Plānots otro devu vakcīnai pret vējbakām bērniem nodrošināt tikai no 2019.gada

27.oktobrī, Valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi noteikumos par vakcināciju, kas paredz vakcinācijas pret vējbakām otro devu nodrošināt, sākot ar 2019.gada 1.janvāri, lai nodrošinātu pilnu vakcinācijas kursu pilnvērtīgas imunitātes veidošanai. 

Vecākiem jāseko, lai bērns nekasītu stipri niezošos pūslīšus – tas var izraisīt bakteriālu infekciju, kam seko abscess, pēc kura paliek neglītas rētas.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem jāseko, lai bērns nekasītu stipri niezošos pūslīšus – tas var izraisīt bakteriālu infekciju, kam seko abscess, pēc kura paliek neglītas rētas.

Iepriekš bija paredzēts, ka otrā deva vakcinācijai pret vējbakām septiņus gadus veciem bērniem ir jāuzsāk ar 2017.gada 1.janvāri, tomēr, ņemot vērā valsts budžeta finansiālās iespējas, tās ieviešanu plānots atlikt. 


No 2008.gada bērniem Latvijā tiek nodrošināta vakcinācija pret vējbakām. Tas ir ļāvis sasniegt ievērojamus rezultātus slimības izplatības apkarošanā. 2015. gadā vakcinācijas aptvere bija visaugstākā kopš imunizācijas uzsākšanas – 85,6 % -, un līdz ar augsto vakcinācijas aptveri saslimušo skaits 2015.gadā ir bijis vismazākais visā novērošanas periodā. Salīdzinot ar periodu pirms vakcinācijas uzsākšanas, saslimstības gadījumu skaits Latvijā ir samazinājies par 68%. Tāpat, salīdzinot ar 2007.gadu, 2015.gadā arī vairāk nekā par trim reizēm ir samazinājies stacionēšanas gadījumu skaits. 

 


Izlasi arī: 
Uzmanību! Bērnudārzā vējbakas
Kā saslimšana ar vējbakām ietekmē grūtniecību
 


Reklāma
Reklāma


Atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas norādēm, viena vakcinācijas deva ir pietiekama, lai samazinātu mirstību un smagu saslimstību ar vējbakām, taču divas vakcinācijas devas dod augstāku efektivitāti un tāpēc ir ieteicamas valstīs, kuru imunizācijas programmu mērķis ir ne tikai samazināt mirstību un novērst smagus saslimšanas gadījumus, bet samazināt arī kopējo saslimstību un novērst uzliesmojumus.

Vējbakas ir infekcija ar ļoti augstu inficēšanās risku, un, ja bērnu kolektīvā kāds bērns saslimst ar vējbakām, tiek noteikti ierobežojošie pasākumi un nevakcinētiem bērniem nav ieteicams apmeklēt infekcijas skarto iestādi. Līdz ar to vējbaku infekcijas izplatības ierobežošana ir nozīmīga gan no sabiedrības veselības, gan sociālekonomiskā viedokļa.