Sāpoši krūšu gali. Kā pabarot mazulīti?

Vai laikā, kad krūšu gali ir iekaisuši, mazuli var barot, izmantojot speciālas krūšu uzlikas? Vai labāk paciest sāpes, jo uzlikas, iespējams, ir bērnam kaitīgas? Šādus jautājumus uzdod jaunās māmiņas, portāla mammamuntetiem.lv lasītājas.

Nereti bēda ir tā, ka bērns nespēj kārtīgi satvert mātes krūts galu. Ja to labi satver, sāpīgums būs daudz mazāk izteikts.

FOTO: Shutterstock.com

Nereti bēda ir tā, ka bērns nespēj kārtīgi satvert mātes krūts galu. Ja to labi satver, sāpīgums būs daudz mazāk izteikts.

 

„Lielas problēmas sagādā sāpoši krūšu gali. Bet esmu dzirdējusi par speciālām uzlikām krūtīm, caur kurām mazais var zīst pienu. Tajā pašā laikā neesmu dzirdējusi, ka kāds ārsts tos ieteiktu lietot. Vienmēr tik saka —- jāpaciešas, krūtis pieradīs, jāpasmērē kādas eļļas vai krēmi. Kāpēc neiesaka šīs uzlikas? Vai tās ir kaitīgas?” jautā portāla mammamuntetiem.lv lasītāja.

 

Uzlikas nav risinājums
Ir dzirdēts, ka krūts galu vairodziņi (nipple shields) netiek uzskatīti par pārāk veiksmīgu risinājumu sāpošu krūtsgalu gadījumā, stāsta dūla Linda Vītuma. Kā viens no sāpošu krūtsgalu iemesliem tiek minēts tas, ka mazulis, iespējams, nepareizi satver krūts galu. Un šo iemeslu ir grūti mainīt, ja tiek izmantots krūts gala vairodziņš, kura satveršana ir atšķirīga no īstā krūts gala satveršanas. Tomēr krūts galu vairodziņu izmantošana tiek ieteikta gadījumos, kad citi paņēmieni sāpju gadījumā nav līdzējuši. Savukārt mājdzemdību vecmāte Rudīte Brūvere uzskata, ka krūšu uzlikas nekādā gadījumā nebūtu ieteicamas. „Ne velti pats bērns nereti parāda, ka tie viņam ir netīkami. Parasti šīs uzlikas ir no silikona un ļoti retos gadījumos tiem vispār ir kāda jēga. Es tos neiesaku lietot,” uzsver Rudīte Brūvere. Ar pacietīgu kopšanu, ar homeopātiskiem līdzekļiem, krūšu vēdināšanu tās var sadziedēt, nelietojot nekādus papildlīdzekļus, uzskata mājdzemdību vecmāte.

 

Krūtīm vienmēr jābūt sausām!
Jāievēro, ka krūšu galiem pēc barošanas jāļauj nožūt un tikai tad māmiņa var ģērbties. Nevajag krūtis vienmēr pamatīgi „iesaiņot”, liekot krūšturī ieliktnīšus. Vairākas reizes dienā nepieciešams ļaut, lai gaiss krūtīm brīvi piekļūst. Un tad krūtis patiešām pie zīdīšanas pieradīs. Dažai sievietei tas notiek pēc piecām dienām, citai pēc piecām nedēļām — tas ir individuālais ādas jūtīgums. Bet ir vērts paciesties, jo droši, ka vēlāk garais zīdīšanas laiks noritēs bez problēmām.

Reklāma
Reklāma

Vairākas reizes dienā nepieciešams ļaut, lai gaiss krūtīm brīvi piekļūst. Un tad krūtis patiešām pie zīdīšanas pieradīs.

Nereti bēda ir tā, ka bērns nespēj kārtīgi satvert mātes krūts galu. Ja to labi satver, sāpīgums būs daudz mazāk izteikts. „Parasti šai jautājumā nepieciešama personīga konsultācija. Tādēļ vajag atrast vai nu ļoti pieredzējušu mammu, kas pati ir labi zīdījusi un varētu pamācīt arī otru māmiņu, kā pareizi bērnu pielikt pie krūts un pavērot, kā bērns to dara, vai arī konsultēties ar ārstu vai vecmāti,” iesaka Rudīte Brūvere.
Vēl zīdīšanas laikā svarīgi mainīt pozas, lai krūts gals netiktu noslogots visu laiku vienā veidā. Bet uzliktnīši šai gadījumā vienalga nebūs nekāds zelta risinājums. Arī emocionālais kontakts mazulim ar māmiņu būs traucēts, jo tā jau vairs nav mammas krūts, ko mazulis sajūt mutē! Mazulim var nepatikt zīst, ko māmiņa savukārt var  pārprast un domāt: „Ai, man nepietiek piena!” Bet iemesls var būt tas, ka uzliktnīši var traucēt arī piena zīšanai.

 

Nesekot reklāmai
Ar krēmiem ir ļoti jāuzmanās! Vajadzētu pievērst uzmanību: ja krēms satur lanolīnu, šī viela var būt ļoti laba iekaisušiem krūts galiem. Bet arī šajā gadījumā krēms lietojams reti un plānā kārtiņā (nekādā gadījumā ne pēc katras zīdīšanas!). Vislabākais „krēms” ir pašas mātes piens. Uz krūts galiem to vajadzētu mazliet izspiest uzreiz pēc zīdīšanas (rokas pirms zīdīšanas obligāti jānomazgā!) un ļaut tam nožūt. Kad tas noticis, tikai tad var ģērbties. Tāpat jārīkojas, ja tiek lietota smiltsērkšķu vai asinszāļu eļļa. „Zinu, ka daudzi lieto Bepanthen ziedi, bet tas notiek uz labas reklāmas pamata. Arī šo krēmu var lietot ļoti plānā kārtiņā. Jo, lai āda varētu sadzīt, tai jābūt sausai, bet krēmi parasti ādu notur atmiekšķētā stāvoklī,” tā Rudīte Brūvere. Nevajag krūtis mazgāt ne ar ko citu, kā vien ar ūdeni, noteikti nevajadzētu izmantot ziepes! Jo tās ādu vēl papildus sausina.