Apmatojuma skūšana un klizma pirms dzemdībām

Uz topošo vecāku jautājumiem, kas iesūtīti portālam “Mammamuntetiem.lv”, atbild ginekoloģe un BKUS Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnikas vadītāja Ieva Mālniece.

FOTO: Shutterstock.com

Esmu dzirdējusi, ka, pirms došanās uz dzemdību iestādi, ir TUR jānoskuj apmatojums. Bet es pati lielā punča dēļ netieku klāt. Vai tiešām ir obligāti jānoskuj? Un kā ar klizmu taisīšanu Dzemdību iestādes ieteicamajā sarakstā klizma ir ierakstīta. Vai tā arī jāveic jau mājās? Varbūt tā būs pat labāk, jo nejutīšos ērti, ja izstumšanas laikā gadīsies “šmucīte”.


Apmatojuma likvidēšana nav obligāta. Nepieciešamības gadījumā, to izdara nodaļā, ja plānota kāda manipulācija, kam varētu traucēt pastiprinātais apmatojums. Ja domājam ādas infekciju skūšanas vietā - veselai ādai ir pietiekošs aizsargmehānisms (atraumatiska skūšana), lai tā aizsargātu no infekcijas. Tajā pašā laikā, ja skūšanu veic traumatiski, jebkura brūce var kļūt par “infekcijas vārtiem”.

Nenoliegšu, ka daļa grūtnieču dzemdību laikā pārdzīvo, ka nespēj kontrolēt taisnās zarnas spontānu iztukšošanos bērniņa galviņas izstumšanas brīdī. To var mazināt mikroklizma, kuru veic tad, kad ir sākusies regulāra dzemdību darbība un tuvojas izstumšanās periods, bet par piemērotāko brīdi Jūs informēs vecmāte, kura vada dzemdības. Dažkārt topošās māmiņas vaicā, vai klizmas veikšana var nelabvēlīgi ietekmēt dzemdības un gaidāmā mazuļa veselības stāvokli, taču nav pierādīta klizmas veikšanas darbības negatīvā ietekme uz dzemdību norisi, jaundzimušā un mātes veselības stāvokli dzemdību I periodā un to apstiprina arī Pasaules veselības organizācija. 



 

Fonds “Mammām un Tētiem” sācis izdot žurnālu topošajiem un jaunajiem vecākiem ar mērķi sniegt izglītojošu, uz pētījumiem bāzētu informāciju par priekšnosacījumiem veselīgai grūtniecībai, par dzemdību norisi, pāra attiecību stiprināšanu laikā, kad ģimenē ienācis bērniņš, un drošu, pareizu jaundzimušā aprūpi.

Žurnāls bez maksas pieejams ārstu praksēs un dzemdniecības iestādēs.
 

Reklāma
Reklāma

Iepriekšējos žurnāla numurus var lasīt un lejupielādēt šeit.