Matu, nagu un ādas skaistums. Izmaiņas, ko piedzīvo sieviete grūtniecības laikā un pēc mazuļa piedzimšanas

Grūtniecība ir neparasts laiks sievietes dzīvē, kad ne tikai uzplaukst ķermenis, auklējot savā klēpī jaunu dzīvību, bet arī sievietes mati, nagi un āda piedzīvo manāmas pārmaiņas. Par to vairāk stāsta sertificēta dermatoveneroloģe, triholoģe Jekaterina Pudova.

Ādas elasticitāte ir atkarīga gan no ģenētiskajiem faktoriem, gan no sievietes dzīvesveida ilgtermiņā – pareizs uzturs, sportiskas aktivitātes visas dzīves garumā, regulārs miegs, imunitātes stiprināšana.

FOTO: Shutterstock.com

Ādas elasticitāte ir atkarīga gan no ģenētiskajiem faktoriem, gan no sievietes dzīvesveida ilgtermiņā – pareizs uzturs, sportiskas aktivitātes visas dzīves garumā, regulārs miegs, imunitātes stiprināšana.

Reizē ar grūtniecību sievietes organismā notiek pamatīgas pārmaiņas. Brīdī, kad spermatozoīds apaugļo olšūnu un tā implantējas topošās mammas dzemdē, organisms sāk strauji ražot augšanas hormonus, kas ne tikai veicina mazuļa augšanu un attīstību, bet arī pozitīvi ietekmē mammas matu un nagu augšanu. Sākotnēji vizuāli izmaiņas nav pamanāmas, taču pavisam drīz topošā māmiņa var manīt, ka mati un nagi kļuvuši tik skaisti un veselīgi, kā nekad iepriekš. Arī sievietes āda piedzīvo vizuālas pārmaiņas. Tās gan ne vienmēr ir pozitīvas. Bet nu par visu pēc kārtas!

 

Kas ar matiem notiek grūtniecības laikā

Ikviena cilvēka mati piedzīvo trīs fāzes:

  • augšanas jeb anagēno fāzi, kas ilgst 2–6 gadus. Tās laikā mats izaug līdz 2 cm mēnesī. Šajā fāzē vienlaikus ir 85–90% matu;
  • pārejas/regresijas jeb katagēno fāzi. Vienlaikus pārejas fāzē ir tikai 1–2% matu, tie vairs neaug un stabili turas galvas ādā;
  • izkrišanas jeb telogēno fāzi, ko vienlaikus piedzīvo 10–15% matu. Šajā fāzē mati vairs stabili neturas ādā, viegli izkrīt, kad tos mazgā vai ķemmē;
  • telogēnajai fāzei seko eksogēnā jeb īsta krišanas fāze. Šo fāzi vienlaikus piedzīvo aptuveni 1% telogēnu matu.

 

Ja normālā situācijā cilvēkam augšanas fāzē ir aptuveni 85% matu, tad grūtniecības laikā šajā fāzē augšanas hormonu dēļ ir pat līdz 95% matu. Tomēr tas nenozīmē, ka matu skaitliski ir vairāk, vienkārši to augšana ir ieilgusi un attiecīgi mazāk izkrīt. Ir sievietes, kurām grūtniecības laikā mati izaug tik gari, kādus līdz tam nekad nav izdevies izaudzēt. Un pēc bērna piedzimšanas arī vairs neizdosies.
 

Lielais satraukums – mati izkrīt!

Mati ir tā cilvēka ķermeņa sastāvdaļa, kas izteikti reaģē uz dažādiem procesiem, kuros notiek būtiskas hormonālās svārstības. Pie šādiem procesiem pieskaita arī dzemdības. Interesanti, ka mata reakcija uz notikumu izpaužas pēc 2–4 mēnešiem, kas sakrīt ar laiku, kad sievietēm pēc mazuļa nākšanas pasaulē parasti arī sākas intensīvāka matu izkrišana. Līdzīga situācija ir novērojama slimību un antibiotiku lietošanas gadījumā – dažus mēnešus pēc terapijas mēdz pastiprināti izkrist mati, bet cilvēki to saista ar kādiem tā brīža notikumiem, nevis norisēm pirms noteiktā laika.
 

Kad sāk izkrist mati, sievietes steidz izmantot dažādus modernus matu kopšanas līdzekļus un sentēvu metodes, lai apturētu izkrišanas procesu, bet reāli to izdaīt nav iespējams – tie mati, kas nonākuši izkrišanas fāzē, arī izkritīs. Tas notiek tik ilgi, kamēr gluži fizioloģiski matu proporcija līdzsvarojas.
 

Ja pēc dzemdībām saglabājas kādas medicīniska rakstura problēmas, piemēram, dzelzs vai kādas citas vielas deficīts, kā arī ja sieviete ilgstoši baro ar krūti (tad organisms pārslēdzas uz piena ražošanu zīdīšanai), pastiprināta matu izkrišana var epizodiski atkārtoties.
 

Speciāla matu aprūpe laikā, kad tie izkrīt

Ja grūtniecības laikā nav nekādu nopietnu veselības problēmu, ja organismā ir pietiekami daudz vitamīnu un minerālvielu, kuru trūkums var radīt hormonu svārstības organismā, nekāda speciāla matu kopšana nav nepieciešama. Var darīt ierastās lietas – ķemmēt ar maigu matu suku, lietot kādas matu maskas un matus kopjošas eļļas. Arī pēc mazuļa piedzimšanas par matiem jārūpējas ierastā kārtībā, ne ar mērķi atturēt tos no izkrišanas.

 


Frizētava grūtniecības laikā

Topošās māmiņas nereti uzdod jautājumu – vai ir droši doties uz frizētavu grūtniecības laikā? Speciāliste mierina, ka nav medicīniska pamatojuma, kāpēc sievietei šajā periodā nevarētu veikt kādas manipulācijas ar matiem, jo visa ķīmiskā iedarbība uz matu notiek ārīgi. Mats pats par sevi ir nedzīva struktūra, savukārt veselas ādas virskārtas uzsūkšanas spēja ir tik niecīga, ka caur to toksiskās vielas bīstamā apjomā, piemēram, no matu krāsas, nevar uzsūkties. Ne velti ādas kopšanas līdzekļu ražotājas kompānijas meklē īpašas transporta sistēmas, kas veicinātu vajadzīgo vielu uzsūkšanos ādā. Tātad – par šo aspektu bažu nav. Dažreiz gadās, ka hormonālo pārmaiņu dēļ krāsa slikti iekrāso matus, taču tā ir estētiska, ne medicīniska problēma.


Aspekts, kas jāņem vērā!

Vielas, ko izmanto matu krāsošanā, taisnošanā, ilgviļņu likšanā un balināšanā ir ne tikai toksiskas, bet arī gaistošas. Karsējot ar fēnu, vielu molekulas kļūst vēl gaistošākas. Tā kā grūtniecības laikā var pastiprināties jutīgums, sieviete var sajust nelabu dūšu. Tāpat kaitīga ir šo gaistošo vielu ieelpošana. Līdz ar to šis gan ir svarīgs iemesls, kā dēļ izvairīties no atsevišķām manipulācijām un procedūrām frizētavā. Tāpat varbūt var atteikties no liekiem frizētavas apmeklējumiem, piemēram, lai ieveidotu matus, jo pastāv iespēja, ka matu apstrāde ar toksiskām vielām notiks blakus kādai citai sievietei. Īpaši kaitīgi tas ir frizierei, kurai pašai, esot bērna gaidībās, nevajadzētu veikt darbus ar toksiskām vielām. 

 

Kad sāk izkrist mati, šo procesu apturēt nav iespējams – tie mati, kas nonākuši izkrišanas fāzē, arī izkritīs.

 

INTERESANTI

Vielmaiņas un hormonāla rakstura izmaiņu dēļ grūtniecības laikā mati, kas dabiski cirtojas, var kļūt taisni. Visbiežāk matu lokas pēc tam atjaunojas, tikai atsevišķos gadījumos pārmaiņas ir paliekošas. Kā rodas lokas? Šāds augšanas princips ir skropstām – sākumā šūnas dalās vienmērīgi, un tad kādā brīdī vienā pusē šūnas nedalās, bet otrā pusē turpina dalīties, līdz ar to rodas iegriezums. Līdzīgi veidojas arī mati. 



TU TO NOTEIKTI NEZINĀJI!

Vecāki noteikti ir ievērojuši, ka mazulim ap trīs mēnešu vecumu ir izrīvēti mati pakauša daļā. Būsiet pārsteigti uzzināt, ka tā nav tiesa – mati vienkārši ir izkrituši. Bērnam šajā vecumā notiek pirmā matu nomaiņa, kas sakrīt ar mammas matu izkrišanas laiku. Kāpēc tā? Grūtniecības pirmajā trimestrī gaidāmajam bērnam matu sīpoliņi sāk veidoties no pakauša daļas un pamazām izveidojas uz priekšu. Ap bērna trīs mēnešu vecumu mati izkrīt līdzīgā secībā, tāpēc nereti var redzēt, ka pakausītis ir pliks, bet priekšā ir glīta „sīpoliņa” frizūra.

 

Kas notiek ar nagiem

Nagi, tāpat kā mati, ir ādas derivāti. Tas nozīmē – no ādas augošas struktūras, kam ir sasaiste ar ādu. Parasti nagi grūtniecības laikā aug ļoti labi, dažreiz pat tik labi, ka drūp pie mazākā trieciena. Gadās, ka dzemdību iestādē jaunā māmiņa saņem bārienu no personāla par gariem nagiem, bet ļoti iespējams tos patiešām ir bijis grūti nogriezt. Ja mati uz dažādām hormonālām izmaiņām reaģē trīs mēnešu laikā, tad nagu pārmaiņas ir manāmas jau pēc mēneša. Tas nozīmē, ka pēc mazuļa piedzimšanas aptuveni mēneša laikā nagi atgūs savu sākotnējo struktūru, nevis kļūs sliktāki, kā sievietes dažkārt padomā. 

 

Reklāma
Reklāma

Gela nagi un gelišs no medicīniskā viedokļa grūtniecei nav rekomendējami, jo rada papildu iekaisuma risku.



Mākslīgie nagi

Gela nagi un gelišs no medicīniskā viedokļa nav rekomendējami ne grūtniecei, ne jebkurai citai sievietei. Ja, uzliekot mākslīgu naga kārtu, ir bijusi tehnoloģiska kļūme – palikusi gaisa kabatiņa vai pamata nagā ir kādas mikro spraugas, kurās tiek ūdens, – veidojas lieliska vide iekaisumiem un nagu sēnītes attīstībai.
Ja runājam par toksisko ietekmi, arī šajā gadījumā naga absorbcijas spēja nav tik liela, lai uzņemtu toksisku devu bīstamā apjomā, tomēr nav nepieciešams sevi lieki pakļaut infekcijas riskam. Protams, gadās, ka sieviete vēlas saposties, piemēram, kāzām vai kādām citām svinībām, tad var uzklāt mākslīgā naga kārtu, ja to dara pie sertificēta speciālista, taču jāatceras, ka mākslīgie nagi ir laikus jānoņem.


Āda grūtniecības laikā 

Āda ir struktūra, kas ļoti ātri reaģē uz hormonu svārstībām, stresu un ārējās vides ietekmi. Tāpēc ādas izmaiņas topošā māmiņa pamanīs ļoti ātri gan tad, ja ādas stāvoklis uzlabosies, gan arī – ja radīsies kādas problēmas. Biežākās ir sejas ādas problēmas. Āda var vairāk taukoties vai gluži pretēji – kļūt sausāka, var parādīties pinnes, kļūt izteikti jutīgāka. 

 

Biežākās problēmas grūtniecības laikā

  • Melasma jeb grūtnieču maska
    Daļai grūtnieču mēdz veidoties melasma jeb grūtnieču maska. Tas nozīmē, ka uz pieres, vaigu galiem, virslūpas var rasties brūni, robaini plankumi, kas attīstās hormonu ietekmē un pastiprinās, nonākot saules staru iedarbībā. Ja ir vasara un brīnišķīgs laiks, sieviete, protams, vēlas doties ārā, atpūsties pludmalē vai pagozēties saulē piemājas dārzā. Ja topošajai māmiņai sāk veidoties melasma, āda ir ļoti rūpīgi jāsargā. Ja seju noklāj ar saules aizsargkrēmu, bet kādas ķermeņa daļas, piemēram, plaukstas un pēdas, atstāj nenoklātas, ir pietiekami, lai uzņemtu D vitamīnu, cik nu tas vienā ārā būšanas reizē ir iespējams. Ja analīzes uzrāda D vitamīna trūkumu, jālieto preparāti, nevis jāpakļauj sevi saules staru intensitātei.

 

Pārrunā ar ārstu ādas kopšanas līdzekļu izvēli, jo ir atsevišķas krēmu sastāvdaļas, kas topošajām māmiņām nav ieteicamas.



Pirms vairākiem gadiem dermatologi Latvijā veica analīzes ikvienam pacientam ar ādas slimībām un secināja, ka arī cilvēkiem ar iesauļotu ādu ir D vitamīna trūkums. 

Liela kļūda ir mēģināt pārējo ādu nosauļot līdz melasmas plankuma tonim. Ja to nedara, ir liela varbūtība, ka plankums pamazām pazudīs pats vai vismaz paliks tik gaišs, ka būs grūti pamanāms. Aizsargkrēmi pret sauli mazinās brūnā pigmenta aktivizēšanos un veicinās pigmentšūnu „nomierināšanos”. Tāpēc arī ziemā topošajām māmiņām šo plankumu ir mazāk, bet tie aktivizējas līdz ar pirmajiem pavasara saules stariem.

 

  • Ādas veidojumi – nevusi un papilomas
    Veidojumus, kas parādās dzīves laikā un kurus esam pieraduši saukt par dzimumzīmēm, patiesībā dēvē par nevusiem. Par dzimumzīmēm sauc tos ādas veidojumus, kas rodas uzreiz pēc bērna piedzimšanas. Nevusu attīstīšanās ir dabisks process, to skaits un veids ir ģenētiski noteikts. Parasti nevusi parādās saules gaismas ultravioleto staru ietekmē. Taču, tā kā grūtniecības laikā sievietes ķermenī ir liels augšanas hormonu daudzums, kas ļauj attīstīties gaidāmajam bērnam, tas veicina arī dažādu ādas struktūru augšanu, tai skaitā nevusu veidošanos.
     

Savukārt papilomas izraisa vīruss, un tā ir bieži sastopama slimība, kas rodas, cilvēkam kontaktējoties ar otru cilvēku. Vīruss var skart gan ādu, gan gļotādu, tāpēc papilomas sauc arī par kondilomām un kārpām. Papilomas vīruss var aktivizēties grūtniecības laikā.
 

Ko darīt, ja kāda no minētajām problēmām ir saasinājusies?

Ja vien nav īpaši ekstrēmu izmaiņu, ārsti cenšas nevusu un papilomu jautājumu risināšanu atstāt līdz laikam, kad bērns ir nācis pasaulē. Tas tāpēc, ka, likvidējot šos veidojumus, ādā ievada lokālo anestēziju, kas uz mammas veselību neatstāj nekādu negatīvu iespaidu, bet anestēzijas līdzeklī esošais lidokaīns var negatīvi ietekmēt gaidāmā bērna sirdsdarbību. Ja iespējams, parasti pēc dzemdībām pagaida ne mazāk kā sešus mēnešus, jo ādas veidojumi mēdz samazināties arī paši. Te jāpiebilst, ka grūtniecības laikā ne tik labdabīgi veidojumi kā bazalioma vai pat melanoma var kļūt agresīvāki, ko nepieciešamības gadījumā arī operē.
 

Pinnes un izsitumi uz muguras un dekoltē zonā

Tā kā uz muguras un dekoltē zonā ir samērā daudz tauku dziedzeru, grūtniecības laikā var parādīties kaut kas līdzīgs pusaudžu pinnēm. Savukārt uz pirmo pavasara sauli āda var noreaģēt ar nātrenei līdzīgiem izsitumiem. Jāatceras, ka grūtniecības laikā piņņu ārstēšanai nedrīkst lietot, piemēram, antibiotiskus ādas kopšanas līdzekļus, ko drīkst izmantot, neesot mazuļa gaidībās.
 

Grūtniecības laikā neiesaka lietot krēmus ar „anti age” efektu, kas satur retinolu (un citas A vitamīna aktīvās formas), jo ir pierādīts, ka tas var negatīvi ietekmēt kaulu un zobu sistēmu bērnam. Protams, vienmēr var diskutēt, vai devas šajos krēmos ir pietiekamas, lai nodarītu reālu kaitējumu, bet skaidrs ir viens – nav ne mazākā iemesla pakļaut bērnu jebkādiem riskiem, ja no tiem ir iespējams izvairīties.

 

ATCERIES!

Ir vairākas specifiskas ādas īpatnības, kas parādās nelielam skaitam grūtnieču, piemēram, niezoša grūtnieču urtikārija, gestācijas pemfigoīds, niezošais folikulīts vai pat bazaliomas, aktīniskas keratomas. Ja pamani kādas neparastas izmaiņas, necenties tikt galā saviem spēkiem, konsultējies ar ārstu, jo topošajai māmiņai ir ierobežotas iespējas ārstniecības līdzekļu izvēlē – ārsts palīdzēs izraudzīties piemērotākos. Ar pareizu kopšanas taktiku daudzas ādas problēmas ir salīdzinoši viegli risināmas.


Strijas

Ir sievietes, kurām striju ir daudz, un ir topošās māmiņas, kurām ģenētiski ir elastīgāka āda, līdz ar to plīsumi dermālos ādas slāņos veidojas mazāk. Tā kā epiderma (ādas virsējais slānis) ir ļoti plāna, tai cauri var redzēt šīs plīsuma vietas, kas vizuāli var nešķist pievilcīgas. Ādas elasticitāte ir atkarīga gan no ģenētiskajiem faktoriem, gan no sievietes dzīvesveida ilgtermiņā – pareizs uzturs, sportiskas aktivitātes visas dzīves garumā, regulārs miegs, imunitātes stiprināšana. 

Sievietes bieži vaicā, vai pretstriju krēmi patiešām palīdz. Jā, palīdz, tomēr līdz galam nav atbildēts jautājums, vai noteicošais faktors ir regulāra ādas kopšana, mitrināšana un ādas elastības uzlabošana vai arī kopšanas līdzekļu sastāvā esošās komponentes. Pētījumos ir apliecinātas gan katras krēmu sastāvā esošās komponentes labās īpašības, gan ādas kopšanas svarīgā loma, un tas nozīmē, ka rezultāts jebkurā gadījumā būs daudz labāks nekā tad, ja sieviete vēdera, krūšu un gurnu ādu atstās bez uzmanības.
 

Lāzerprocedūras nav brīnumnūjiņa

Sievietes dažkārt cer, ka ar lāzerprocedūrām atgūs tādu augumu, kāds tas bija pirms mazuļa ieņemšanas. Taču nevienu striju, nevienu rētu pilnībā likvidēt nav iespējams. Kāpēc tā? Epiderma atjaunojas 28–35 dienu laikā. Savukārt, ja bojājums ir dziļāk, āda sāk atjaunoties no dziļuma, rezultātā saaugušās vietas vizuāli var atšķirties no pārējās ādas – vairs nav pigmentācijas, rētas malās var būt hiperpigmentācija vai arī vairs nav apmatojuma brūces vietā.
 

Kamēr strijas ir svaigas, tās ir sārti violetas, aptuveni gada laikā rētojums izbalē, taču ar procedūras palīdzību tās var gaišināt ātrāk. Ja strija ir ļoti plata un sarkana, to var vizuāli padarīt šaurāku un uzlabot tās struktūru. Un pozitīvākam rezultātam nepietiek tikai ar lāzerprocedūrām, cilvēkam pašam ir jāstrādā savas ādas veselības labā – jāvingro, jāievēro veselīgs dzīvesveids, jākopj āda, jāuzlabo tās elasticitāte.

 


Literatūras avoti:

  • Wolff K. et al. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine 7 th edition, Vol. 1, 739–77, 778–94.
  • Tosti A.; Piraccini, B. M. Diagnosis and Treatment of Hair Disorders. An Evidence Based Atlas, 2006.
  • Tyler, K. H. Physiological Skin Changes During Pregnancy. Clin Obstet Gynecol, 2015, Mar; 58 (1): 119–24.
  • Gizlenti, S.; Ekmekci, T. R. The Changes in the Hair Cycle During Gestation and the Post- partum Period. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2014, Jul; 28(7): 878–81.
  • Tunzi, M.; Gray, G. R. Common Skin Conditions During Pregnancy. Am Fam Physician, 2007, Jan 15; 7(2): 211–8.
  • http://www.medscape.com/viewarticle/466530_3
  • http://kauluveseliba.lv/index.php?page=d-vitamina- petijumu-dati
  • Kennel, K. A. et all. Mayo Clin Proc, 2010, Aug; 85(8): 752–758. Vitamin D Deficiency in Adults: When to Test and How to Treat MD.
  • Sheffield, P. E. Mt Sinai J Med, 2011, Jan–Feb; 78(1): 78–84. Climate Change, Aeroallergens and Pediatric Allergic Disese.
  • Tribaut, S. et al. Br J Dermatol, 2010, Feb 1; 162(2): 304–10. Human Eyelash Characterization.
  • Guillonneau, M et al. Arch Pediatr, 1997, Sep; 4(9): 867–74. Teratogenic Effects of Vitamine A and Its Derivates.
  • Ud-Din, S. et al. J Eur Acad Dermatol Venereol, 2016, Feb; 30(2): 211–22. Topical Management of Striae Distensae (Stretch Marks): Prevention and Therapy of Striae Rubrae and Albae.
  • Ash, K. et al. Dermatol Surg, 1998, Aug; 24(8): 849–56. Comparison of Topical Therapy for Striae Alba.
  • Adzick, N. S. et al. Ann Surg, 1994, Jul; 220(1): 10–8. Cells, Matrix, Growth Factors, and the Surgeon. The Biology of Scarless Fetal Wound Repair.
  • Michael Sung-Min Hu et al. Adv Wound Care (New Rochelle), 2014, Apr 1; 3(4): 304–314. The Role of Stem Cells During Scarless Skin Wound Healing.
  • Vogt, A. et al. Beilstein J Nanotechnol, 2014; 5: 2363–2373. Interaction of Dermatologically Relevant Nanoparticles with Skin Cells and Skin.