Baltijā pirmā olnīcu audu kriobanka ļaus sievietēm pēc vēža ārstēšanas atjaunot auglību

Reproduktīvās veselības klīnikā “Mama Rīga” atklāta Baltijā pirmā olnīcu audu kriobanka. Tā ir struktūra, kuras ietvaros notiek sievietes olnīcas audu paņemšana, sasaldēšana un uzglabāšana līdz turpmākai audu pārstādīšanai. Olnīcu audu sasaldēšana ir Latvijā jauna, līdz šim nebijusi iespēja sievietēm saglabāt un atjaunot savas reproduktīvās funkcijas pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas. 

Pavisam kopā Latvijā ik gadu ir ap 450 sieviešu reproduktīvajā vecumā, kuras sirgst ar onkoloģiskām saslimšanām un kurām iespēja saglabāt olnīcu audus būtu aktuāla vajadzība.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pavisam kopā Latvijā ik gadu ir ap 450 sieviešu reproduktīvajā vecumā, kuras sirgst ar onkoloģiskām saslimšanām un kurām iespēja saglabāt olnīcu audus būtu aktuāla vajadzība.

“Pirms gada, atverot klīniku “Mama Rīga”, mēs solījām Latvijā ieviest pasaulē zināmus, bet Latvijā jaunus, un līdz ar to pacientiem nepieejamus, pakalpojumus un tehnoloģijas reproduktīvās veselības jomā. Tāpēc olnīcu audu kriobankas izveide, - kas cieši saistīta ar cilvēku dzīves kvalitāti pēc izārstēšanās no onkoloģiskajām saslimšanām, - ir likumsakarīgs solis jaunu pakalpojumu ieviešanas jomā. Jau šobrīd jūtam interesi no ārstiem – onkologiem, sadarbībā ar kuriem tiek plānotas pirmās operācijas mūsu klīnikā olnīcu audu paņemšanai pirms vēža ārstēšanas terapijas uzsākšanas. Nākošais mūsu solis būs darbs pie vīriešu sēklinieku audu kriobankas izveides, kas vīriešiem – līdzīgi kā šobrīd sievietēm - ļaus saglabāt savu reproduktīvo funkciju pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas,” stāsta klīnikas “MAMA RĪGA” valdes loceklis Imants Smirnovs. Pašlaik sadarbībā ar onkologiem notiek pirmo iespējamo klienšu izmeklēšana. Tādas ir 3-4 sievietes reproduktīvajā vecumā. Kā norādīja Imants Smirnovs, šo procedūru ir iespējama veikt arī bērniem, kas ārstējas no onkoloģiskām saslimšanām. Izaugot, meitenes varēs laist pasaulē bērnus.  
 

Sievietei audu sasaldēšana un pēc tam to pārstādīšana ļauj atgriezties normālā, pilnvērtīgā sievietes dzīvē, turklāt, izmantojot, nevis donora bioloģisko materiālu, bet pašai savus audus. 

 

Reklāma
Reklāma

Pakalpojuma cena ir aptuveni 3000 eiro. Šajā summā iekļauta audu paņemšana, saglabāšana 5 gadu garumā. Pēc tam pakalpojuma izmaksas varētu būt ap 200 eiro gadā. 


“Pēdējo gadu tendences liecina, ka ar onkoloģiskajām saslimšanām slimo gados aizvien jaunākas sievietes, un onkologiem aizvien veiksmīgāk izdodas vēzi efektīvi izārstēt. Tāpēc medicīnā aktualizējas jautājums par sieviešu dzīves kvalitāti pēc vēža izārstēšanas. Sievietei audu sasaldēšana un pēc tam to pārstādīšana ļauj atgriezties normālā, pilnvērtīgā sievietes dzīvē, turklāt, izmantojot, nevis donora bioloģisko materiālu, bet pašai savu,” stāsta klīnikas “MAMA RĪGA” vadošā reproduktoloģe Viktorija Zaļetova ar 24 gadu pieredzi reproduktīvās veselības jomā. 

Olnīcu audi sievietei tiek paņemti operācijas laikā pirms vēža vai citu smagu saslimšanu, - kuru ārstēšanā tiek lietoti alkaloīdi, kas nav savienojami ar reproduktīvās funkcijas saglabāšanos - terapijas uzsākšanas. Pirms audu paņemšanas sasaldēšanai tiek ņemti audu paraugi, lai pārbaudītu, vai audi ir veseli. Pēc audu paņemšanas tie speciālos apstākļos tiek sasaldēti un uzglabāti slāpekļa tvaikos speciālā, ilgstošai saldēšanai piemērotā, saldētavā. Savukārt pēc tam, kad sieviete ir izārstējusies no vēža vai citas smagas saslimšanas, - un tas var būt pēc vairākiem gadiem, - audi tiek pārstādīti atpakaļ. Audu pārstādīšanas rezultātā sievietei dabiskā veidā atjaunojas hormonālā sistēma, kā rezultātā atjaunojas menstruālais cikls, un pasaules prakse demonstrē grūtniecības iestāšanos iespējas. Papildus tam - līdz ar hormonālās sistēmas atjaunošanos - sieviete atgūst arī ādas elastību, matu kvalitāti u.tml., kas uzlabo arī sievietes izskatu un emocionālo stāvokli, un līdz ar to arī vispārējo dzīves kvalitāti pēc izārstēšanās no onkoloģiskās saslimšanas.   

Dati liecina, ka olnīcas audu paņemšanas, sasaldēšanas, uzglabāšanas un pārstādīšanas rezultātā Eiropā un ASV ir piedzimuši  aptuveni 100 bērnu.  

Olnīcu audu kriobankas tehnoloģiskais partneris ir rūpniecisko un medicīnisko gāžu ražotājs un piegādātājs “AGA SIA/Linde Healthcare”. Uzņēmums klīnikā 24/7 režīmā nodrošina iekārtu un tehnoloģiju kompleksu, kas nepieciešams sasaldēto audu ilgstošai uzglabāšanai noteiktos apstākļos. “Mēs jau daudzus gadus medicīnas iestādēm nodrošinām dažādu medicīnā izmantojamo gāžu piegādi – skābekli, slāpekli un citas gāzes. Savukārt klīnikā uzstādītā iekārta – mobilā kriotvertne ar šķidro slāpekli un saldētava ar šķidrā slāpekļa tvaikiem, kuros glabāsies audi – ir Latvijā unikāla iekārta, kas ļauj nodrošināt Latvijā un arī visā Baltijā unikālu medicīnas pakalpojumu,” stāsta “AGA SIA/Linde Healthcare” valdes loceklis Olavs Ķiecis. 

Līdz šim reproduktīvās veselības klīnika “Mama Rīga” – līdzīgi kā visas Latvijā esošās reproduktīvās veselības klīnikas - nodarbojās tikai ar šūnu (tas ir, olšūnu, spermatozoīdu) paņemšanu, sasaldēšanu un uzglabāšanu. Sasaldētās šūnas tiek izmantotas mākslīgās apaugļošanas procesā. 

“Audu un šūnu ieguve, sasaldēšana, uzglabāšana un izmantošana ir mazliet atšķirīgi procesi. Atšķirīgs ir gan audu ieguves process, gan audu un šūnu sasaldēšanas process, gan arī uzglabāšanas apstākļi, piemēram, sasaldētās šūnas tiek glabātas šķidrajā slāpeklī, kamēr sasaldētie audi – slāpekļa tvaikos. Atšķirīgas ir arī cilvēka bioloģiskā materiāla izmantošanas iespējas, piemēram, sasaldētās šūnas var izmantot gan cilvēks pats, gan tās var donēt, bet sasaldētos audus cilvēks var izmantot tikai sev,” skaidro klīnikas “MAMA RĪGA” Embrioloģijas laboratorijas vadītāja Inese Čakstiņa. 

Embrioloģijas laboratorija un kriobanka klīnikā “MAMA RĪGA” ir zināšanu centrs, kurā saplūst gan ārstu - ginekologu un urologu, kuri specializējas reproduktoloģijā, gan embriologu zināšanas, kā arī dažādu jauno tehnoloģiju iespējas. Visi laboratorijā notiekošie procesi balstās zinātniski atklātos, izpētītos un aprobētos procesos.


Par klīniku: 
Klīnika “Mama Rīga” tika atvērta 2015.gada sākumā, kopš 2015.gada 13.jūlija klīnikā darbojas Audu centrs. Gada laikā klīnikā apkalpoti ap 1500 klienti, no kuriem aptuveni 80% pāri ir no Latvijas, bet 20% - no ārvalstīm, piemēram, Lielbritānijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Itālijas, Apvienotajiem Arābu Emirātiem u.c. 
Reproduktīvās veselības klīnika “Mama Rīga” 2015.gada nogalē saņēma Zāļu valsts aģentūras (ZVA) atļauju Latvijā vēl nereģistrētu darbību veikšanai ar olnīcu audiem, kas palīdzētu sievietēm saglabāt un atjaunot reproduktīvās funkcijas pēc onkoloģisko slimību izārstēšanas. Kopš atļaujas saņemšanas klīnikā notika darbs pie metodes ieviešanas, tostarp kriobankas pilnveide darbam ar audiem un to sasaldēšanu. Patreiz darbi ir beigti un klīnika gatavo pirmos klientus jaunās procedūras piemērošanai.  
Klīnika “Mama Rīga” ir akreditēta ārstniecības iestāde, kurā pieejama poliklīnika, operāciju bloks, Embrioloģijas un reproduktīvās ģenētikas laboratorija (Audu centrs), dienas stacionārs, kriokonservācijas glabātava u.c.. Klīnika saņēmusi Eiropas standartiem atbilstošu Audu un šūnu izmantošanas atļauju. Klientu ārstēšanai klīnikā tiek pielietotas jaunākās un efektīvākās medicīnas tehnoloģijas un ārstēšanas metodes, kas atbilst visām Pasaules Veselības organizācijas (World Health Organization) un Eiropas Savienības noteiktajām prasībām. Efektīvu pakalpojumu nodrošināšanai klīnika pastāvīgi izstrādā savas un pārņem un adoptē Latvijā inovatīvas Eiropas un pasaules medicīnas metodes un tehnoloģijas.