Lietas, ko nevajadzētu darīt internetā. Ieteicams to iemācīt arī bērniem

Dzīvojam laikmetā, kad internets mūs pavada ik uz soļa.

Lietas, ko nevajadzētu darīt internetā. Ieteicams to iemācīt arī bērniem

FOTO: Shutterstock.com

Dzīvojam laikmetā, kad internets mūs pavada ik uz soļa – sociālie konti, kur atrādām savas ikdienas mirkļus, pirkumi internetā, tiešsaistes spēles un forumu grupas, kur pārrunājam savas dzīves norises. Tādēļ atgādinām svarīgākos drošības nosacījumus, ko vajadzētu ievērot, lai jūs un jūsu tuvinieki būtu pasargāti no kļūmēm virtuālajā pasaulē, kas var atstāt pavisam reālas negatīvas sekas tuvākā un tālākā nākotnē.

 

Sociālais konts – cilvēka vizītkarte
Mūsdienās teju ikvienam cilvēkam ir kāds sociālais konts – Facebook, Draugiem, Twitter vai Instagram. Sociālie konti lietotājiem dod iespēju ātri un operatīvi pastāstīt draugiem un tuviniekiem par savas dzīves nozīmīgiem un interesantiem brīžiem, iemūžināt brīnišķīgus mirkļus un ilustrēt piedzīvojumus, arī paust attieksmi pret dažādiem notikumiem un sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. Taču vienlaikus jāatceras – sociālie konti vienlaikus ir arī cilvēka “vizītkarte”. Sen nav noslēpums, ka darba intervija nav vienīgais veids, kā potenciālais darba devējs iepazīst topošo darbinieku – cilvēka sociālo kontu izpēte ir viens no šādiem instrumentiem. Tādēļ vienmēr ir vērts pārdomāt, kādas personīgās bildes nonāk internetā, kā un kādu viedokli paužat par lietām un parādībām. Arī bērniem, uzsākot datora  lietošanu, būtu svarīgi iemācīties, kā korekti izteikt savu viedokli (starp citu, tas būtu attiecināms arī uz anonīmajiem komentāriem pie dažādiem materiāliem ziņu portālos). 


Datu drošība. Lietas, ko nejauši izpļāpājam 
Virtuālā dzīve pamazām aizņem tik būtisku vietu mūsu dzīvē, ka varam kļūt neuzmanīgi un izpļāpāt lietas, ko būtu jāpatur tikai ģimenes lokā. Tas nozīmē, ka publiski nevajadzētu detalizēti dalīties ceļojumu plānos, norādot ne tikai vietu, kur būsim, bet arī atklājot, kuros datumos nebūsiet mājās. 
Tas pats attiecas uz mājas adresi, informāciju par ikdienas paradumiem, durvju kodiem un tālruņa numuriem – tos nevajag trešajām personām nodot ar sociālo kontu starpniecību. Šo svarīgo noteikumu der atgādināt arī bērniem. 


Neatbildēt uz ikvienu jautājumu, ko gadās saņemt internetā  
Darbojoties internetā, gadās, ka uz ekrāna parādās “logi”, kas vaicā pēc kādas sensitīvas informācijas. Tā kā normālā situācijā šādiem “logiem” nav jāparādās, tajos  informāciju nedrīkst ievadīt Tāpat jāatceras, ka bankas nekad nelūgs nosūtīt savas kodu kartes numurus vai kādus citus slepenos kodus. Ja veicat iepirkumus internetā, jāievēro drošības pasākumi, lai kāds ļaundaris pēkšņi nesāktu rīkoties ar jūsu finanšu līdzekļiem. Ir drošības nosacījumi, kas attiecas uz paroļu drošību. Tā kā mūsdienās to ir daudz -  e-pastam, interneta bankai, sociālajiem tīkliem un citām vietnēm, cilvēki mēdz izvēlēties pārāk viegli atminamas, visas vietās vienādas vai pat atķeksē vietņu piedāvāto podziņu “Atcerēties mani”.  Interneta drošības speciālisti rekomendē izvēlēties īpašas lietotnes, kurās saglabāt visas aktuālos kodus un paroles. Rezultātā būs jāatceras tikai viena parole – tā, ar kuras palīdzību atvērt paroļu glabātavu. 

Reklāma
Reklāma


Nevērt vaļā un neatbildēt aizdomīgiem e-pastiem
Lai izvairītos no dažādu vīrusu “iedarbināšanas” ieteicams nevērt vaļā e-pastus no nepazīstamām personām, tāpat nav ieteicams vērt vaļā e-pasta vēstules pielikumu, jo pielikumā esošie faili var būt inficēti ar ļaunprātīgu programmatūru. Virtuālās vides noziedznieki mēdz izmantot dažādus paņēmienus, lai saņēmējs atvērtu nosūtīto e-pastu, piemēram, vēstules tematā norādot: “sveiks, sen neesi redzēts”, “apsveikums par lielu laimestu loterijā”, “pavēste par ierašanos uz tiesu” vai “paziņojumi par parādu”. Krāpnieku  vēstules var būt mēģinājums ne tikai tikt pie datiem, bet arī inficēt datoru ar vīrusu. 

 

Bērnu foto, kas piemēroti vien privātajam albumam
Vannošanās vai podiņapmācības brīdis, bērns slimošanas laikā un citas neviennozīmīgas situācijas ir tās, kuras vecākiem nevajadzētu publicēt dažādos sociālajos kontos. Lai arī vecāki vēlas padalīties savā laimē, jo bērns visticamāk šajās bildēs izskatās bezgala piemīlīgi un draiski, taču foto, kas nonāk internetā, parasti tur paliek mūžīgi. Vecāku uzdevums ir bērnus pasargāt, nevis darīt viņiem pāri, tādēļ pirms publicēšanas vecākiem ir vērts pārdomāt, vai viņi vēlētos savas bildes redzēt pieejamas plašai apskatei, ja paši būtu nofotografēti līdzīgā situācijā. Arī bērnudārzos un skolās šobrīd rūpīgi seko, vai un kādas bildes publicē plašākai sabiedrībai. Arī jums, pirms publicējat nupat notikušās ballītes bildes, pārliecinieties, vai pārējo bērnu vecākiem nav iebildumu. Ja ir – to vajadzētu nopietni ņemt vērā. Ieteicams arī bērniem mācīt, cik svarīgi ir respektēt citu cilvēku vēlmes un privātumu. 


Lai pasargātu sevi un savu ģimeni no nebūšanām virtuālajā pasaulē, nevajag daudz – mazliet vērības, apdomas, regulāri atgādinājumi bērniem un, protams, labais piemērs, ko rādām savām atvasēm. 

Lai droši!