Dabiska neauglība pirmajos 6 mēnešos pēc dzemdībām. Kas par to jāzina sievietei

Daba ir gudri iekārtojusi – ja māmiņa pēc dzemdībām zīda mazuli ar krūti, iestājas dabisks neauglības posms. Tā ir vienkārša, efektīva un droša kontracepcijas metode, ko vērts izmantot! Ar dabiskās neauglības periodu iepazīstina auglības atpazīšanas metožu instruk-tore, vecmāte Baiba Stikute un auglības atpazīšanas metožu skolotāja Kristīne Jukāma.

FOTO: Shutterstock.com

Daba ir gudri iekārtojusi – ja māmiņa pēc dzemdībām zīda mazuli ar krūti, iestājas dabisks neauglības posms. Tā ir vienkārša, efektīva un droša kontracepcijas metode, ko vērts izmantot! Ar dabiskās neauglības periodu iepazīstina auglības atpazīšanas metožu instruktore, vecmāte Baiba Stikute un auglības atpazīšanas metožu skolotāja Kristīne Jukāma.


Šā raksta mērķis ir iepazīstināt ar dabisko neauglības periodu, kas iestājas pēc katrām dzemdībām, ja tiek ievēroti konkrēti nosacījumi. Šajā laikā mīlējoties, sievietei nevar iestāties grūtniecība. Speciālisti šo periodu sauc par „laktācijas amenoreju” (menstruāciju trūkums krūts zīdīšanas laikā), bet perioda priekšrocību izmantošanu intīmajā dzīvē pieskaita pie dabiskās kontracepcijas metodēm, kas ir daļa no dabiskās ģimenes plānošanas.
 

Uzmanība jāpievērš tam, ka bērna papildus barošana ar citu barību vai zīdīšanas stimula pārtrūkšana var paātrināt auglības iestāšanos.

Vēsture
Jau kopš seniem laikiem bija zināms, ka bērna zīdīšana pēc dzemdībām aizkavē sievietes auglības atjaunošanos. Taču tikai 1988. gadā Beladžo, Itālijā, satiekoties starptautiskā konferencē, kopā sanākušie zinātnieki izskatīja šo zināšanu izmantošanas iespējas dabiskajā ģimenes plānošanā. Kopš 1989. gada, kad tika apkopoti un publiskoti konferences rezultāti, metode ir pazīstama ar nosaukumu „laktācijas amenorejas metode”. Sākotnēji izvirzīja mērķi pārbaudīt šo iespēju. Tāpēc 1995. gadā, tiekoties Beladžo nākamajā konferencē, pētnieki jau bija guvuši pietiekamus zinātniskos pierādījumus un pozitīvu metodes apstiprinājumu.

 

Par sievietes organisma fizioloģiju
Visticamāk, šīs izmaiņas mātes organismā pēcdzemdību periodā ir dabisks process – nodrošinājums bērna izdzīvošanai, jo mazuļa organisms vēl ir pārāk vājš, neaizsargāts un atkarīgs no pilnvērtīga mātes piena un rūpēm. Menstruāciju cikla atsākšanās nozīmē jaunas grūtniecības iestāšanās iespējas, kas reizēm var ietekmēt jaundzimušā zīdīšanu. Ņemot vērā, ka senāk cilvēki neizmantoja mākslīgo barību tikko dzimuša bērna ēdināšanā, evolucionāri bija nepieciešamība izveidoties dabiskam mehānismam, lai aizkavētos nākamā grūtniecība, tā nodrošinot zīdaiņa aizsardzību.
 

Laktācijas amenorejas metode kā dabiska kontracepcija
Kopš pirmās Beladžo notikušās sanāksmes laktācijas amenorejas metode ir atzīta kā dabiskā ģimenes plānošanas sastāvdaļa un zinātniski pieskaitāma dabiskajai kontracepcijai, kas balstīta uz zīdīšanas izraisītu dabisko neauglību. Šī metode bērna ieņemšanas atlikšanā darbojas tikpat efektīvi kā mini-pills tabletes, tikai atšķirība ir tā, ka nav negatīvas ietekmes uz māti, zīdaini un piena kvalitāti. Zinātniski arī pierādīts, ka laktācijas amenorejas metodei ir augsta kontraceptīvā efektivitāte – 98–99%. Taču ir jāatceras, ka vienkārša zīdīšana pati par sevi nenozīmē, ka sievietei automātiski ir neauglīgs laiks. Lai izvairītos no grūtniecības iestāšanās, ir jāievēro trīs galvenie nosacījumi.
 

3 nosacījumi dabiskai neauglībai 

1) Amenorejas esamība
Pētījumi rāda, ka pirmos sešus pēcdzemdību mēnešus ovulācija nenotiek pirms asiņošanas, tāpēc asiņošana ir kā brīdinājuma zīme, ka auglība atgriežas. Amenorejas beigas iestājas, kā tiek uzskatīts, ar brīdi, ja kopš pēcdzemdību 56. dienas divas dienas pēc kārtas vērojama asiņošana/smērēšanās vai ja sieviete konstatē menstruāciju atsākšanos. Ja bērns tiek zīdīts tikai ar mammas pienu, pirmās 56 dienas pēc radībām ir neauglīgas, neraugoties uz asiņošanu, ja tādu sieviete konstatē. 
 

2) Pilnīga vai gandrīz pilnīga bērna zīdīšana
Sākotnēji nosacījums – tikai mammas piens pēc mazuļa pieprasījuma gan dienā, gan naktī – bija izvirzīts kā obligāti ievērojams, bet vēlākie zinātniskie pētījumi pierādīja, ka pirmajos sešos pēcdzemdību mēnešos, nedaudz samazinoties zīdīšanas intensitātei, saglabājas augsts neauglības rādītājs. Jo ne vienmēr ir iespējama ideāla situācija, un tad pieļauj arī kādu papildu uztura lietošanu, bet ierobežotā daudzumā un skaitā, ļaujot mātei, piemēram, iziet ārpus mājas vai kādu nakti netraucēti izgulēties. Protams, ja tā notiek regulāri un zīdīšanas reizes izkrīt un tiek aizstātas ar maisījuma pudelīti, tad vairs netiek ievērots laktācijas amenorejas metodes kritērijs.

Uzmanība jāpievērš tam, ka bērna papildus barošana ar citu barību vai zīdīšanas stimula pārtrūkšana var paātrināt auglības iestāšanos.
 

Atgādinām, ka krūts piens ir vispilnīgākais un labākais, kas sevī ietver visas mazuļa prasības, lai paēstu, padzertos, attīstītos, augtu un nostiprinātu imunitāti. Mātēm savus bērnus būtu ieteicams zīdīt līdz vismaz sešu mēnešu vecumam (sīkāk par zīdīšanu lasiet žurnāla Mammām un Tētiem pirmajā numurā, „www.mammamuntetiem.lv/zurnals”).
 

Reklāma
Reklāma

3) Pirmie seši pēcdzemdību mēneši
Zinātnieki runā par sešu mēnešu neauglību, un tā ir balstīta uz pētījumiem, kas rāda, ka lielākā daļa sieviešu jebkurā kultūrā var izbaudīt zīdīšanas pēc pieprasījuma izraisītu neauglību šai laikā. Pēc sešiem mēnešiem neauglības ilgums ir atkarīgs no sievietes, zīdaiņa, barošanas biežuma un ilguma, gulēšanas kopā ar mazuli, iespējams, arī mātes uztura un vēl daudziem citiem neizpētītiem faktoriem. Būtiska loma ir arī tam, ka parasti bērnu tikai ar mammas pienu zīda pirmos sešus mēnešus un pēc tam sāk piebarot.

Līdz ar to seši mēneši nav maģiskais laiks hormonu aktivitātei un ciklu atgriešanai, bet statistiski pierādīta robeža pēcdzemdību neauglībai, ko var izmantot jebkura sieviete, ievērojot noteiktos kritērijus.
 

Pēc sešu mēnešu perioda sievietēm jau ir daudz lielāks risks palikt stāvoklī, jo šajā laikā pieaug varbūtība, ka ovulācija būs pirms asiņošanas. Zīdošām mātēm ir 6% varbūtība, ka grūtniecība iestāsies pirms pirmajām menstruācijām, pieņemot, ka viņas neveic auglības atpazīšanas novērojumus un ir neierobežota seksuāla tuvība.

Ja kaut viens no šiem nosacījumiem netiek izpildīts, pastāv risks palikt stāvoklī. Tādā gadījumā ir jāizvēlas citas metodes. Izmantojot laktācijas amenorejas periodu kā kontracepcijas metodi, tāpat kā citos dabiskās kontracepcijas gadījumos, ir nepieciešama sevis izzināšana un novērošana. Tas nozīmē, ka sievietei, sekojot līdzi savam organismam, ir viegli pamanīt pirmās asiņošanas pazīmes, kas brīdina par auglības atjaunošanos. Iespējamās kļūdas lielākoties ir saistītas ar to, ka sieviete nepietiekami pievērš uzmanību sava ķermeņa fizioloģiskajiem procesiem. 
 

Pēcdzemdību asiņošana 
Pēc dzemdībām sievietēm ir dabiska asiņošana, ko speciālisti sauc par lohijām, kas pakāpeniski izbeidzas. Šīs asiņošanas ilgums ir individuāls un atkarīgs no katras mātes organisma fizioloģijas, taču parasti ilgst tikai divas nedēļas. Līdz ar to šo asiņošanu nevar sajaukt ar iepriekš minētajām pazīmēm, kas norāda uz auglības atjaunošanos, ja asiņošana sākusies pēc 56. pēcdzemdību dienas.

 

Autori: Baiba Stikute, auglības atpazīšanas metožu instruktore; Kristīne Jukāma, auglības atpazīšanas metožu skolotāja

 

Ārsti aizvien var pieteikties bezmaksas žurnāla “Mammām un Tētiem” saņemšanai, rakstotsigne@mammam.lv.

 


Topošie un jaunie vecāki žurnālu „Mammām un Tētiem” bez maksas var saņemt Rīgas Dzemdību namā, Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, kā arī Preiļu, Madonas, Jūrmalas, Cēsu, Ogres, Tukuma, Ventspils, Dobeles, Jēkabpils, Gulbenes, Jelgavas dzemdību nodaļās un aprūpes iestādēs, kā arī „Mammamuntetiem.lv” birojā vai apmeklējot pirmsdzemdību kursus „Gudro Sievu skolā” (adrese: Brīvības iela 40; pagalmā).


Par žurnālu „Mammām un Tētiem”

Ģimenes portāls „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem” 2014. gada nogalē sāka izdot izglītojošu bezmaksas žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem – „Mammām un Tētiem”. Žurnāls iznāk četras reizes gadā – nākamais (ziemas) numurs gaidāms decembrī. Izdevumu vecāki bez maksas var saņemt ārstu praksēs un dzemdību iestādēs visā Latvijā, kā arī to var lejupielādēt internetā un lasīt viedtālruņos adresē: www.mammamuntetiem.lv/zurnals. Projekta mērķis ir uzlabot mātes un bērna veselības rādītājus Latvijā, tai skaitā zīdīšanas rādītājus, veikt mātes pēcdzemdību depresijas profilaksi, kā arī veicināt bērnu traumu samazināšanos. Žurnālu izdod ģimeņu organizācija „Mammamuntetiem.lv” un nodibinājums „Fonds Mammām un Tētiem”. Kontaktinformācija, lai atbalstītu projektu vai izvietotu reklāmas informāciju žurnālā, – e-pasts: fonds@mammamuntetiem.lv; tālr.: 26466250.