Mārteņa diena Druvienā. Pasākums "Manas saknes manā zemē"

Kopā ar raidījuma "Zebra" direktoru, radio dīdžeju un režisoru Paulu Timrotu, grupas "Pērkonvīri" mūziķiem Miku Čavartu un Kalvi Vītolu, pasaku ķēniņieni Initu Šalkovsku un Vītolu ģimeni ar dziesmām un stāstiem, ar maskām un mielastu veļiem, ar dejām un bungu ritmiem Mārteņdienā, 10. novembrī, piešķils uguni un stiprinās savas saknes. 

Foto no druviena.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no druviena.lv

Ar Mārteņa dienu sākas ziemas laiks. Tas ir laiks, kad tumsa dominē pār gaismu, aukstums - pār siltumu, pazeme – pār virszemi, saknes – pār galotni, domas - pār darīšanu. Mārteņs ir nācis, lai katram no mums palīdzētu iet cauri šim laikam gaismas virzienā. Mārteņi parasti arī pārklājas ar veļu laiku, kas aizsācies ar pirmajām salnām beidzas, zemei sasalstot.

Aizsaulē velis, kas ir cilvēka dvēseles un auguma starpnieks, dzīvo ilgi un palīdz palicējiem izkārtot sadzīvi atbilstoši ierastai Dieva kārtībai. Tas ir dzimtas spēks, kuru mūsdienās arvien vairāk sākam apjaust caur dzimtas koka veidošanu un apzināšanos.

Novembris ir arī laiks, kas ir nozīmīgs Latvijai kā neatkarīgai valstij. Mēs ticam, ka Latvija, pirmkārt, esam katrs es pats, kurš sākas no savām saknēm - dzimtas, veļiem, pagātnes, un tās turpinājuma savā spēkā!

 

Mārtiņdiena

  • 12:00  ieslidīšanās - sagaidām viesus, draugus un sākam gatavoties svētkiem – cepam ziedainos raušus un vāram miežu putru veļu cienāšanai un pašu kopējam cienastam.
  • 13:00  Oficiālais sākums - Vītolu ģimenes dziesmotais ceļojums pa mūsu saknēm, veļiem un Mārtiņiem 
  • 14:00  Maskēšanās - veidojam Viepļu sejas maskas un slīpējam savu iekšējo „spuldzīti”
  • 15:00  Mielasts - cienājam veļus un mielojamies paši ar raušiem, putru un pašu atnestajiem groziņiem 
  • 16:00  Pasakas, stāsti un bungu ritmi kopā ar grupas Pērkonvīri mūziķiem Miku Čavartu un Kalvi Vītolu, pasaku ķēniņieni Initu Šalkovsku
  • 17:00  Stāsti - stāsta Pauls Timrots
  • 18:00  Pārvērtību laiks  – pārģērbjamies uz vietas gatavotajās viepļu seju vai līdz paņemtajās maskās  
  • 18.30  Budēļošanās - ejam kopā ar Mārtiņu nelielā gājienā pa Druvienas centru, iegriežoties māju pagalmos un dziedot dziesmas
  • 19:00  Kāju izkustināšana vienotā ritmā jeb Latvju danči 
Reklāma
Reklāma

Vēlams līdzi paņemt tarba ar prieku un cienastu sev un veļiem. 

Ieeja par ziedojumiem.

Vairāk www.druviena.lv vai 27844999