Seksuālās baudas vietā - sāpes. Skaidro ārsts

Reizēm vēlmi ļauties kaislīgai tuvībai nomāc sāpes. Vai arī tik jauki iesākušos intimitāti sabojā nepatīkamas sajūtas vēderā. Kādēļ sekss cerētās baudas vietā sagādā sāpes, skaidro ginekoloģe Māra Zumente.

Ja mīlējoties nav labi, nevajag ciest un tēlot lieku varonību, bet gan nekautrēties un runāt ar partneri, kā arī apmeklēt ginekologu, lai noskaidrotu, kas vainas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja mīlējoties nav labi, nevajag ciest un tēlot lieku varonību, bet gan nekautrēties un runāt ar partneri, kā arī apmeklēt ginekologu, lai noskaidrotu, kas vainas.

Mīlas brīdi var izjaukt ne tikai nopietnas kaites, bet arī aizvainojums pret partneri, nespēja dzimumakta laikā aizmirst kādas problēmas. Sāpes vai nepatīkamas sajūtas mēdz svārstīties no viegla diskomforta līdz tik izteiktai pakāpei, ka intīmā tuvība nemaz nav iespējama. Ja tādēļ pret mīlas brīžiem izveidojusies pašaizsardzības reakcija, nevajag ciest un tēlot lieku varonību, bet gan nekautrēties un runāt ar partneri, kā arī apmeklēt ginekologu, lai noskaidrotu, kas vainas. Dažreiz, lai novērstu sāpes un diskomfortu, pietiks ar draudzīgu sarunu un garāku priekšspēli.

Brīnišķīgi, ja tā būs ilgusi jau visas dienas garumā — ar otras pusītes pasniegtiem ziediem, mīļu telefona zvanu un palīdzību mājas darbos, domā daktere Māra Zumente.


Vai pirmais dzimumakts parasti ir sāpīgs?

Ja jaunavības plēve ir bieza, stipra, pilnasinīga, ar daudziem nervu receptoriem, mīlas dzīves uzsākšana var būt sāpīga. Pilnībā nepārlīstot, tā dažkārt nedaudz traucē arī nākamajās tuvības reizēs. Tomēr biežāk, ja meitene vēlas seksu un partneris ir iejūtīgs, tā padodas viegli. Tām, kuras menstruāciju laikā lieto higiēniskos tamponus, plēve jau ir iestiepta, tāpēc, ievadot peni, pārplīst bez grūtībā.m. Ja meitenei par ko ir šaubas vai nedrošība, pirms dzimumdzīves uzsākšanas ieteicams konsultēties ar ginekologu.
 

Vai sāpes var izraisīt liels dzimumloceklis?

Ja vīrietim ir prāvs penis, bet sievietei maza maksts, tāda sajūta var rasties. Tomēr, ja starp partneriem valda savstarpēja sapratne, tas nebūs šķērslis veiksmīgai tuvībai. Vagīna spēj pielāgoties ikvienam loceklim, jo uzbudinājumā tās izmēri  ievērojami palielinās. Parasti maksts sieniņas ir sakļautas un pieguļ viena otrai. Tās dziļums ir 7-10 centimetri, diametrs apmēram 2,5 centimetri, bet apkārtmērs aptuveni 7,5 centimetri. Taču uzbudinoties maksts pagarinās līdz 15-20, bet diametrā — līdz pat 20-25 centimetriem. Turklāt dzemdes kakliņš paceļas uz augšu, tādējādi palielinoties vēl vairāk. Taču  vagīna nav par platu arī nelielam dzimumloceklim, jo tās sieniņas ir ļoti elastīgas un neiestiepjas par daudz, bet gan patīkami to apņem.
 

Kādēļ peņa ievadīšana dažkārt sagādā diskomfortu?

Iespējams, sieviete nav pietiekami seksuāli uzbudināta, bijusi pārāk īsa priekšspēle un makstī nav izdalījies mitrinošais sekrēts. Sausumu vagīnā mēdz izraisit zems dzimumhormonu estrogēnu līmenis asinīs. Visbiežāk tas būt rodas, tuvojoties menopauzei un sasniedzot to, taču var būt saistīts arī ar olnīcu darbības traucējumiem.

Tad maksts sieniņas kļūst plānākas, sliktāk apasiņotas un tādējādi neelastīgākas. Par šādu problēmu vajadzētu laikus pastāstīt savam ginekologam, lai noteiktu precīzu diagnozi un sāktu ārstēšanu. Pārmaiņas maksts gļotādā un mikroflorā izraisa jebkurš tās iekaisums, piemēram, seksuāli transmisīva infekcija. Piena sēnītes, bakteriālās vaginozes vai citu līdzīgu kaišu gadījumā vagīnā ir daudz izdalījumu, taču tie dzimumaktu neatvieglo, jo izmainītā mikroflora traucē tai iestiepties, kairina un ievaino maksts sieniņas, nereti izraisot pat asiņošanu.
 


Visjutīgākā un ievainojamākā maksts ir pie tas ieejas, kur atrodas daudz nervu galu un asinsvadu

Nepatīkamas sajūtas var radīt plīsumi, šuves, kā arī pēc operācijām un dzemdībām izveidojušies rētaudi. Neelastīgie audi šuvju vietās apmēram pāris mēnešus traucē ne tikai seksā, bet arī sēžot un vēdera izejas laikā. Problēmas rodas pat tad, ja plīsumi ir perfekti sašūti. Zaļo gaismu mīlas dzīvei ginekologs dod 7-8 nedēļas pēc mazuļa nākšanas pasaulē, taču diskomforts var saglabāties ilgāk. Pēc pirmā dzimumakta sūdzības parasti mazinās, taču dažkārt ieteicams izmantot lubrikantu un rētaudus apstrādāt ar šuves mīkstinošu preparātu. Tomēr daudzas visai drīz pēc dzemdībām var atkal ļauties baudai bez problēmām.
 

Vai vagīnismam, kas apgrūtina vai pat padara neiespējamu dzimumaktu, tikai psiholoģisks cēlonis?

Vagīnisma gadījumā sāpes izraisa muskuļu sasprindzinājums, kura dēļ dzimumlocekli nav iespējams ievadīt makstī. Visbiežāk tas rodas, ja sieviete ļoti baidās no sāpēm, jo, piemēram, pirmajos dzimumaktos nav izdevies pārplēst jaunavības plēvi. Tā iemesls mēdz tas būt arī seksuāla varmācība, nepatīkami dzimumakti un citas nelāgas atmiņas vai arī bailes no grūtniecības.

 
Nereti šīs problēmas cēlonis ir ieaudzināti aizspriedumi pret seksu, kuru dēļ sieviete nespēj atslābināties. Ja sievietei veiktas izteikti sāpīgas ginekoloģiskas izmeklēšanas vai manipulācijas, tāda reakcija var būt arī ginekologa apskates laikā. Tad ārsts cenšas to veikt iespējami saudzīgi. Pārvarēt bērnības psiholoģiskās traumas un aplamus priekšstatus par seksu var palīdzēt psihoterapeits vai seksologs, taču, lai sekmētos, sievietei pašai jāvēlas šo situāciju mainīt.

 

Ar ko izskaidrojamas sāpes uzbudinājuma laikā?

Tās izraisa Bartolini dziedzeru cista, kuru sieviete var sataustīt kā sāpīgu veidojumu pie ieejas makstī. Šo dziedzeru uzdevums ir mitrināt maksti pirms intīmās tuvības. Ja tie ir iekaisuši vai dojusies cista, rodas sāpes kustoties, staigājot, apsēžoties, taču viens no pirmajiem saslimšanas simptomiem ir sāpīgums dzimumakta laikā. Kaiti novērš ar antibakteriāliem līdzekļiem vai arī veicot nelielu operāciju, atverot cistu vai to izlobot.

Reklāma
Reklāma

 

 

Kāpēc mīlējoties, mēdz rasties diskomforts vēderā?

Nelielu nepatīkamu sajūtu vēderā var uzskatīt par normālu un pieļaujamu ovulācijas laikā un var pirmsmenstruālajā periodā. Tomēr tad sieviete seksa laikā saspringst, tādējādi apgrūtinot mīlēšanos. Ja, mainot dzimumakta pozu, sāpes pāriet,  visticamāk, lielam uztraukumam nav pamata, taču, ja tās atkārtojas un lokalizējas konkrētās vietās, ir jādodas pie ārsta noskaidrot to iemeslu. Reizēm sāpes vēderā rodas īsi pirms menstruācijām un pastiprinās mīlējoties. Ja ir arī smērojoši asiņaini izdalījumi, ir pamats aizdomām par endometriozi. Tas nozīmē, ka dzemdes gļotādas audu perēklīši atrodas arī ārpus tās un, tuvojoties ikmēneša norisei, piebriest. Šī slimība ārstējama ķirurģiski vai ar hormonu preparātiem. Ja tuvības brīži ir sāpīgi vienmēr, cēlonis varētu būt saaugumi, kas radījuši neelastīgus audus un kas mainījuši mazā iegurņa orgānu savstarpējo izvietojumu. Saaugumu veidošanos var veicināt endometrioze, apendicīta operācija, urīnpūšļa, olnīcu, to taisnās vai resnās zarnas un citu orgānu saums. Mīlējoties ovulācijas laikā, neveiksmīgas sakritības dēļ penis var pārplēst nobriedušo izraisot olnīcas plīsumu. Tad ir ļoti stipras sāpes un to intensitāte pieaug, jo vienlaikus ar folikulu tiek traumēti olnīcu audi un vēdera dobumā sākas asiņošana. Šajā gadījumā steidzīgi jādodas uz slimnīcu, kur, visai iespējams, tiks veikta operācija. Par laimi, daudz biežāk mīlējoties, vēderā sāpes pakāpeniski mazinās un nākamajā rītā pāriet. Tomēr arī tad ieteicams apmeklēt ārstu. Iespējams, olnīcas plīsums bijis virspusējs, taču asinis vēdera dobumā var radīt saaugumus.
 

Asas sāpes vēderā dzimumakta laikā mēdz izraisīt olnīcu  cista, dzemdes mioma un gandrīz jebkura mazā iegurņa orgānu saslimšana

Sāpīgs sekss vai diskomforts atsevišķās pozās var būt aši viens no dzimumorgānu, taisnās zarnas vai urīnpūšļa ļaundabīga audzēja pirmajiem simptomiem. Spēcīgas sāpes iegurņa sānos, kas izplatās pa tā sienu vai uz kāju un pastiprinās mīlējoties, veicina iegurņa nervu iekaisums. Tad ārsts izrakstīs pretiekaisuma līdzekļus vai ieteiks fizikālās terapijas procedūras. Sūdzības gan uzreiz pilnībā nerims, jo organisms iekaisumu tik ātri neaizmirst. Sievietēm ar paplašinātām vēnām, dūšīgākām un mazkustīgām kundzēm, arī citām, kuras ikdienu pavada sēžot, mazajā iegurnī mēdz veidoties asins sastrēgums jeb venozā stāze vēnas, piepildoties ar asinīm, kļūst smagas un neelastīgas. To veicina arī sekss, kurš nebeidzas ar orgasmu un asins atplūšana no iegurņa zonas, tādējādi izraisot trulas sāpes. Šāda problēma nereti ir arī tām, kuras nodarbojas ar riteņbraukšanu, skriešanu aerobiku vai stepu, pēc tam neveicot vingrinājumus asins atpūdei no mazā iegurņa.

Asins sastrēgums var radīt ne tikai sāpes seksa laikā, bet arī izraisīt iegurņa vēnu iekaisumu vai trombu veidošananos. Jāpiebilst, ka ne vienmēr šajos gadījumos paplašinātas vēnas redzamas arī uz kājām, tāpēc daudzām sievietēm šādas kaites iespējamība pat nenenāk prātā.

 

Kādēļ pēc tuvības brīža sūrst dzimumorgāni un maksts?

Ja sāpes, nieze, sausums vai noberzuma sajūta rodas seksa laikā vai uzreiz pēc tā, jāaizdomājas par iespējamajā iekaisumu makstī, urīnizvadkanālā, dzemdē, olnīcās vai citos mazā iegurņa orgānos.

 
Reizēm šķiet, ka urīnpūslis ir iekaisis tikai mazliet, taču mīlējoties jūtama ne vien svilināšana un vajadzība doties uz tualeti, bet nākamajā rītā urinējot parādās asiņaini izdalījumi. Nereti pēc pārlieku intensīvas mīlēšanās rodas tā sauktais medusmēneša cistīts ar noberzuma sajūtu makstī un urīnpūšļa iekaisumam līdzīgiem simptomiem.

Vagīna ir pirmā, kas cieš no seksuāli transmisīvajām infekcijām. Tad jāārstējas abiem partneriem, kaut arī vīrietis neko nepatīkamu nav izjutis. Ja ticis lietots prezervatīvs, iespējams, tas izraisīji maksts kairinājumu. Visbiežāk alerģiskas izpausmes rada tie, kuri bagātināti ar krāsu, garšu un citiem papildu efektiem.

 

Kā sieviete pati varētu novērst ciešanas dzimumakta laikā?

Ja nav nopietnu veselības problēmu un viņa vēlas mīlēties, ieteicams uzņemties iniciatīvu. Vislabāk izvēlēties pozu, kurā sieviete pati var ievadīt dzimumlocekli makstī kā tīkamāk. Lai atrastu mērotāko variantu, jāeksperimentē, jo tas atkarīgs no dzemdes guļas. Protams, slimības, piemēram, urīnpūšļa iekaisuma gadījumā, pozas maina pašsajūtu neuzlabos. Vēnu varikozes, saaugumu, nepareizas dzemdes guļas, vagīnisma, kā arī citu kaišu dzimumakta laikā izraisītās sāpes palīdz novērst ginekoloģiskā masāža. Tā uzlabo asinsriti mazajā iegurnī un makstī, to trenējot un stiprinot, kā arī savstarpēji sakārto orgānus. Manipulāciju veic speciāli apmācīts masieris uz krēsla. Atkarībā no problēmas nepieciešams noteikts 10-15 minūšu ilgu procedūru skaits. Vairums sieviešu atzīst, ka pēc tam jūtas ievērojami brīvāk. Ārsts var izrakstīt medikamentus asins plūsmas uzlabošanai un maksts muskulatūras atslābināšanai.  Par labu nāks ādu un gļotādu stiprinoši vitamīnu kompleksi, zivju vai naktssveces eļļa. Pēc dzemdībām, bērna zīdīšanas menopauzes laikā, kad sieviete ir vesela, taču sekrēta maksti maz, slīdamības uzlabošanai var ņemt talkā speciālu intīmo želeju.

 

Menopauzes vecumā nederēs katrs no šiem līdzekļiem, taču pavisam par tuksnesi makstī ļaus aizmirst ārsta ieteikta hormonaizvietojoša terapija.

Ja sieviete izsargājas no grūtniecības vai seksuāli transmisīvajām slimībām ar prezervatīvu, jāielāgo, ka lubrikants tā lietošanu padara nedrošāku - tas var pārplīst.

Negūstot orgasmu, vajadzētu uzmanīgi un iejūtīgi aprunāties ar partneri. Ieteicami vingrojumi mazā iegurņa un maksts muskuļu trenēšanai. Tos var iemācīties pārvaldīt arī ar jogas paņēmieniem. Atslābināties mīlas brīdī palīdz nodarbošanās ar peldēšanu, kalanētiku un pilatēm, kas labi izvingrina ķermeni un veicina asins atplūdi no mazā iegurņa.
 

Teksts: Žurnāls "36.6"

Saistītie raksti