Kvalitāte, nevis kvantitāte: 5 veselīgi padomi aizņemtiem vecākiem

Vecāki nereti saskaras ar dilemmu: kā sadalīt 24 stundas diennaktī starp ģimeni un darbu. Centra “Skalbes” psiholoģe Zane Avotiņa apgalvo – nav vajadzības rauties uz vairākām pusēm un sasniegt iedomāto perfekciju. Jāievēro vien pāris lietas, lai vecāki un bērni abpusēji justos labi.

Bērnam jāzina, kad vecāks viņam veltīs laiku. Pašiem mazākajiem patīk regularitāte, tad viņi jūtas droši, ka, piemēram, pusstundu pirms gulētiešanas mamma vai tētis ar bērnu spēlēsies vai katru rītu ēdīs kopīgas brokastis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnam jāzina, kad vecāks viņam veltīs laiku. Pašiem mazākajiem patīk regularitāte, tad viņi jūtas droši, ka, piemēram, pusstundu pirms gulētiešanas mamma vai tētis ar bērnu spēlēsies vai katru rītu ēdīs kopīgas brokastis.

“Nepel sevi, jo tu bērnam jau esi labākais pasaulē. Reizēm apstākļi un izvēles piespiež vairāk laika pavadīt citur, nevis kopā ar atvasēm. Līdz ar gadiem mainās intereses un arī vajadzība komunicēt ar vecākiem, taču bērnībā pavadītais laiks nosaka attiecību veidošanu ar citiem cilvēkiem nākotnē,” saka Z. Avotiņa. “Jebkurā gadījumā par kvantitāti svarīgāka ir kvalitāte – cik piepildīts ir kopā būšanas laiks, citam ar citu kārtīgi izrunājoties un ieklausoties.”

 

5 veselīgi ieteikumi aizņemtajiem vecākiem

  1. Plāno laiku un aktivitātes. Bērnam jāzina, kad vecāks viņam veltīs laiku. Pašiem mazākajiem patīk regularitāte, tad viņi jūtas droši, ka, piemēram, pusstundu pirms gulētiešanas mamma vai tētis ar bērnu spēlēsies vai katru rītu ēdīs kopīgas brokastis. Tāpēc saplāno, cikos un ko varētu darīt. Tāpat arī sagatavojies nākamajai dienai iepriekšējā vakarā – lai rītus padarītu mazāk saspringtus.
  2. Nedari paralēli neko citu. Kopīgo laiku pavadi, koncentrējot uzmanību tikai uz bērnu. Ja spēlējaties, tad spēlējaties - un šajā laikā tu nemazgā traukus un nerunā pa telefonu. Tomēr vari apvienot bērnam nozīmīgas aktivitātes, piemēram, pastaigu svaigā gaisā ar pagalma spēlēm vai radošām izklaidēm, sarunām ar emociju izprašanu vai grāmatu lasīšanu.
  3. Ļauj izvēlēties. Vaicā mazajam, kas būs tā aktivitāte, ar ko “viņa laikā” vajadzētu nodarboties. Vecākam būtu jāseko bērna norādījumiem. Ja mazais vēlas tevi “sapucēt” ar sejas krāsām vai redzēt tēti dinozaura čībās, vai lūdz dzert tēju kopā ar lellēm, tev vajadzētu respektēt bērna izvēli.
  4. Izmanto ikdienas darbus kā iespēju būt kopā. Labs veids, kā pavadīt laiku kopā, ir iesaistīt bērnu dažādos mājas darbos un uzdot pienākumus. Piemēram, kopā pagatavot vienkāršas vakariņas vai sakārtot istabu. Rudenī varat grābt lapas, vākt ābolus, ziemā – nošķūrēt sniegu, pavasarī – veikt lielo mantu revīziju un tīrīt māju, savukārt vasarā – apliet puķes, nolasīt ogu ražu. Varat darīt jebko, tikai dariet to kopā!
  5. Padomā par bērnu pat savas prombūtnes laikā. Ja zini, ka dienu bērns pavadīs bez Tevis, parūpējies par maziem brīnumiņiem. Piemēram, zem spilvena noliec kādu pārsteigumu ar jauku vēlējumu dienai vai izkārto mājās līmlapiņas ar mīļām norādēm (“Zobu feja lūdz apēst biezpienu un burkānus”, “Plauktā jauna grāmata Tev”, “Kārbā gardums bērnam, kas kārtīgi ēdis pusdienas” u.tml.).
Reklāma
Reklāma

 

Psiholoģe norāda, ka vajadzētu atvēlēt laiku arī paša interesēm, hobijiem un draugiem. Bērns jūtas labi tikai tad, ja mamma un tētis ir mierā ar savām izvēlēm, ir dzīvespriecīgi un atpūtušies. Situāciju var salīdzināt ar lidojumu. Brīdī, kad izkrīt skābekļa maska, vispirms kā likums to uzvelk sev un tikai tad bērnam. Pirmais solis uz harmoniju ģimenē un darbā ir rūpēties par sevi un pieņemt izvēles, kas nerada diskomfortu. ​

Saistītie raksti