Jauns seksualitātes veids – vegānseksuāļi. Kas viņi ir, un ko viņi mīl?

Līdz ar veģetārisma un vegānisma popularitātes vilni pasaulē aizvien aktuālāks kļūst arī jauns seksuālās identitātes veids – vegānseksuāļi. Izdevums “Yoga Journal “ skaidro, ko tas īsti nozīmē.

 

Nav izslēgts, ka arī Latvijā varētu iznākt no skapja pirmie vegānseksuāļi. Gaidām ar nepacietību!

FOTO: Shutterstock.com

Nav izslēgts, ka arī Latvijā varētu iznākt no skapja pirmie vegānseksuāļi. Gaidām ar nepacietību!

Pasaule veiksmīgi ir pārdzīvojusi metroseksuāļu bumu, un nu mūs pārsteidz jauns pašidentifikācijas veids – vegānseksuāļi. Par tādiem sevi sauc cilvēki, kur nekad nedosies uz randiņu, neskūpstīsies un vēl jo vairāk nemīlēsies ar kādu, kurš sulīga steika apēšanu pusdienās uzskata par svarīgāku nekā faktu, ka visām dzīvām būtnēm ir tiesības būt laimīgām.


Jaunā seksuālā minoritāte, starp citu, nav nekas jauns. Pirmoreiz vegānseksuāļi tika atklāti jau 2007. gadā Jaunzēlandē. Toreiz Kenterberijas universitātes zinātniece Enija Potsa veica pētījumu, apzinot 157 vegānu un veģetāriešu uzvedību (to vidū – 120 sievietes). Pētījuma dalībnieki atbildēja uz vienkāršiem jautājumiem par savu seksuālo uzvedību un paradumiem, un, izlasot atbildes, Potsa atklāja šo fenomenu, kuru nosauca par “vegānseksualitāti”.

 

Kopš šī pētījuma ir pagājuši apmēram 8 gadi, un šajā laikā vegānseksuāļi ir kļuvuši par jaunu kopienu ar saviem stingriem morāles principiem, kuri viņiem aizliedz nodarboties ar seksu ar cilvēkiem, kuri uzturā lieto gaļu. Sociālajos tīklos atvērtas vairākas domubiedru grupas, kur forumos dažādu vecumu ļaudis pilnā nopietnībā dalās pieredzē, veltot nesaudzīgu kritiku saviem bijušajiem partneriem - gaļēdājiem. Vegānseksuāļi un vegānseksuāles neslēpj, cik mokoši baudīt maigumu, skūpstīties un mīlēties ar cilvēku, kurš uzturā lieto gaļu un zivis, un apmainās arī ar idejām, kā pieteikt seksuālo boikotu. Morāles principi ir viena lieta, taču eksistē arī fiziskie aspekti. Nav noslēpums, ka cilvēka uzturs (īpaši zivis) ietekmē viņa dabisko ķermeņa smaržu – tāpat kā smēķēšana. Un vegānseksuāļi apraksta arī savas izjūtas – pārtraucot ēst gaļu un zivis, cilvēka oža un garšas izjūta pastiprinās, līdz ar to gaļēdāju ķermeņa aromāts kļūst diezgan nepanesams.


Avots: www.kasjauns.lv 

Reklāma
Reklāma