RECEPŠU idejas, ko īpašu celt galdā Valentīndienā

Tuvojoties gada sirsnīgākajiem svētkiem Valentīndienai, trīs Rimi gardēdes – Signe Meirāne, Ilze Jurkāne un Liene Zemīte – dalās savās pārdomās par šo svētku svinēšanas paradumiem, un iesaka savu īpašo veidu, kā sagādāt gardu un katrai gaumei atbilstošu Valentīndienas pārsteigumu.

Neatkarīgi no tā, ko izlemsi celt galdā, atceries padomāt par īpašu svētku galda noformējumu!

FOTO: Shutterstock.com

Neatkarīgi no tā, ko izlemsi celt galdā, atceries padomāt par īpašu svētku galda noformējumu!

 

Valentīndiena – svētki, kad visam jābūt sarkanā krāsā!


“Valentīndiena man ir īpaša diena ne vien tādēļ, ka tie ir starptautiski svētki, bet arī tādēļ, ka tā ir mana tēva vārda diena (tēva vārds ir Alberts Valentīns). Un man ir liels prieks, ka šie svētki Latvijā ik gadu kļūst arvien populārāki, ko apliecina arī uzņēmuma Ineses tortes īpašniece Inese Mauriņa, pie kuras nesen viesojos, gatavojot jauno Latvijas gardāko stāstu sižetu. Viņas pēdējo gadu novērojumi liecina, ka visvairāk tortes tiek pārdotas tieši Valentīndienā,” stāsta Latvijas gardākos stāstu stāstniece Ilze Jurkāne.

 

Svētku galdā Rimi gardēde Ilze Jurkāne šogad aicina celt nelielas uzkodas, turklāt tām noteikti ir jābūt sarkanā krāsā. Piemēram, pildītus tomātiņus ar Čedaras vai svaigo sieru, laša vai foreles tartaru, kā arī mīklas groziņus, pildītus ar skābo krējumu un laša ikriem. “Šajos svētkos lieliski iederas dzirkstošie vīni vai šampanietis, piemēram, cremant (Franču dzirkstošs vīns, darināts ar šampanieša metodi), cava – spāņu dzirkstošais vīns, sekt – vācu dzirkstošais vīns, vai prosseco – itāļu dzirkstošais vīns. Šiem svētkiem derēs ikviens no minētajiem dzērieniem,” iesaka Ilze Jurkāne.

 

 

 

Svētku nevar būt par daudz, bet tie ir jāprot svinēt


“Pirms daudziem gadiem arī es biju liela pretiniece tam, ka ir radīta viena īpaša diena mīlētājiem, un arī tagad man šķiet, ka Valentīndiena noteikti nav un nevar būt attiecībās svarīgākie svētki un pat ne otrie. Bet tie noteikti var būt svētki, kad izdarīt ko jauku un neierastu. Tā var būt diena, kad pārsteigt un pateikt otram, ko jūti, jo, būsim godīgi, diemžēl mūsu tik ļoti steidzīgajā un aizņemtajā ikdienā mēs viens otram aizmirstam pateikt labus vārdus, uzdāvināt ko īpašu (un šeit es nedomāju ko dārgu), pārsteigt un vienkārši izbaudīt vēl vienu īpašu dienu. Vēl viena atziņa, pie kuras esmu nonākusi, – svētku nekad nevar būt par daudz, bet tie ir jāmāk svinēt,” stāsta Rimi gardēde Signe Meirāne.

 

Reklāma
Reklāma

Signe iesaka atmest domu par šokolādes sirsniņām un padomāt, kas otrai pusītei garšo vislabāk! Kāds varētu būt tas brīdis, kad otrs jutīsies vispārsteigtākais vai visrelaksētākais, lai to izbaudītu? Varbūt tās ir brokastis? Ja tā, padomā, kas Tavam sirds āķītim vislabāk patīk. “Ar kruasāniem nevar aizšaut greizi. Svaigi cepti kruasāni pasniegti ar dažādām piedevām, piemēram, ievārījumu, kūpinātu gaļu vai lasi, noteikti neatstās vienaldzīgu. Ja, Tavuprāt, īstais pārsteigumu laiks ir pusdienlaiks, bet Tu nevari būtu klāt, pasūti ko gardu savai otrai pusītei kā pārsteigumu. Ja tomēr izvēlies vakariņas, tad vislabāk tās gatavot kopā. Iesaku negatavot neko pārāk nopietnu un sarežģītu! Iespējams, procesā atklāsiet daudz jauna viens par otru,” iesaka Rimi gardēde.

 

 

Sirsniņēdiens vairs nav modē


“Sirsniņēdiens, man šķiet, ir jau diezgan vecmodīgs. Sirsniņām dodu priekšroku Ziemassvētkos, cepot piparkūkas. Ar Valentīndienu man asociējas zemenes un tiramisu, tāpēc šogad svētku vakariņu saldajā gatavošu klasisko tiramisu: krēms no svaigiem lauku olu dzeltenumiem, pūdercukura, saldā krējuma un mascarpone siera, klāt pievienošu nedaudz Countreau liķieri, kārtām izmantošu pašceptus olbaltuma cepumus un papildināšu ar daudz zemenēm. Savukārt pamatēdienā es gatavošu balto zivi ar ingvera mērci un krāsnī ceptu puķkāpostu biezeni ar sparģeļiem,” iesaka Rimi gardēde Liene Zemīte.

 

Tāpat īpašu uzmanību gardēde aicina pievērst svētku galda klājumam, kas nav iedomājams bez svecēm, galdauta, skaistiem traukiem, dzirkstošām glāzēm un svaigajiem ziediem. Tāpat svētku noskaņu var palīdzēt radīt mīlestības vēstulītes, ko var palikt zem spilvena, novietot uz galda, zem šķīvja, aizlikt aiz logu tīrītāja mašīnā vai kur citur.  

 

Idejas Valentīndienas svinēšanai skaties ŠEIT!