Kāpēc grūtniecības laikā rodas vēnu veselības problēmas? + praktiski padomi

Bērna gaidīšana ir process, kurā sievietes ķermenī notiek būtiskas izmaiņas. No vienas puses, tas ir normāli, taču dažos gadījumos pieaugošā slodze un pārmaiņas organismā rada sarežģījumus. Vēnu varikoze ir viena no problēmām, ar kuru saskaras sievietes grūtniecības laikā un pēc tās.

Ja asinsvadu stāvoklis grūtniecības laikā ir mainījies, var apdomāt iespējamo terapijas plānu, kura īstenošanu var sākt īstenot sadarbībā ar asinsvadu speciālistu.

FOTO: Shutterstock.com

Ja asinsvadu stāvoklis grūtniecības laikā ir mainījies, var apdomāt iespējamo terapijas plānu, kura īstenošanu var sākt īstenot sadarbībā ar asinsvadu speciālistu.

Kāpēc svarīgi rūpēties par vēnu veselību?

Venozā attece ir svarīgs nosacījums, lai venozās asinis, kuras ir bagātas ar vielmaiņas galaproduktiem, plūstu no organisma perifērijas uz centru. Asins plūsmu nodrošina nepārtraukta sirds muskuļa, kāju ikru muskuļu un lielo locītavu darbība, bet asinīm plūst pretējā virzienā neļauj vēnās esošie vārstuļi. Vēnu anatomiskā īpatnība ir tā, ka vēnas sieniņai ir ļoti plāns muskuļu slānis, un tāpēc tās saraušanās ir ierobežota. Grūtniecības laikā organismā ievērojami izmainās hormonu līmenis.

 

Progesterons atslābina vēnu sieniņas

Paaugstinās gan estrogēnu līmenis, kurš palielina asinsvada sieniņu caurlaidību, tāpēc vairāk novēro kāju tūsku, gan progesterona līmenis, kurš atslābina organisma saistaudus, lai grūtniecība vispār var sekmīgi attīstīties. Progesterons arī atslābina vēnu sieniņas. Atslābušajās vēnās vārstules vairāk nevar darboties tik efektīvi un asinis, tāpēc, ka veidojas spiediens mazajā iegurnī un vienlaikus darbojas gravitācijas spēks, sāk plūst pretējā virzienā, radot sastrēgumu. Ja šāda situācija turpinās ilgstoši, vēnas sieniņa zaudē savu elastību un arī pēc bērna iznēsāšanas un dzemdībām neatgriežas iepriekšējā stāvoklī. 

 

Grūtniecība paaugstina trombu veidošanas risku un, jo īpaši, ja jau ir attīstījusies vēnu varikoze.

 

Drošāk ir pārbaudīties

Ja sieviete ir izšķīrusies par labu grūtniecībai un atbildīgi izturas pret savu veselību, viņai noteikti vajadzētu apmeklēt asinsvadu speciālistu, kurš sniegs konsultāciju par to, kādu taktiku asinsvadu veselības nodrošināšanā izvēlēties vēl pirms grūtniecības iestāšanās. Grūtniecība paaugstina trombu veidošanas risku un, jo īpaši, ja jau ir attīstījusies vēnu varikoze. Šādos gadījumos ieteicams veikt ultrasonogrāfiju, lai iegūtu precīzu informāciju par dziļo un virspusējo vēnu stāvokli. Asinsvadu speciālists izvēlēsies efektīvāko ārstēšanas metodi. Vērts atcerēties, ka efektīvas un piemērotas terapijas stratēģijas izvēle ir svarīga veiksmīgai grūtniecības norisei un topošās māmiņas veselībai. Ja asinsvadu problēmas netiek laikus atrisinātas, tās var būt bīstamas. Apdomājiet, kāda ir jūsu ģimenes vēsture – ja vairākās paaudzēs sastopamas asinsvadu problēmas, tostarp, vēnu varikoze, noteikti nepieciešams konsultēties ar speciālistu par kompresijas zeķu valkāšanas nepieciešamību. Iestājoties grūtniecībai, vajadzētu sākt nēsāt kompresijas zeķes, kuras, saspiežot kāju no ārpuses, saspiež arī atslābušās vēnas un uzlabo venozo atteci. Šādas zeķes ievērojami samazina kāju nogurumu un tūsku dienas beigās un vienlaikus padara bērna gaidīšanas laiku daudz komfortablāku. 

Reklāma
Reklāma

 

Noderīgi padomi topošajai māmiņai

Ir daži ieteikumi, kurus var ņemt vērā katra topošā māmiņa. Tie ir: piemērotu fizisko aktivitāšu veikšana, atbilstoši grūtniecības laikam; izvairīšanās no nesamērīgas fiziskas slodzes; rūpes par ķermeņa vispārējo stāvokli un izvairīšanās no strauja svara pieauguma. Labs paņēmiens, kā mazināt slodzi asinsvadiem, ir gultas kājgaļa novietošana augstāk – efekta sasniegšanai būs pietiekami ar 10 cm. Ir vērts pievērst uzmanību veselīgam uzturam, pietiekamai šķiedrvielu un šķidruma uzņemsanai. Iepriekš minētos ieteikumus, īpaši attiecībā uz kompresijas zeķēm, vajadzētu ievērot aptuveni 6 nedēļas pēc dzemdībām, jo šāds laiks ir nepieciešams, lai mazinātos t.s. hiperkoagulācijas tendence un mazinātos arī trombu veidošanās varbūtība. Ja asinsvadu stāvoklis grūtniecības laikā ir mainījies, var apdomāt iespējamo terapijas plānu, kura īstenošanu var sākt īstenot sadarbībā ar asinsvadu speciālistu. Visos gadījumos, kad rodas nepieciešamība atrisināt jau radušās problēmas vai arī ģimenes vēsturē vairākās paaudzēs ir vēnu varikoze, jākonsultējas ar asinsvadu speciālistu, kurš vispirms veiks asinsvadu funkcionālā stāvokļa diagnostiku un pēc tam ieteiks piemērotāko ārstēšanas plānu. 

 

LASI ARĪ: 

Vienkārši vingrojumi grūtniecēm

Grūtniecība kā jauna pieredze: lietas, kas notiks ar tavu ķermeni un ar kurām būs jāsamierinās

 

Rakstu konsultējis: asinsvadu ķirurgs Dr.Vladislavs Strods