12 bērnu vārdi, kas dažādās valodās nozīmē "Skaistā"

Latviešu valodā mazām meitenēm un zēniem nemēdz likt vārdu "Skaistule" vai "Stiprinieks", toties jaunie vecāki labprāt izvēlas personvārdus, kas aizgūti no citām valodām. Vai zināji, ka vairāki arī Latvijā dzirdētie bērnu vārdi tulkojumā nozīmē "skaistā" vai "skaistais"?
Vairāki arī Latvijā dzirdēti bērnu vārdi tulkojumā nozīmē skaistā vai skaistais.

FOTO: Shutterstock.com

Vairāki arī Latvijā dzirdēti bērnu vārdi tulkojumā nozīmē "skaistā" vai "skaistais".

Rozalinda

Tulkojumā šis vārds nozīmē "Skaistā roze" un pirmo reizi rakstītos avotos  parādījās Šekspīra lugā "Kā jums tīk". Īpašu popularitāti iemantoja ap 1940. gadu, kad uz ekrāniem parādījās kino aktrise Rozalinda Rasela. 1978. gadā vārds bija 1000 pasaules populārāko vārdu sarakstā. 2014. gadā tas ierindojās 194. vietā populārāko meiteņu vārdu topā pasaulē. 


Mei jeb Meja 

Vārda izcelsme meklējama Ķīnā. Tas asociējas ar pavasara mēnesi maiju, tāpēc bieži tiek likts meitenēm, kas dzimušas šajā mēnesī. Ķīniešu valodā tas nozīmē "Skaistā". 


Romeo

Jā, arī zēniem mēdz likt vārdus, kas varētu cildināt viņu izskatīgumu. Romeo itāļu valodā tiešā tulkojumā nozīmē "Piligrims jeb ceļotājs uz Romu", bet tautā šis vārds vienmēr asociējās ar nozīmi "pievilcīgs, kaislīgs mīļākais". Arī te paldies jāsaka Šekspīram. 

 

Bekhemu pāris savu otro dēlu ir nosaukuši par Romeo. Vārds kopš 2002. gada kļūst arvien populārāks.  


Džamila 

Arābu valodā – skaistule. Arī Austrumāfrikas piekrastes iedzīvotāju svahili valodā nozīmē to pašu. 


Adoniss

Grieķu mitoloģijā Adoniss bija skaistules Afrodītes kaislīgs mīļākais, kuru nogalināja noklīdusi mednieka bulta. Ar šo vārdu saistās maskulīns vīrieša skaistums. 2014. gadā vārds bija iekļuvis 1000 pasaules populārāko zēnu vārdu sarakstā. 


Kalista 

Grieķu valodā "visskaistākā". Ja atminies seriālu Alija Mc'Bīla, tad zini, ka galveno varoni Aliju atveidojošās aktrises vārds ir Kalista Flokhārta, kas ir precējusies ar Harisonu Fordu.  

Džolija

No franču valodas – "jaukā, piemīlīgā". Kopš pasaule ģībst no sajūsmas par aktrisi Andželīnu Džoliju, arī vārds kļuvis ļoti populārs. Numerologi izskaitļojuši, ka šī vārda valkātājas vieglāk sasniedz harmoniju un iekšējo mieru. Tas ir lielākais skaistums, kas var piemist cilvēkam. 


Baeu jeb Bea

Reklāma
Reklāma

No franču valodas "skaistā". Arī iemīļots vārds ar dažādām variācijām. 


Venise 

Vēl viens vārds no mitoloģijas pasaules. Romā tā bija skaistuma un mīlestības dieviete. Amerikāņu tenisiste Venusa Viljamsa ir viena no šī vārda valkātājām. 


Arabella

Vai arī Izabella... 

 

Vārdam nozīmi piešķir izskaņa "Bella", kas nozīmē "skaistā". 

 

Īpaši populāri šie vārdi ir latīņu zemēs – Itālijā, Spānijā, Dienvidamerikā. 


Kenets

Skotu un īru valodās tas nozīmē "dzimis ugunī, skaists" jeb vienkārši sakot “karsts kumosiņš”.  Populārs bija laikā līdz 1950. gadam. Bārbijas draudziņš Kens ir atvasinājums no vārda Kenets. 

 

Bonija

Skārleta O'Hāra un Rets Batlers romānā "Vējiem līdzi" savu meitiņu nosauca šajā saldajā vārdā – Bonija. No franču un skotu valodām veidojies vārds, kas nozīmē "jaukā". Spāņu valodā alternatīva ir Bonita. 

Saistītie raksti