Kas jāzina vecākiem, ja bērns vēlas nodarboties ar mototriālu

Moto sporta veidi lielai daļai asociējas ar ātrumu, bīstamību un, protams, traumām. Tomēr ne visos moto sporta veidos tas tā ir. Piemēram, aizraujošs un dinamisks sporta veids puišiem ir mototriāls. Nereti vecākiem tas saistās ar paaugstinātu traumatisma risku. 

Moto tirāla mērķis – pārvarēt trasi ierobežotā laikā un iespējami mazu kāju saskari ar zemi, saņemot pēc iespējas mazāk soda punktus.

FOTO: Shutterstock.com

Moto tirāla mērķis – pārvarēt trasi ierobežotā laikā un iespējami mazu kāju saskari ar zemi, saņemot pēc iespējas mazāk soda punktus.

"AgarskaTriāla klubs"  pārstāvis Andris Grīnfelds izvēdī mītus par šo sporta disciplīnu un stāsta par ieguvumiem, izvēloties savam bērnam tieši šādu hobiju un aktīvu brīvā laika pavadīšanas veidu. Pirmo soļus motoriālā var uzsākt jau 3-4 gadu vecumā, kad bērns iemācās balansēt un braukt uz velosipēda. 
 

Triāls ir moto sporta disciplīna, kas ietver braukšanu ar speciāli aprīkotu motociklu pa speciāli veidotu trasi sarežģīta reljefa apstākļos. Moto tirāla mērķis – pārvarēt trasi ierobežotā laikā un iespējami mazu kāju saskari ar zemi, saņemot pēc iespējas mazāk soda punktus. Sacensības tiek aizvadītas dažādām meistarības un vecuma klasēm.


Kādas īpašības attīsta motosports

Disciplīna: Kā ikvienā sporta veidā, lai sasniegtu katru jaunu virstoni, ir mērķtiecīgi un disciplinēti jāstrādā. Tāpēc, ja bērns apgūs ievērot disciplīnu sportā, viņam noteikti izdosies to ievērot arī ikdienā.  


Atlētisks ķermenis: Nepietiek ar to, ka braucējs prasmīgi lieto motociklu. Lai sasniegtu iecerēto, viņam jābūt arī atlētiskam. Pakāpeniski, atbilstoši savam vecumam jāattīsta muskuļu spēks, izturība, ķermeņa lokanība un koordinācija. Ir ļoti svarīgi, ka bērns attīstas daudzpusīgi. 


Komandas un ģimenes atbalsts: Šis sporta veids ir individuālais sports, tomēr, lai veiksmīgi varētu startēt sacensībās un pārdomāti attīstīties, blakus noteikti ir jābūt vismaz vienam cilvēkam, kurš palīdzēs tikt galā gan ar tehniskām lietām, gan būs spējīgs un zinošs asistēt trasē un vēlēsies augt līdz ar braucēju.  


Spēja pievarēt bailes: Bailes ir katram, tomēr, ja bērns trenējas pārdomāti un neskrien laikam pa priekšu, tad viņam noteikti izdosies tās pārvarēt. Mototriālā, lai veicinātu attīstību, sākumā ir jāiegulda darbs pie prasmes balansēt uz motocikla, nepieliekot kājas pie zemes. Apgūstot šo šķietami mazo un neinteresanto prasmi, braucējs pārliecinoši jutīsies trasē un spēs arvien tālāk un vairāk attīstīties.



Stereotips - traumatisma
Viens no lielākajiem stereotipiem, kas saistās ar moto sportu ir traumatisms,  ko gan nevar attiecināt uz moto triālu. Sporta traumas šajā moto sporta disciplīnā ir ļoti reta parādība. "Varu minēt daudz iemeslus, taču galvenais ir tas, ka šajā sportā nav lielu ātrumu, kas ļauj izvairīties no nejaušām kļūdām. Braucējam vispirms ir jāiemācas un jāsaprot pamatlietas, pie kurām traumas gūt ir praktiski neiespējami un, kad tās apgūtas, rodas iespēja kāpt augstāk un pārliecinoši darīt to, ko saproti. Ne velti, šo sporta veidu dēvē par moto sporta ābeci," skaidro Andris Grīnfelds. 
 

Reklāma
Reklāma


Latvijā ik gadu tiek organizētas Latvijas un Baltijas čempionāta sacensības vairākos posmos, kas pulcē 50 - 60 sacensību dalībnieku moto un velo klasēs. Sacensības paredzētas visu vecumu un meistarības līmeņu sportistiem – sākot ar iesācējiem un bērniem un beidzot ar profesionāļiem. Latvijā sasniedzamais līmenis braucējiem ļauj veiksmīgi konkurēt arī Eiropas un Pasaules čempionātos.

Dzīvē moto triālu varēs noskatīties 27.-28. augustā Ozolnieku novada „Priežkalnos”, kur notiks 2016. gada Latvijas triāla čempionāta noslēdzošie divi posmi. Sestdien piedalīsies gan moto, gan velo klases, bet svētdien tikai moto klases. Pirmā dalībnieka starts abas dienas 11:00. Ieeja pasākumā ir bez maksas. 
 


Vairāk info: facebook.com/AgarskaTK