Padomi autovadītājiem drošai braukšanai ziemā

Apdrošināšanas akciju sabiedrība “BTA Baltic Insurance Company”  nedēļas laikā saņēmusi jau vairākus desmitus atlīdzību pieteikumu par bojātiem transportlīdzekļiem ceļu satiksmes negadījumos, kas notikuši uz slideniem un apsnigušiem ceļiem gan Rīgā un tās apkārtnē, gan arī citviet Latvijā. 

Braukšana ziemai raksturīgos laikapstākļos ir sarežģītāka, bet, parūpējoties par sava transportlīdzekļa tehnisko stāvokli un ievērojot drošas braukšanas pamatprincipus, ir iespējams būtiski samazināt ceļu satiksmes negadījumu riskus un izvairīties no nepatīkamiem pārdzīvojumiem.

FOTO: Shutterstock.com

Braukšana ziemai raksturīgos laikapstākļos ir sarežģītāka, bet, parūpējoties par sava transportlīdzekļa tehnisko stāvokli un ievērojot drošas braukšanas pamatprincipus, ir iespējams būtiski samazināt ceļu satiksmes negadījumu riskus un izvairīties no nepatīkamiem pārdzīvojumiem.

Lai izvairītos no ceļu satiksmes negadījumiem, apkopoti drošas braukšanas pamatprincipi, kas autovadītājiem būtu jāievēro šobrīd, kad braukšanas apstākļi uz ceļiem ir strauji pasliktinājušies.


Pirms braukšanas pārbaudi transportlīdzekli!
Transportlīdzekļa salūšana ir sāpīgs mirklis jebkurā gadalaikā, taču rudens un ziemas sezonā palikt aukstos vai drēgnos laikapstākļos uz ceļa negribētu neviens. BTA speciālisti norāda – šis ir īstais mirklis, kad doties uz servisu, lai veiktu pārbaudes un transportlīdzekļa sagatavošanu gada aukstākajam periodam. Jāpārbauda bremzes un gaismas, kā arī akumulators un degvielas filtrs dīzeļdzinējiem. Noteikti ir svarīgi pārbaudīt gaisa spiedienu riepās, jo aukstumā gaisa molekulas riepās aizņem mazāk vietas, samazinot kopējo riepu spiedienu. Pārāk zems gaisa spiediens riepās var veicināt riepu pārkaršanu, kas, savukārt, var potenciāli izraisīt riepu protektora atdalīšanos – braukšanas laikā šāda situācija ir ārkārtīgi bīstama, jo autovadītājs var zaudēt kontroli pār savu transportlīdzekli. Tāpat arī jāpārliecinās par vējstiklu slotiņu kvalitāti un to darbības mehānismu.
 

Ja neesi nomainījis transportlīdzekļa riepas, labāk meklē citas pārvietošanās iespējas!
Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka tikai no 1. decembra visiem transportlīdzekļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 3,5 tonnas, ir obligāti jābūt aprīkotiem ar ziemas riepām. Tomēr, lai rūpētos par drošu braukšanu, transportlīdzekļa riepu nomaiņu būtu ieteicams veikt jau tad, kad vidējā gaisa temperatūra nepārsniedz piecus grādus virs nulles. Ņemot vērā šī brīža laikapstākļus, kad Latvijā intensīvi snieg, BTA speciālisti iesaka autovadītājiem, kuri nav nomainījuši savam transportlīdzeklim riepas, apsvērt iespēju šajās dienās savu transportlīdzekli neizmantot un meklēt citas alternatīvas pārvietošanās iespējas. 
Tāpat arī autovadītājiem jāņem vērā pieņemtie grozījumi normatīvajos aktos, kas paredz, ka, sākot no 2016. gada 1. decembra, uz vienas ass jābūt ne tikai viena izmēra, bet arī viena modeļa un protektora zīmējuma riepām. Šīs izmaiņas autovadītājiem jāņem vērā arī gadījumos, kad kāda no riepām tiek bojāta un nepieciešams iegādāties jaunu riepu – tai jābūt tieši tāda paša modeļa un ar tieši tādu pašu protektora zīmējumu kā otrai riepai uz attiecīgās ass. Ja neizdodas tādu iegādāties, tad ir jāmaina abas riepas uz vienas ass. 


Uz ceļa – lēnāk un prātīgāk!
Mainīgajos un ziemai raksturīgajos laikapstākļos noteikti jāsamazina braukšanas ātrums. Braukšanas apstākļi šobrīd būtiski atšķiras no braukšanas apstākļiem vasarā. Lai gan ziemas riepas būtiski uzlabo braukšanu šī brīža laikapstākļos, tomēr tās negarantē 100 % drošu braukšanu pa apsnigušiem vai apledojušiem ceļiem. BTA speciālisti aicina ņemt vērā, ka ziemas riepas nepalīdzēs gadījumos, kad transportlīdzeklis zaudē saķeri ar ceļa segumu, tāpēc ir jāizvairās no straujām un negaidītām kustībām vai straujas joslu maiņas. Trajektorijas maiņai jābūt iespējami vienmērīgai un pakāpeniskai, jo ziemai raksturīgos laikapstākļos transportlīdzeklis nespēj “pieveikt” tik asas kustības un pagriezienus kā vasarā. Šādos laikapstākļos iesakām, plānojot savu dienu, paredzēt papildu laiku ceļam.


Ievēro distanci!
Lai samazinātu ceļu satiksmes negadījumu risku, BTA speciālisti iesaka turēties nedaudz tālāk no priekšā braucošā transportlīdzekļa nekā ierasts, un skatienus vērst tālāk nekā parasti – jāvēro tālāk esošo transportlīdzekļu uzvedība uz ceļa, lai dotu sev vērtīgās sekundes reakcijai ārkārtas gadījumā. Jebkura transportlīdzekļa bremzēšanas ceļš uz sniegota vai apledojuša seguma dubultojas vai pat trīskāršojas. Pat neliela distances palielināšana un apzināšanās, kas notiek tālāk uz ceļa, dos nedaudz vairāk laika un vietas manevram, lai izvairītos no sadursmes.

Reklāma
Reklāma


Nelieto neitrālo pārnesumu!
Braukšana brīvgaitā jeb neitrālajā pārnesumā nav ieteicama, jo īpaši ziemai raksturīgos laikapstākļos. Uz sniegota un ledaina ceļa nebūtu ieteicama “ripināšanās” – sajūgu būtu vēlams izspiest tikai tad, kad tas ir nepieciešams (mainot pārnesumus un apstājoties) un jābremzē ar motoru. Bremzējot ar motoru, jāņem vērā, ka nedrīkst strauji pārslēgt zemāku pārnesumu, jo tas var izraisīt transportlīdzekļa saslīdēšanu. 


Neizmanto kruīza kontroli!
Daudziem autovadītājiem braukšana, izmantojot kruīza kontroli, ir kļuvusi par ikdienas sastāvdaļu. Tas, protams, atvieglo braukšanu, mērojot lielākus ceļa gabalus, bet, braucot pa apledojušu vai apsnigušu ceļu, kruīza kontroles izmantošana var radīt papildu riskus. Ja transportlīdzeklis pēkšņi saslīd, tad ar ieslēgtu kruīza kontroles mehānismu transportlīdzeklis uzņems ātrumu un turpinās strauji griezt riteņus, cenšoties saglabāt nemainīgu ātrumu, kā rezultātā autovadītājs var zaudēt kontroli pār savu transportlīdzekli.


Apzinies savas spējas un iemaņas!
Ja laikapstākļi un ceļu stāvoklis ir nelabvēlīgi braukšanai, labāk neriskēt. Tāpat autovadītājiem jāņem vērā, ka ceļa seguma stāvoklis, tāpat kā laikapstākļi, var mainīties ļoti strauji. Ja, esot ceļā, autovadītājs sajūt, ka laikapstākļi vai ceļu stāvoklis liek justies nedroši, labāk apstāties drošā vietā un nogaidīt.



Iepriekšminētie padomi daudziem šķitīs jau sen zināmas un pārbaudītas patiesības, bet ceļu satiksmes negadījumu skaits uz Latvijas ceļiem diemžēl nesamazinās.