēklas veselībai.


Sagatavo augsni stādīšanai kastēs un podos
Pirms stādīšanas gan pašu sagatavotā augsne, gan veikalā nopirktie augsnes maisījumi ir atbilstīgi jāsagatavo – jāsamaisa, jāsamitrina, jāsapilda kastēs un podiņos. Tā vienlaikus var arī pārbaudīt, kuras kastes un podi nav bojāti un ir derīgi stādiem. Mēneša beigās vari pārstādīt istabas augus un atsākt tos regulāri mēslot.

 

Stādi garšaugus
Var sēt garšaugus – rozmarīnu, lavandu, citronzāli, estragonu. Apkurināmā siltumnīcā sēj salātus dēstiem, savukārt virtuvē diedzē kārtējo kressalātu porciju, redīsus un lucernu sēklas veselībai.
Neaizmirsti par sīpollokiem. Palodze ir laba vieta, lai pirmajiem zaļumiem steidzinātu sarkanās bietītes, pētersīļus, selerijas, rukolu un sinepes. Ja palodze ir silta un pietiek gaismas, agrajai ražai sēj tomātus, papriku un baklažānu. Taču tikai tādā gadījumā, ja arī pēc izpiķēšanas būs gaismas un siltuma ziņā piemērota vieta, kur stādus novietot un audzēt.

Reklāma
Reklāma


Pārbaudi puķu sīpolus un gumus
Apskaties, kas notiek ar gladiolu sīpoliem, dāliju gumiem u.c. un bojātos aizvāc. Ienes istabā amariļļus un sāc tos laistīt. Ja rudenī ir sagatavoti podi vai kastes pavasara puķu -  hiacinšu, narcišu, krokusu, tulpju, sīpoliem augsnē, arī tos nes iekšā un aplaisti.


Izrevidē pagrabu un pieliekamo
Ja kāpostgalviņas un ķirbji vēl nav apēsti, tad ir pēdējais laiks to darīt. Vai nu uztaisi dārzeņu kūri ēdienkartē un pastiprināti gatavo salātus, sautējumus un citus dārzeņu ēdienus, vai arī sakonservē – kāpostus ieskābē, ķirbjus iemarinē.

 

No žurnāla "100 labi padomi"