Koncerti, lāpu gājieni, piemiņas brīži. Kādus pasākumus apmeklēt Lāčplēša dienā?

Ik gadu valsts svētku nedēļā visā Latvijā notiek dažnedažādi svētki. Piedāvājam nelielu ieskatu no plašas svētku programmas, kas veltīta Lāčplēša dienai.

Izpēti pasākumu programmu!

FOTO: Shutterstock.com

Izpēti pasākumu programmu!

Ik gadu valsts svētku nedēļā visā Latvijā notiek dažnedažādi svētki. Piedāvājam nelielu ieskatu no plašas svētku programmas, kas veltīta Lāčplēša dienai.

 

KONCERTI RĪGĀ

  • Liepiņš, Aišpurs, Sējāns un citi komponisti vienā koncertā. 11. novembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā plkst. 19.00 Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” kopā ar diriģentu Māri Sirmo pirmatskaņos 14 jaunas kora dziesmas, kas veltītas Latvijas 100 gadu jubilejai. Būs iespēja dzirdēt kora dziesmas, ko sacerējuši komponisti: Jānis Aišpurs, Juris Ābols, Ilona Breģe, Aivars Broks, Līga Celma-Kursiete, Georgs Juris Ķēniņš, Māris Lasmanis, Zigmars Liepiņš, Vineta Līce, Imants Ramiņš, Indra Riše, Andris Sējāns, Renāte Stivriņa, Valdis Zilveris. Biļetes iegādājamas “Biļešu Paradīze” kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.
  • Folkloras kopu sadziedāšanās “Vai tādēļ nedziedāju?”. 2016. gada 11. novembrī no plkst. 17.00 Kultūras un tautas mākslas centrā „Ritums” norisināsies Lāčplēša dienai veltīts pasākums ar folkloras kopu un VEF Kultūras pils senioru sieviešu kora “Daugavas vanadzes” sadziedāšanos “Vai tādēļ nedziedāju?”. Pasākums “Vai tādēļ nedziedāju?”
  • Koncertprogramma “Pielūgsim mūžīgi”. Rīgas Anglikāņu Sv. Pestītāja baznīcā, pasākumā „Daugavmalā mierīgs vakars” būs koncertprogramma “Pielūgsim mūžīgi” ar Rīgas Latviešu biedrības kamerkora “Austrums” un Latvijas Zemessardzes kora “Stars”, tautas un pasaules mūzikas grupas “Zale”, kā arī  Kristīnes Adamaites, Arta Sīmaņa un Jāņa Kurševa piedalīšanos.
  • Divi koncerti Rīgas Latviešu biedrības namā. Viens no tiem būs koncerts “Mosties” ar daudzu tautā iemīļotu folkmūziķu - Goran Gora, Ievas Akurateres, Haralda Sīmaņa, Austra Pumpures un vairāku citu dziedātāju uzstāšanos, bet otrs koncerts “Mazi, silti svētki” apmeklētājus priecēs ar vairāku koru un solistes Ievas Paršas māksliniecisko sniegumu.
  • Koru koncerts „Dziesma Latvijai” notiks 13. novembrī plkst. 16.00 Kultūras un tautas mākslas centra „Ritums” filiālē Laimdotas ielā 42, kas kopā pulcēs gan Rīgas korus, gan korus no citām Latvijas pilsētām. Šajā koncertā piedalīsies seši kori, lai koncertā „Dziesma Latvijai” izdziedātu savu stāstu par mūsu zemi un tās likteni, par mums pašiem un mūsu tikumiem. Vairāk par pasākumiem var lasīt ŠEIT!
koncerts

LĀPU GĀJIENS, IZSTĀDES RĪGĀ

  • Lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam. No plkst. 16.00 līdz pat plkst. 23.00 vakarā notiks pasākums „Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem”. Tajā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz Strēlnieku laukumam, latviešu karavīru piemiņai veltīts svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, kā arī folkloras kopu, vīru kopas “Vilki” un rokgrupas „Pērkons” koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā.
  • Izstādes, pieminot vēstures notikumus. Lāčplēša dienā 11. novembra krastmalā, kur iedzīvotāji aizdedz piemiņas svecītes, uz Rīgas pils fasādes Daugavas pusē būs skatāma slīdrāde par 1918. – 1919. gada notikumiem, bet Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā būs apskatāms šai atceres dienai veltītas izstādes un ekspozīcijas.

LĀPU GĀJIENS, PIEMIŅAS BRĪDIS VENTSPILĪ 

  • Plkst. 18:15 Rātslaukumā sāksies pulcēšanās lāpu gājienam, notiks Pūtēju orķestra “Ventspils” priekšnesums, Zemessardzes 46. kājnieku bataljona pārstāvja uzruna. Drīz pēc tam sāksies Lāpu gājiens no Rātslaukuma līdz Meža kapiem. Gājienā iedzīvotāji aicināti piedalīties ar savu svecīti vai lāpu.
  • Piemiņas brīdī pie Baltā krusta, piedalīsies metālpūšamo instrumentu ansamblis “Ventspils”.
  • Plkst. 20:00 notiks Latviešu tautas ornamenta „Zvaigzne” veidošana Reņķa dārzā kopā ar folkloras kopu „Laipa”, ikviens ir aicināts piedalīties ar savu līdzpaņemto svecīti.

 

PIEMIŅAS PASĀKUMI JAUNJELGAVAS NOVADĀ

  • Filmas “Melānijas hronikas” demonstrējums. 11.novembrī par godu Lāčplēša dienai Jaunjelgavas kultūras namā demonstrēs filmu “Melānijas hronikas”.
  • 12.novembrī no plkst. 9.00 notiks jau 4. “Lāpu skrējiens” apkārt Jaunjelgavas novadam.
  • plkst. 17.30 būs Lāčplēša dienai veltīts svinīgs brīdis pie Brīvības cīnītāju pieminekļa, no kura sāksies Lāpu gājiens uz Daugavas krastmalu.
  • Sadziedāšanās Daugavas krastā ar vokālo grupu “Tikai Tā”, Jaunjelgavas kori un popgrupu “Fridrihštate”, svecīšu plostu palaišana Daugavā, silta tēja un putra un salūts naksnīgajās debesīs.

 

KONCERTS ALŪKSNĒ 

  • Grupas „Sestā jūdze” koncerts „Man citas zemes nevajag”. Atzīmējot piecpadsmit gadu jubileju, pie saviem klausītājiem dosies grupa „Sestā jūdze” ar patriotisku noskaņu caurvītu koncertu „Man citas zemes nevajag”. Koncertā skanēs gan grupas piecpadsmit gadu pastāvēšanas laikā radītie lielākie hiti, gan pasaulē pazīstamu skaņdarbu kaverversijas īpašā grupas „Sestā jūdze” skanējumā.

IZSTĀDES LIEPĀJĀ

  • Zīmējumu izstāde-konkurss “Mani ziedi – manai Latvijai”. Liepājas Olimpiskajā centrā novembrī apskatāms Pilsētas izglītības iestāžu audzēkņu zīmējumu konkurss-iztāde, kurā piedalās bērni visās vecuma grupās. Izstādē apskatāmi 100 žūrijas izvēlēti darbi par tēmām “Mani ziedi - manai Latvijai”, “Ziedi Latvijā”, “Ziedošās pļavas”, “Ziedi Latvijai dzimšanas dienā”!
  • Ceļojošā izstāde “Latvijas ceļojums”. No 7. novembra līdz 4. decembrim Liepājas Latviešu biedrības namā būs apskatāma franču ceļotāja un fotogrāfa Stefana Sudjēra ceļojošā izstāde „Latvijas ceļojums”. Apmeklētāji varēs sekot pa pēdām Stefanam Sudjēram, kas 26 dienās (2014.gadā) šķērsojis Latviju kājām virzienā no rietumiem līdz austrumiem, mērojot 556 km, fotogrāfijās atainojot dažādus lauku, mežu, lielceļu skatus un neskarto dabas ainavu skaistumu. Ieeja bez maksas.
  • Ceļojošā izstāde “Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru ģimenes”. Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” K. Ukstiņa ielā 7/9 atvērta apskatei Latvijas Kara muzeja ceļojošā izstāde “Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru ģimenes”. Izstāde skatāma līdz 27. novembrim. Ieeja bez maksas.

 

KONCERTS UN LĀPU GĀJIENS LIEPĀJĀ 

  • 11. novembrī plkst. 17.00 notiks pulcēšanās J.Čakstes laukumā, lai kopīgi baudītu patriotisku koncertu. Koncertā uzstāsies Valters Frīdenbergs, Zanda Štrausa un Normunds Kalniņš.
  • No plkst. 17.30 visi interesenti aicināti stāties Lāpu gājienam, lai no J.Čakstes laukuma kopīgi dotos uz Ziemeļu kapiem. Noslēdzoties lāpu gājienam, Ziemeļu kapos pie Brīvības cīnītāju pieminekļa notiks piemiņas pasākums. Tajā uzstāsies Ginta Krievkalna un par muzikālo pavadījumu rūpēsies Kristaps Krievkalns. Ar savu uzrunu karavīrus pieminēs  Kapelāns Dāvids Šterns, Liepājas pilsētas domes vadība un pārstāvis no Latvijas Nacionāliem bruņotiem spēkiem.

 

IZSTĀDE DAUGAVPILS NOVADĀ

  • No 10. novembra Naujenes tautas bibliotēkā apskatāma literārā izstāde “Lāčplēša diena”.

 

Reklāma
Reklāma

LĀPU GĀJIENS, SVINĪGĀ ZIEDU NOLIKŠANA DAUGAVPILS NOVADĀ

  • 11. novembrī Naujenes jaunatnes un sporta centrā notiks Lāčplēša dienai veltīts pasākums jauniešiem “Tēvijas sargs”.
  • Svinīgā ziedu nolikšana poļu leģionāriem Laucesas kapos paredzēta 11. novembrī plkst 11.00. Bet pēcpusdienā lāpu gājiens un piemiņas brīdis notiks Baltaču kapsētā.

 

IZRĀDE VENTSPILĪ

  • 11. novembrī plkst. 14.00 Ventspils Kultūras centrā būs iespēja noskatīties monoizrādi “Karavīrs”. Galvenajā lomā Edgars Lipors, režisors Valdis Pavlovskis, horeogrāfe Lilija Lipore. Objektu un kustību monoizrāde „Karavīrs” apvieno vairākus skatuves mākslas veidus - ne tikai leļļu, kustību un objektu teātri, bet arī akadēmiskās mūzikas zināšanas un latviešu tradicionālo kultūru. Tautasdziesma, ritualizētu kustību raksts un trāpīgi izvēlēti objekti būs tas māksliniecisko izteiksmes līdzekļu arsenāls, ar kuru mūsdienīgā skatījumā izrādē tiks atklātas latviešu kultūras vērtības. Ieeja bez maksas. Ieejas kartes Ventspils Kultūras centra kasē.

 

MILITĀRĀ PARĀDE, PŪTĒJU ORĶESTRA KONCERTS, LĀPU GĀJIENS VENTSPILĪ

  • No plkst. 17.30 Rātslaukumā būs iespējams apskatīt Zemessardzes 46. kājnieku bataljona un Valsts robežsardzes Ventspils pārvaldes robežsargu vienību izstādi, kā arī dzirdēt pūtēju orķestri „Ventspils”.
  • Plkst. 18.00 Rātslaukumā notiks svinīga jauno zemessargu uzņemšana Zemessardzes 46. kājnieku bataljonā. Ceremonijas laikā Ventspils pilsētas un Ventspils novada jaunieši – zemessargu kandidāti – tiks uzņemti Zemessardzē un ieskaitīti Zemessardzes 46. kājnieku bataljona rindās.
  • Plkst. 18.15 Lāpu gājiens no Rātslaukuma līdz Meža kapiem. Gājienā iedzīvotāji aicināti piedalīties ar savu svecīti vai lāpu. Plkst. 19.00 Piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta par godu Lāčplēša dienai.
  • Plkst. 20.00 Reņķa dārzā Zalkša uguns zīmes veidošana, kur ikviens pilsētas iedzīvotājs aicināts piedalīties ar savu gaismiņu.

 

KONCERTS CĒSĪS

  • 12. novembrī, plkst. 19.00 CATA Kultūras namā notiks Lāčplēša dienai veltīts koncerts "Esmu Latvietis", kurā piedalīsies Zemessardzes 51. kājnieku bataljona ansamblis "Dobeles Zemessargi". Dziedošie vīri gandrīz visi ir 1991. gada barikāžu dalībnieki, vairāki ansambļa dalībnieki ir 2. pasaules kara un Afganistānas kara veterāni, kā arī pretošanās kustības dalībnieki, kas 10 gadus pavadījuši Sibīrijas nometnēs. Šobrīd ansamblī dzied 7 vīri, kurus no pirmās dienas vada zemessardzes seržants Artūrs Reiniks.

 

LĀPU GĀJIENS UN KONCERTS JELGAVĀ

  • 11. novembrī Jelgavā notiks lāpu gājiens un Lāčplēša dienai veltīts koncerts pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem. Gājiena dalībnieki aicināti ņemt līdzi lāpas, kā arī pie apģērba piespraust sarkanbaltsarkanās lentītes. Šogad pulcēšanās un stāšanās notiks Pulkveža O. Kalpaka un Svētes ielā. Gājiens sāksies pulksten 17.30.
  • Pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem plkst. 18 sāksies svētku koncerts. Programmā piedalās: Zemessardzes 52 kājnieku bataljona ansamblis “Junda”, koris “Balti” un grupa “Tirkizband”. Svētku koncerta norisei sekot līdzi varēs arī tiešsaistē “LMT SATRAUMĒ”.

 

PIEMIŅAS PASĀKUMI RĒZEKNĒ
Rēzeknē 11. novembra pasākumi sāksies plkst. 10:00 ar aizlūgumu Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē par brīvības cīņās kritušajiem karavīriem.

16:30 notiks lāpu gājiens no pieminekļa “Vienoti Latvijai” līdz Miera ielas kapiem.

Miera ielas kapos pie obeliska Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem visi aicināti būt klāt piemiņas brīdī. 

 

IZSTĀDES UN FILMU DIENA ALŪKSNES NOVADĀ

  • Izstāde “7. Siguldas Kājnieku pulka mantojums Alūksnē”. Pirmās Latvijas brīvvalsts laikā Alūksnes kā pilsētas izaugsme un ikdienas dzīve ir bijusi cieši saistīta ar Latvijas armijas vienību – 7. Siguldas kājnieku pulku, kas bija dislocēts Alūksnē. Sakarā ar to Alūksnes muzejā 5. novembrī pulksten 12.00 atklās izstādi “7. Siguldas Kājnieku pulka mantojums Alūksnē”. Lāčplēša dienā šo izstādi varēs aplūkot bez maksas.
  • Alūksnē no pulksten 11.00 līdz 15.00 laukumā pie pašvaldības administratīvās ēkas, Dārza ielā 11, būs aplūkojama militārās tehnikas un ieroču izstāde.
  • Bejas novadpētniecības centrā ekspozīciju atklāšana. Jaunalūksnes pagasta Bejā pasākumu cikla “Solis pretī Latvijas simtgadei” ietvaros pulksten 15.00 Bejas novadpētniecības centrā atklās pastāvīgo ekspozīciju “Jaunalūksnes pagasta vēsture līdz 1945. gadam” un digitālo ekspozīciju “Latvijas Brīvības cīņas Alūksnes pusē”, savukārt pēc tam arī informatīvo stendu “Babeckas kauja”, kas tapusi sadarbībā ar Tamperes Neatkarības cīņu tradīciju asociāciju.
  • Lāčplēša dienā Alūksnes muzejā šajā bez maksas varēs vērot dokumentālās filmas. Pulksten 10.00, 11.50 un 13.40 būs skatāma filma “7. Siguldas Kājnieku pulks”, pulksten 10.40, 12.30 un 14.20 filma „Latvijas Atbrīvošanas karš”, bet pulksten 11.10, 13.00 un 14.50 filma “Jaunatne Latvijas Brīvības cīņās”. Apmeklējumiem grupās filmu seansiem ieteicams iepriekš pieteikties.

 

MILITĀRĀ STAFETE UN PIEMIŅAS BRĪDIS ALŪKSNĒ

  • 10. novembrī Alūksnē notiks militārā sporta spēle “Lāčplēša stafete 2016”, kurā tiksies 20 skolēnu komandas no Alūksnes un Apes novadiem. Spēle jau kļuvusi par tradīciju. Tajā piedalās skolēnu komandas trīs vecuma grupās – 7. un 8., 9. un 10. un 11. un 12. klases. Sacensības notiek brīvā dabā un dalībnieki tajās sacenšas dažādu veiklības, spēka un intelekta elementu izpildē.
  • Alūksnes Lielajos kapos pie Lāčplēša Kara ordeņa kavalieru atdusas vietām tiks nolikti ziedi, bet plkst. 15.00 Garnizona kapos notiks karavīru piemiņai veltīts atceres brīdis.
  • Plkst. 17.00 pie Alūksnes Jaunās pils notiks Lāčplēša dienai veltīts piemiņas pasākums, kurā apbalvos arī “Lāčplēša stafetes” dalībniekus. aptuveni plkst. 17.40 visI ar aizdegtām lāpām pievienoties lāpu gājienam no pils uz 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekli, kur notiks svētbrīdis. Pēc tā Alūksnes novada vienības jaunsargu kandidāti turpat pie 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa dos solījumu.

 

LĀPU GĀJIENS JĒKABPILĪ

  • Lāčplēša dienas lāpu gājienā 11. novembrī jēkabpilieši dosies no Kena parka līdz piemineklim “Kritušiem par Tēviju”, tas sāksies plkst. 17.30. Pēc gājiena pie pieminekļa notiks piemiņas brīdis. Pulcēšanās gājienam Kļavu ielā pie Kena parka plkst. 17.00!