14 iespējas, kā bērnam stāstīt par Latviju

Kādēļ 11. novembrī cilvēki iededz svecītes? Un vai tiešām Lāčplēsim ir dzimšanas diena? Pirmsskolas vecuma bērni alkst izzināt teju jebkuru jautājumu, sākot no konkrētām, taustāmām lietām līdz pat abstraktiem jēdzieniem. Šeit 14 padomi, kā mazajam vienkārši un saprotami parādīt, ko nozīmē valsts, tauta un kādēļ jāsvin Latvijas dzimšanas diena.
Piederības izjūta rodas ģimenē, esot kopā ar sev tuviem cilvēkiem un mācoties no vecākiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Piederības izjūta rodas ģimenē, esot kopā ar sev tuviem cilvēkiem un mācoties no vecākiem.

“Kopā ar bērniem 18. novembrī visu darām kā savā dzimšanas dienā,” saka Gunta Rišķe, piecu bērnu māmiņa. “Grūtāk mazākajiem ir izskaidrot 11. novembri jeb Lāčplēša dienu. Vecākajiem dēliem šogad esam nolēmuši parādīt Latvijā uzņemto vēsturisko Aigara Graubas filmu “Rīgas sargi” (2007). Tā labi parāda vēsturi un tā laika notikumu nozīmīgumu. Mājās aizdedzam svecītes par godu Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņai.”


“Piederības izjūta rodas ģimenē, esot kopā ar sev tuviem cilvēkiem un mācoties no vecākiem. Par tik abstraktu lietu kā piederība vai nacionālā identitāte vislabāk pirmsskolas vecuma bērnam stāstīt, rādot konkrētus piemērus ar piedalīšanos svētku pasākumos, maltītes gatavošanu un svinīgu tērpu. Dzimšanas diena mazajam ir saprotams un tuvs jēdziens, tādēļ vērts atzīmēt valsts svētkus – tā bērns sāks izprast arī piederību tautai un valstij,” stāsta Zane Avotiņa, centra “Skalbes” un Mazoekspertuskola.lv psiholoģe. Par piederību tautai svarīgi runāt ikdienā, ne tikai svētku reizēs, kā arī būtiski to godāt un runāt par to pozitīvi, uzsver Avotiņa.


Lai bērnā veicinātu nacionālās identitātes veidošanos ikdienā:

1. Stāsti, cik svarīgi runāt un rakstīt latviešu valodā pareizi (bez vārdu aizvietošanas ar svešvārdiem un anglicismiem).
2. Māci bērnam valodu caur spēlēm un rotaļām, piemēram, zīmējumiem. 
3. Lasi bērnam priekšā vai kopā lasiet latviešu tautas pasakas, tautasdziesmas un daiļliteratūru (piemēram, Ineses Zanderes grāmatu “Lupatiņu rīts”, Leona Brieža dzejoļu grāmatu “Saputrotā putra”, Luīzes Pastores darbu “Petra un sniegpārslu meistars” vai detektīvstāstu sēriju bērniem “Mākslas detektīvi” u.c.)
4. Klausieties latviešu mūziku un skatieties filmas, multiplikācijas filmas un izrādes latviešu valodā.
5. Regulāri pastaigājieties vai brauciet pārgājienos dabā – rādi bērnam Latvijas skaisto dabu, stāsti par valsti (kur atrodamies, kas ir galvaspilsēta, kāda jūra ir blakus, kura ir augstākā virsotne un dziļākais ezers).
6. Ejiet uz bērniem saistošiem muzejiem – rādi Latvijas mākslinieku darbus, pārrunā kultūras notikumus un stāsti par nozīmīgām personībām. Starp citu, LNNM regulāri piedāvā mūsdienīgas darbnīcas bērniem, savukārt Rīgas Motormuzejs liks lepoties ar pašmāju izgudrojumiem.
7. Samīļo bērnu – stāsti par ģimeni, saknēm un vietu, no kuras ir nācis, rādi fotoalbumus un nodod atmiņu stāstus.

Latvijas dzimšanas diena


Svētkos pievērs uzmanību detaļām:

8. Rādi, kā svin dzimšanas dienu! Starp 18. novembri un Latvijas dzimšanas dienu liekama vienādības zīme. Tā bērnam būs vieglāk uztvert šo ziņu, ja mājās svētkus atzīmēsiet gluži tāpat, kā svinat katrs savu jubileju. 
9. Sarūpē svētku galdu – pagatavo ģimenei latviskus ēdienus no vietējiem produktiem.
10. Velc svētku drēbēs – gan bērniem, gan sev tērpā iekļauj tumši sarkanu un baltu krāsu.
11. Rotā mājas Latvijas karoga krāsās, piemēram, izkārtojot sarkanbaltsarkanas sveces vai ar bērnu kopā izgatavojot un izdekorējot māju ar karodziņiem. 
12. Sagatavojiet cits citam dāvanas saistībā ar Latviju, jo dzimšanas diena nav iedomājama bez dāvanām!
13. Radi kopības izjūtu – ej ar bērnu uz dievkalpojumu baznīcā vai noskatieties armijas parādi, ejiet uz salūtu vai gluži vienkārši ciemos pie citiem ģimenes draugiem, kas arī svin Latvijas svētkus.
14. Pagatavojiet un kopīgi mielojaties saldo ēdienu Latvijas karoga krāsās.


Recepte ”Daudz laimes, Latvija”. Autore: G. Rišķe. 

Sastāvdaļas 4 lieliem un maziem ēdājiem

Reklāma
Reklāma
  • 75 g baltās šokolādes
  • 75 g (3/4 dl) saldā krējuma
  • 75 g sablendēts biezpiens
  • 75 g saldētas avenes
  • 2 ēdamk. cukura

 

Pagatavošana

  1. Sasmalcini šokolādi un izkausē karstā ūdens peldē. 
  2. Viegli saputo saldo krējumu. Uzmanīgi iecilā izkausēto šokolādi un biezpienu putukrējumā. 
  3. Krēmu liec glāzēs un ļauj tam atdzist ledusskapī (~ 30 min.). 
  4. Tikmēr atlaidini avenes un samaisi tās ar cukuru. Vari arī sablendēt, lai masa būtu vienmērīgāka. 
  5. Pārlej aveņu mērci pār baltās šokolādes krēmu un uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim. 

 

Padoms!

Ja mājās nav avenes, tās droši var aizstāt arī ar zemenēm, vai kādām citām ogām pēc izvēles. Baltās šokolādes vietā vari izmantot dabīgo jogurtu.

Saistītie raksti