Likuma paradokss: bērnus mātes miesās atļauts (!) smacēt ar cigarešu dūmiem

Kaut arī ļaunums, ko savam vēl nedzimušajam bērnam nodara smēķējoša grūtniece, ir labi izpētīts un medicīniski pamatots, topošās māmiņas vēlme pēc „zārka naglas” ir gluži vai viņas cilvēktiesības.

Latvijā smēķē katra desmitā grūtniece.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Latvijā smēķē katra desmitā grūtniece.

 

Smēķēt ar likumu aizliegts kāpņutelpās, parkos, 10 metru no skolas, blakus bērniem, pat krogos un uz sava balkona. Drīzumā ar Saeimas lēmumu spēkā stāsies aizliegums smēķēt privātajā automašīnā, pat ja tajā atrodas tikai pats pīpmanis. Tajā pašā laikā grūtniecēm smēķēt nav liegts, kaut gan iespējamās sekas ir jau mātes miesās indēts, slimīgs, pat kropls jaundzimušais.

 

Vienkārši sāp sirds
Rīdziniece Agnese stāsta par savu pieredzi, uzturoties Rīgas Dzemdību namā: “Nebija grūti ikdienā turpat pie Dzemdību nama stūra ieraudzīt smēķējošas sievietes, kuras gaida bērnu. Smēķēšanas kaitīgums ir tik izreklamēts un visiem zināms, ka man nav saprotams, kā grūtniece var ar mierīgu prātu turpināt to darīt – vienkārši sāp sirds!” Pati Agnese nesmēķē un uzskata, ka valstij jābūt daudz izlēmīgākai – grūtniecēm smēķēšana jāaizliedz ar likumu.

Diemžēl ir sievietes un vīrieši, kas aicinājumu atteikties no kaitīgā ieraduma ignorē un smēķē arī netālu no Dzemdību nama, tiesa, ievērojot zīmi, ka smēķēt 10 metrus no ieejas nedrīkst.

 

Ārsti var tikai brīdināt
Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valdes locekle, profesore Dace Rezeberga ir tieša: “Smēķēšana būtiski pasliktina augļa apgādi ar skābekli un barības vielām. Smēķējošu grūtnieču mazuļi mēdz augt sliktāk, un pētījumi liecina, ka ar šo visu saistīts ir arī pēkšņās nāves sindroms.” Mediķe atzīst, ka šobrīd ārsts var tikai brīdināt un ieteikt. “Uzskatu, ka nepieciešams laikus, vēl ilgi pirms grūtniecības skaidrot sievietēm par smēķēšanas kaitīgumu,” teic Rezeberga.

Ģimenes portāla mammamuntetiem.lv vadītāja, trīs bērnu māte Inga Akmentiņa-Smildziņa uzskata, ka šis jautājums jārisina valstij: “Sakarība starp smēķēšanu grūtniecības laikā un gaidāmā bērna veselības riskiem ir skaidri pierādīta, taču sabiedrība joprojām netiek pietiekami izglītota. Ārsti bieži vien apgalvo, ka jūt šo jauno paaudzi, kas nav pietiekami izskolota veselības ziņā.”

Cenšas apgaismot ar plakātiem
Rīgas Dzemdību nama sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Lāma stāsta, ka gan topošās un jaunās māmiņas, gan tēvus par smēķēšanas kaitējumu informē gan vecmātes, gan ginekologi.

“Diemžēl ir sievietes un vīrieši, kas aicinājumu atteikties no kaitīgā ieraduma ignorē un smēķē arī netālu no Dzemdību nama, tiesa, ievērojot zīmi, ka smēķēt 10 metrus no ieejas nedrīkst,” teic Lāma.

Iestādes iespējas cīnīties pret to ir ļoti ierobežotas. “Kaut gan tā ir katras persona atbildība un izvēle, arī mēs iespēju robežās periodiski smēķēšanas tēmai pievēršam uzmanību. Pēdējā akcija norisinājās pērnā gada nogalē, kad, sadarbībā ar „JCDecaux” vides stendā pie pašas Dzemdību nama ieejas parādījās emocionāls atgādinājums par smēķēšanas nodarīto kaitējumu,” stāsta Lāma.

Reklāma
Reklāma

Līdzīgi plakāti joprojām aplūkojami uz Dzemdību nama iekšējiem stendiem, tie publicēti interneta vietnē un sociālajos tīklos. Saņemti ieteikumi no reklāmas aģentūrām un radošajiem prātiem par dažādām aktivitātēm, ko arī iespēju robežās plānots īstenot.

Smēķēšana būtiski pasliktina augļa apgādi ar skābekli un barības vielām. Smēķējošu grūtnieču mazuļi mēdz augt sliktāk, un pētījumi liecina, ka ar šo visu saistīts ir arī pēkšņās nāves sindroms.

Aizsargā tikai piedzimušos
Veselības ministrija atgādina Bērnu tiesību aizsardzības likuma 48. pantu – bērns ir jāaizsargā no smēķēšanas un alkoholisko dzērienu ietekmes. Bērns nedrīkst atrasties tabakas dūmu ietekmē, un bērna klātbūtnē nedrīkst smēķēt, lai nodrošinātu no dūmiem brīvu vidi.

Likums ir visnotaļ bargs – tas skaidri pauž, ka šāda rīcība uzskatāma par fizisku vardarbību. Papildus tam likuma Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu 11. pants aizliedz smēķēt bērnu atpūtas un rotaļu laukumos.
Uz jautājumu par konkrētu aizliegumu grūtniecēm smēķēt ministrijas preses sekretāre Agnese Gusarova tikai ierēdnieciskā valodā norāda, ka “nepieciešams kompleksi skatīt jautājumu par atkarību izraisošo vielu lietošanu grūtniecības laikā kopumā”.
Atbilstoši 2014. gadā veiktajam pētījumam grūtniecības laikā smēķējušas desmitā daļa sieviešu – 9,5%, narkotikas un psihotropās vielas lietojušas 0,3 procenti.

 

Top jauns likums
Ministrija informē, ka līdz 2020. gadam paredzēti daudzi profilakses pasākumi, lai sabiedrībā samazinātu smēķēšanu un citas atkarības.

Pērn 8. decembrī Ministru kabinetā atbalstītajā likumprojektā Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likums ir paredzēts pilnīgs aizliegums smēķēt ārstniecības iestādēs un to teritorijā. Projektu patlaban izskata Saeimā. Veselības ministrija ir par pilnīgu aizliegumu smēķēt arī darbavietu iekštelpās.

 

Teksts: Edvīns Rakickis, avīze "Kas jauns"

Foto: Mammamuntetiem.lv/Rīgas Dzemdību nams/Shutterstock

Avots: www.kasjauns.lv