Izdari labu - iemāci tīnim sadzīvot ar savu ķermeni

Raugoties savos elkos no mūzikas videoklipiem, TV reklāmām un žurnālu vākiem, jaunieši vēlas viņiem līdzināties. Tāpēc problēmas, kas saistītas ar ķermeņa tēlu, pusaudža gados kļūst aktuālākas gan zēniem, gan meitenēm.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Health Canada veiktajā pētījumā Kanādas jauniešu veselība tika atklāts, ka 42% 13 gadu vecu meiteņu un 48% 15 gadu vecu meiteņu uzskata, ka viņām jāsamazina svars. Savukārt zēni vēlas lielākus muskuļus.
Pusaudža gadi ir rijīgas ēšanas un straujas augšanas laiks. Tā ir bieža un normāla parādība, ja meitene, kurai tuvojas pubertāte, izskatās apaļīga. Meitenēm ir vajadzīgs diezgan liels daudzums tauku, lai varētu sākties menstruācijas. Vecumā no 10 līdz 14 gadiem meitenes pieņemas svarā vidēji par 18–22 kilogramiem. Pašai meitenei nepārtraukti augošie skaitļi uz svariem var šķist biedējoši, jo viņa dzīvo diētu un ideālā svara mīta pasaulē.

 

Tā ir bieža un normāla parādība, ja meitene, kurai tuvojas pubertāte, izskatās apaļīga.

Reklāma
Reklāma


Kāds cits Jaunskotijā veikts pētījums atklāj, ka 44% meiteņu vecumā no 14 līdz 18 gadiem ievēro diētu. Taču jāņem vērā: ja jūsu pusaudze izmēģina vairākas diētas, pastāv risks, ka viņai var rasties ēšanas traucējumi, kā arī viņa — tieši pretēji — var pieņemties svarā, nevis zaudēt to. Jo, kad meitene samazina ēdiena daudzumu, viņas ēstgriba palielinās, un drīz vien viņa spēj domāt tikai par kāriem našķiem.


Ko darīt, lai pasargātu savu pusaudzi no ieslīgšanas mazvērtības kompleksā par savu ķermeni un atturētu meitu no neveselīgu diētu ievērošanas, bet dēlu — no steroīdu lietošanas?

•    Pastāsti — pareiza ēšana un vingrinājumi palīdz uzturēt ķermeni formā, taču vieni cilvēki ir dabiski mazi, otri gari, citi slaidi un vēl citi — lieli.
•    Izskaidro, ka tas ir normāli, ja pusaudžu vecumā meitenei ir daži lieki kilogrami.
•    Kā mamma/tētis lepojies pats par savu svaru, ķermeņa formu un jūties ērti arī tad, ja tavs svars ir mazliet virs normas.
•    Sarunā ar bērnu izaicini stereotipus. Pajautā, vai sievietei zvaig¬znei vienmēr jābūt tievai kā diegam? Mini pretējus piemērus. Iedēsti dēlam šaubas, vai, viņaprāt, paraugvīrietis no jaunākās grāvējfilmas savus muskuļus ieguvis bez steroīdiem?
•    Pārrunā ar meitu vai dēlu populāro pusaudžu mītu, ka ar skaistu ķermeni var piesaistīt jebkura pretējā dzimuma pārstāvja uzmanību.
•    Palīdzi pusaudzim atrast stilu, kas viņam piestāv. Velti laiku savam dēlam vai meitai, arī tad, ja tas nozīmē pusi dienas pavadīt pielaikošanas kabīnē.
•    Parunā ar meitu par diētām. Lillākā daļa no tām sniedz īslaicīgu efektu, un nereti pēc diētas pārtraukšanas liekais svars atgriežas ar uzviju. Izstāsti, ka vienīgais veids, kā samazināt svaru, ir pareiza un veselīga ēšana, kā arī regulāras fiziskas nodarbības (bet bez pārslodzes) un svaigs gaiss.
•    Pārspriediet veselīga dzīvesveida pamatprincipus un sāciet tos ievērot kopā!
•    Kopīgi izlemiet, kas tavam dēlam vai meitai būtu piemērotākās un tīkamākās fiziskās nodarbes. Varbūt jūs kopīgi reizi vai divas nedēļā varat doties uz baseinu, aerobiku, jogu, svaru zāli vai izbraucienā ar velosipēdu svaigā gaisā?
•    Izvairies no strīdiem par ēdienu. Neierobežo viņa/-as porcijas lielumu un nemēģini pierunāt atteikties no kāda konkrēta ēdiena. Noderīgāk būs, ja palīdzēsi pusaudzim iegūt informāciju par uzturu, lai viņš zinātu, kas vajadzīgs viņa ķermenim, lai tas būtu vesels.
•    Iedrošini pusaudzi priecāties par savu ķermeni. Bieži apskauj, samīļo, izsaki komplimentus. Pēc grūtas dienas skolā piedāvā pamasēt muguru, uztaisīt siltu, smaržīgu vannu.
•    Neizsaki komentārus par pusaudža svaru. Tā vietā uzslavē viņu par izcilo zinātnisko projektu vai labo istabas uzkopšanu. Nav iespējams apvienot augstu pašvērtējumu un sliktu ķermeņa izskatu.
•    Neļauj citiem ģimenes locekļiem vai draugiem izteikt nesaudzīgus komentārus par pusaudža svaru. Aizstāvi savu pusaudzi!


Materiāla tapšanā izmantotā literatūra: Kā izaudzināt lielisku pusaudzi. Rokasgrāmata vecākiem un pedagogiem, Rīga: Valters un Rapa, 2007.