Vecāku mājas brīvprātīgie - skats uz slimnīcas dzīvi no cita skatu punkta

Viena no divām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas novietnēm atrodas Torņkalnā, Vienības gatvē. Tās teritorijā pieejama atbalsta vieta vecākiem - Vecāku māja.

Vecāku mājas restaurācija, iekārtošana un darbība iespējama, pateicoties Bērnu slimnīcas fondam un ziedotāju atbalstam, bet tās komandu veido vadītāja Ilze Jozēna, sociālā darbiniece Laura Bičkovska, psiholoģe Inese Lietaviete un kapelāns Linards Rozentāls.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vecāku mājas restaurācija, iekārtošana un darbība iespējama, pateicoties Bērnu slimnīcas fondam un ziedotāju atbalstam, bet tās komandu veido vadītāja Ilze Jozēna, sociālā darbiniece Laura Bičkovska, psiholoģe Inese Lietaviete un kapelāns Linards Rozentāls.

Baltajā koka namā vecāki var pagatavot maltīti, izmazgāt drēbes, atvilkt elpu un nakšņot, kas ir īpaši nozīmīgi, ja ģimene dzīvo ārpus galvaspilsētas. Vecāku mājā pavisam ir 8 guļamistabas ar 20 gultas vietām gan mammām, gan tētiem. Vecāku māja saviem klientiem piedāvā arī sociālā darbinieka, psihologa un
kapelāna atbalstu, ja vecākiem tāds ir nepieciešams.



Vecāku mājas brīvprātīgo darbinieku vidū ir maz studentu un pensionāru. Ilze stāsta, ka Vecāku mājas brīvprātīgais darbinieks “ir cilvēks brieduma gados ar savām interesēm, ar saviem darbiem- aizņemts cilvēks. Un tad viņš atrod laiku vēl arī tam, ko vēlas darīt Vecāku mājā”.

Kas mudina cilvēkus pievērsties brīvprātīgo darbam
Brīvprātīgais darbinieks Jānis par iespēju strādāt Vecāku mājā uzzinājis Lutera Draudzes mājas lapā. “Jau kādu laiku bija briedusi doma, ka vajadzētu veltīt daļu no sevis, lai palīdzētu citiem.” Jānis šogad būs brīvprātīgais jau piekto gadu.

Jevgēnija brīvprātīgā ir aptuveni gadu: Uzzināju par brīvprātīgā darba iespēju Vecāku mājā no draudzenes, ar kuru kopā strādāju. Lai gan arī iepriekš par to biju lasījusi internetā, pazīstama cilvēka stāsts radīja papildus motivāciju pieteikties.” Jautāta par spilgtākajiem atgadījumiem brīvprātīgā ikdienā un motivāciju, Jevgēnija stāsta: “Gandrīz katru reizi, kad esmu Vecāku mājā, daudzas lietas dzīvē sanāk ieraudzīt citā perspektīvā. Ir prieks par to, ka var palīdzēt cilvēkiem smagā situācijā, kad kāds izrakstās vesels, par to, ja redz, kā ģimenē cilvēki viens otru atbalsta. Protams, ne vienmēr viss ir labi, var redzēt cilvēku sāpes, kuras citi tur sevī, un kādreiz dzirdēt no vecākiem stāstus par bērna slimību. Bet arī tas ir ieguvums, jo liek atcerēties par to, kas tiešām ir būtisks. Atceros kā ļoti spilgtu momentu vienu bērna tēti, kura bērns bija smagi slims un stāvoklis palika sliktāks, un to, kā šis cilvēks tomēr prata saglabāt laipnu un pateicīgu attieksmi pret apkārtējiem, tas parāda cilvēka sirdi un aicina arī sevī audzināt iekšējo spēku un sirds gaišumu.”

Papildus dežūrām Vecāku mājas brīvprātīgie divas reizes nedēļā darba dienu vakaros mēdz pieteikties pavadīt laiku ar bērniem dažās slimnīcas nodaļās, spēlējot spēles, zīmējot, vai vienkārši aprunājoties. “Tas ir otrs labo darbu virziens, ko esam uzsākuši, ar ko mēs šobrīd ejam slimnīcā” atzīst Vecāku mājas vadītāja.

Vairāk par brīvprātīgo darbu skatīt Vecāku mājas mājas lapā www.vecakumaja.lv. 
Gultasvietu Vecāku mājā variet rezervēt, zvanot pa tālruni 28355353.

 

Autore: Ieva Laukmane

Reklāma
Reklāma