6 īsti bērnu jautājumi par kutelīgu tēmu

Šie ir tikai daži no jautājumiem, kurus par seksu, bērnu piedzimšanu, attīstību un mīlestību vaicājuši bērni. 

Agrāk vai vēlāk, bet pienāks brīdis, kad bērns pajautās - kas ir prezervatīvs.

FOTO: Shutterstock.com

Agrāk vai vēlāk, bet pienāks brīdis, kad bērns pajautās - kas ir prezervatīvs.

 

Kāpēc uz ķermeņa aug matiņi?
Daudzie matiņi, kas mums ir uz visa ķermeņa, lieciņa par to, ka mūsu priekšteči bijuši dzīvnieki ar kažoku. No šī kažoka cilvēkam nekas daudz nav palicis pāri. Apmatojums, kas vēl saglabājies uz ķermeņa, mums palīdz: uz galvas silda, padusēs ļauj labāk iztvaikot sviedriem, bet uzacis un skropstas pasargā mūsu acis no ievainojumiem. Turklāt, pateicoties daudzajiem mazajiem matiņiem uz ādas, mēs labāk sajūtam pieskārienus – piemēram, ja kāds mūs glāsta. 
Matiņi ap maksti un peni un matiņi padusēs un uz kājām sāk parādīties tikai aptuveni deviņu līdz divpadsmit gadu vecumā. Tā ir acīmredzama zīme, ka sākusies nobriešana. Šajos matiņos uzkrājas pieauguša cilvēka smarža, kas katram ir pašam sava. Dažiem cilvēkiem padusēs vai ap maksti un peni augošie matiņi patīk, turpretī citi tos noskuj vai izrausta.

 

Kā cilvēks jūtas, kad ir iemīlējies?
Kad cilvēks ir iemīlējies, viņš bieži vien vairs nespēj domāt ne par ko citu kā tikai par to vienu meiteni vai zēnu. Sirds dauzās kā negudra un pakrūtē kņudinās, ja viņš vai viņa ir kaut kur tuvumā. Cilvēks ir satraukts un vairs lāgā nespēj pat ēst. Tomēr dažkārt ir grūti saņemties izrādīt savas jūtas. Tādā gadījumā varbūt var izlīdzēties, uzrakstot vēstuli vai palūdzot, lai draugs nodod ziņu. Iemīlēšanās ir stipras jūtas. Un kļūst vēl jo spēcīgākas, ja viņš vai viņa arī izjūt tieši to pašu.

 

Vai bērnus var dabūt bez seksa?
Lai rastos bērns, vīrišķajai dzimumšūnai ir jāapaugļo sievišķā olšūna. Vairumā gadījumu tas notiek seksa laikā. Taču dažreiz spermatozoīdi līdz sievietes olšūnai nokļūst arī citā ceļā. Piemēram, laboratorijā zem mikroskopa. To sauc par mākslīgo apaugļošanu. Vai arī spermatozoīdus ar tādu kā šļirci ievada tieši sievietes ķermenī. Vēl viena iespēja ir bērnu adoptēt.

 

Kas ir prezervatīvs?
Prezervatīvs vai kondoms izskatās kā garens gaisa baloniņš, kas vēl nav piepūsts. Tas ir no ļoti plānas gumijas. Seksa laikā vīrietis to var uzvilkt uz sava stingrā dzimumlocekļa. Tas aiztur spermu, kas izplūst no peņa, un tā nenonāk sievietes makstī. Tātad, ja kāds pāris nevēlas, lai sieviete paliek stāvoklī, tas var izmantot prezervatīvu. Prezervatīvi ir arī drošs aizsarglīdzeklis pret slimībām, kas tiek pārnēsātas seksa ceļā. Tā kā katrs penis ir citāds, prezervatīviem ir dažādi izmēri.

 

Kas ir labāk: būt bērnam vai pieaugušajam?
Bērns uz šo jautājumu droši vien atbildētu, ka labāk būt pieaugušam. Tad pats var noteikt, kad jāiet gulēt, kuras filmas drīkst skatīties un cik bieži tīrīt zobus. Tas taču izklausās pēc paradīzes! Savukārt pieaugušais varbūt atceras tos skaistos laikus, kad pašam viss vēl nebija jākārto un jāorganizē, kad varēja spriņģot apkārt un atļauties būt skaļs un nekaunīgs, un spēlējoties aizmirst par laiku. Vislabākais ir saglabāt to sajūtu, kā tas ir – būt bērnam, - tad pieaugušā vecumā kaut kas ir no abiem.

Reklāma
Reklāma

 

Vai bērni piedzimst gudri?
Bērniem jau piedzimstot ir labi funkcionējošas smadzenes. Smadzenes ir gudrības priekšnoteikums. Jau dzīves pirmajās stundās mazuļi apgūst arvien jaunas lietas, un to smadzenes darbojas ar pilnu jaudu. Tātad bērni pasaulē nenāk gudri. Taču tie kļūst arvien gudrāki, ja daudz mācās, daudz ko redz un piedzīvo.

 

Avots: Katarīna fon der Gatena un Anke Kūla "Izskaidro man! 100 īsti bērnu jautājumi par kutelīgu tēmu."


Kāpēc cilvēki bučojas? Vai mīlējoties katru reizi dabū bērnu? Vai bērns vēderā var purkšķināties? Kas ir kibersekss?” Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem par ķermeni un pubertāti, mīlestību un seksualitāti turpmāk varēsiet meklēt jaunajā dzimumaudzināšanas grāmatā “Izskaidro man!”, ko nupat izdevis Jāņa Rozes apgāds.

 

Vācu autore Katarīna fon der Gatena ikdienā strādā par dzimumaudzināšanas skolotāju un stundās zinātkāri skolēni viņai uzdod dažādus, arī diezgan kutelīgus jautājumus. Skolotāja uz tiem centusies atbildēt vienkārši, atklāti un iejūtīgi, bet pērn svarīgākos apkopojusi krājumā, kur tos  papildina jautras, asprātīgas un pārdomas raisošas ilustrācijas, ko radījusi Anke Kūla. Šī nav parasta izglītojoša grāmata, varbūt tieši tāpēc tik aizraujoša, smieklīga un svarīga. 

 

Ieskaties: www.jr.lv