Dūlas atbalsts pagājušajā gadā sniegts 303 grūtniecēm un 895 sievietēm pēcdzemdību periodā

Pagājušajā gadā dūlas individuālais atbalsts sniegts 303 grūtniecēm, atbalstītas 175 sievietes dzemdību laikā, 895 sievietēm pēcdzemdību periodā, kā arī 6 sievietēm vai pārim, bērniņu plānojot. 

Pirtīžu rituāls nostiprina sievieti jaunajā lomā un simboliski pasvītro to, ka viņa un bērniņš tagad ir atsevišķas personības. Foto: Mārtiņš Plūme

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirtīžu rituāls nostiprina sievieti jaunajā lomā un simboliski pasvītro to, ka viņa un bērniņš tagad ir atsevišķas personības. Foto: Mārtiņš Plūme



"Dūlas palīdz sagatavoties dzemdībām, stiprinot sievietes saikni ar sevi, savu ķermeni, palīdz rast iekšējos resursus, izprast radībās notiekošo," skaidro Latvijas Dūlu apvienības (LDA) vadītāja Līga Liepa-Kivilande LDA vadītāja informē, ka 2015.gadā grūtniecības laikā individuāli apvienības dūlas ir sniegušas atbalstu 303 sievietēm un viņu ģimenēm. 


Bez tam vēl notikušas dūlu vadītas nodarbības, lekcijas un semināri, kuri nav uzskaitīti.


Ja dūla sniedz atbalstu dzemdībās, tad viņa sievietei gan palīdz sagatavoties radībām pirms dzemdībām, gan sniedz nepārtrauktu atbalstu dzemdībās, gan palīdz iejusties pēcdzemdību periodā, stiprinot mammas pārliecību pašai par sevi. Un šāds atbalsts – visos trijos periodos – pagājušajā gadā ir sniegts 175 sievietēm. 


"Pētījumos ir pierādīts, ka dzemdības pozitīvi ietekmē iepriekš nodibinātas attiecības, zināma saikne ar atbalsta personu. Tāpat pozitīva ietekme ir atbalsta nepārtrauktībai dzemdībās, tas rada tādu kā atbalsta tīklu, drošības sajūtu. Tas gan nenozīmē, ka dūlai visu laiku aktīvi jāiesaistās vai ar sievieti jārunā. Vienai sievietei tas būs vajadzīgs, citai būs nepieciešams, lai dūla ir blakus mierīgi klātesoša," stāsta Līga Liepa-Kivilande. 

 

Kur dzemdē ar dūlām visvairāk
Vislielākā dzemdību iestāde Latvijā ir Rīgas Dzemdību nams, kur arī norit lielākā daļa radību ar dūlas atbalstu. Tam seko Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca un Siguldas slimnīca. Dūlas piedalījušās arī 29 plānotās ārpusstacionāra dzemdībās (kopā ar vecmātēm).

 

Pēcdzemdību atbalsts: zīdīšana, konsultācijas un atjaunošanās rituāli
Savukārt pēcdzemdību atbalstu 2015. gadā saņēmušas 895 sievietes un viņu ģimenes. Sniegtas 334 zīdīšanas konsultācijas, 242 konsultācijas, 43 aizvēršanās masāžas ar rebozo lakatiem, 127 pirtīžas un 149 slinga lietošanas konsultācijas. 

Reklāma
Reklāma


"Daļa no dūlām ir arī sertificētas zīdīšanas konsultantes, kā arī dūlu apmācībā apgūstam zīdīšanas atbalsta pamatus," skaidro LDA vadītāja, "kā redzams no konsultāciju skaita, iedrošinājums un zināšanas par zīdīšanu ir ļoti nozīmīgas". 


"Pirtīžas ietver vairāku stundu īpašu notikumu visai ģimenei, kur tiek taisīta īpašā vanniņa bērnam un izmasēti tā saucamie sari (saru dzīšana), gan ļoti daudz tiek aprūpēta jaunā mamma – gan izrunātas pašreizējās un par gaidībām, radībām sakrājušās sajūtas, gan fiziski mamma tiek lutināta ar skrubīti, eļļām, masāžām, slotiņām – kā nu kura vēlas. Rituāls nostiprina sievieti jaunajā lomā un simboliski pasvītro to, ka viņa un bērniņš tagad ir atsevišķas personības," skaidro dūla. 


"Savukārt aizvēršanas masāža ar rebozo lakatiem ir sena meksikāņu tradīcija, ko mūsu pasniedzējas apguvušas tieši no no pirmavota – Meksikas vecmātēm – un vēlāk nodevušas arī mums. Ar speciāliem lakatiem – gariem un šauriem – sievieti vairākos posmos sakļauj ciešāk un noteiktā veidā notur, vēlāk atlaižot. Īsos vārdos tas ir impulss gan ķermenim atgriezties jaunā veidolā, gan dziļi psiholoģisks notikums," skaidro Līga Liepa-Kivilande. Dažas dūlas ir izgājušas papildus slinga lietošanas mācības un ierāda, kā pareizi nēsāt bērnu lakatā. 

 

Jautā padomu, plānojot mazuli 
Līdzās jaunajiem vecākiem, atbalsts sniegts arī sešām sievietēm vai pāriem, kuri par bērniņa atnākšanu vēl tikai domā. Mazuļa gaidīšana nav tikai fizisks, bet arī emocionāls un katras sievietes un ģimenes dzīvē nozīmīgs notikums.