Dzimtas salidojums. Praktiski ieteikumi lieliskā notikuma plānošanai

Ikdienas un sīko rūpju pārņemti, mēs mazāk domājam par saknēm, no kā esam cēlušies, par senčiem, kuri mūs veidojuši.

Dzimtas saieta sarīkošana nav neiespējamā misija. Taču, ja vēlies, lai saiets izdodas, tas vienkārši prasa iepriekšēju sagatavošanos.

FOTO: Shutterstock.com

Dzimtas saieta sarīkošana nav neiespējamā misija. Taču, ja vēlies, lai saiets izdodas, tas vienkārši prasa iepriekšēju sagatavošanos.

Ikdienas un sīko rūpju pārņemti, mēs mazāk domājam par saknēm, no kā esam cēlušies, par senčiem, kuri mūs veidojuši un par lielo spēku, kas mūsos ir, pateicoties viņu sīkstumam, dzīves sparam un izturībai. Taču dzimtas sakņu apzināšanās padara mūs vēl spēcīgākus. Lai šo mērķi sasniegtu, rīkojam dzimtas salidojumu!

Dzimtas saieta sarīkošana nav neiespējamā misija. Taču, ja vēlies, lai saiets izdodas, tas vienkārši prasa iepriekšēju sagatavošanos. Turklāt šādam salidojumam nav obligāti jānotiek vasarā – Ziemassvētku laiks ir ļoti piemērots, lai satiktos ar tuvākiem un tālākiem radiem, dalītos atmiņās un gūtu spēku cits no cita!

 

Radu apzināšana
Ne visi radi savā starpā uztur labas attiecības. Un tam iemesli var būt dažādi – nav izveidojusies tāda tradīcija, ir bijis kāds notikums, kas pārrāvis ģimenes saiknes, radus šķir lieli attālumi. Lai apzinātu radus, ieteicams sākt ar tuvākajiem – brālēniem, māsīcām, tantēm, onkuļiem, tēvočiem, vecvecāku māsu un brāļu pēcnācējiem. Noskaidrojiet, kuri lieto internetu, jo aktīvos tehnoloģiju izmantotājus ir iespējams apvienot slēgtās grupās, piemēram, Facebook.com, kur ikviens dalībnieks var veikt ierakstu, pievienot bildes, komentēt. Facebook.com var kļūt par lielisku platformu, kur apmainīties ar aktuālo informāciju par dzimtas salidojuma detaļām. Vēl kāda iespēja – izveidot sarakstes grupu, piemēram, lietotnē WhatsApp. Turklāt te izveidot grupu varētu būt vienkāršāk jo arī vecākās paaudzes cilvēki ikdienā lieto viedtelefonus. 

Gatavojoties dzimtas salidojumam, lūdziet tuvos un tālos radus pārskatīt foto arhīvus un zīmīgās, interesantās bildes pārfotografēt vai ieskenēt un nosūtīt salidojuma organizatoram.

Vietas izvēle
Lai izvēlētos dzimtas salidojuma aktivitātes, ieteicams izvēlēties pasākuma norises vietu. Ideāli, ja tā ir kāda zīmīga māja, no kuras dzimta nosacīti cēlusies. Iedomājieties – visi sapulcējušies lielajā istabā, sadegtas sveces, smaržo pēc garda mielasta, pa logu redzama izrotāta Ziemassvētku egle... Dzimtas māja noteikti rosinās daudz atmiņu, ko varēsiet cits citam izstāstīt un ideālā variantā arī piefiksēt. Ja lauku mājas dažādu apstākļu dēļ nav piemērotas šādām svinībām, visi kopā var doties, piemēram, uz tuvējo viesu namu, kur pieejama arī plaša pirtiņa un atpūtas zona. Ja iecerētā māja vairs nav dzimtas īpašumā, varbūt ir iespēja sarunāt ar jaunajiem saimniekiem nelielu ekskursiju pa sendienu takām. 

 

Ekskursija pa apkārtni
Ja pulcēšanās vieta ir kādā no dzimtas mājām, varat sākt ar nelielu ekskursiju pa tās tuvāko apkārtni. Tāpat var izbraukt arī mazliet tālāku apvidu – apskatīt skolu, baznīcu, kultūras namu un citas interesantas vietas, kur lielākā daļa no jums ir bijusi. Ja atļauj laiks un iespējas, var pat sarīkot nelielu foto orientēšanos, kur jāatrod zīmīgas vietas un jāatmin mīkla vien pēc fotogrāfijām. Komandas var būt pa ģimenēm, kā arī tās var būt jauktas – izveidotas pēc izlozes principa.

 

Eglītes rotāšana un dziesmu dziedāšana
Vakarpusē visi var sapulcēties tuvējā mežā uz kopīgu eglītes rotāšanu un dziesmu dziedāšanu. Karināšanai eglītē derēs āboli, burkāni, Briseles kāpostiņi, redīsi. Citiem vārdiem sakot, augļi un dārzeņi, kas pēc kopbrīža noderēs meža dzīvnieciņu maltītei. Jau laikus var sagatavot dziesmu vārdus, lai ikvienam būtu iespēja piedalīties dziedāšanā.

 

Reklāma
Reklāma

Foto izstāde
Gatavojoties dzimtas salidojumam, lūdziet tuvos un tālos radus pārskatīt foto arhīvus un zīmīgās, interesantās bildes pārfotografēt vai ieskenēt un nosūtīt salidojuma organizatoram. Organizatora uzdevums fotogrāfijas sašķirot, sistematizēt un sakārtot pārskatāmi kādā no prezentāciju programmām. Var izmantot arī bilžu skatīšanās programmas. Ideāli, ja norises vietā ir liels ekrāns, uz kura visi kopā foto arhīvu varēsiet izskatīt. Protams, ar bilžu īpašnieku komentāriem!

 

Dzimtas karogs
Ikvienā pasākumā ir svarīgi domāt arī par mazākajiem pasākuma dalībniekiem. Viena no aktivitātēm varētu būt dzimtas karoga veidošana. Ņemiet lielu, baltu audumu, piemēram, palagu vai galdautu, noklājiet to zemē, nostiprinot stūrus. Sarūpējiet krāsainos flomasterus, un ļaujiet bērniem radoši izpausties, atstājot vietu arī pasākuma dalībnieku vārdiem un uzvārdiem. Ja dzimtas salidojums kļūst par ikgadēju tradīciju, var katru adu zīmēt jaunu karogu. Un kādā no apaļajām jubilejām var sarīkot karogu izstādi. Mazajiem dalībniekiem noteikti sagādās prieku foto kolāžas, kur viņiem būs jāatrod un jāatpazīst savi vecāki, vecvecāki viņu bērnības bildēs.

 

Kopīga dzimtas koka veidošana
Ja kāds no radiem jau ir sācis dzimtas koka izpēti, varat to izmantot kā pamatu, ko tikšanās laikā papildināt un precizēt. Katram no radiem, īpaši vecākajai paaudzei, noteikti ir daudz atmiņu un zināmu faktu par senākiem laikiem un maz apzinātiem dzimtas zariem. Vēlāk koku varat nofotografēt un saglabāt digitālā formātā.

 

Stāstu stāstīšana
Katras dzimtas vēsturē ir kādas zīmīgas vietas vai notikumi. Pēc kārtas stāstiet par tiem. Arī tiem, radiem, kuriem par kādu no tiem nav personīgu atmiņu, noteikti kāds no vecākiem, vecvecākiem par to ir stāstījuši, tādēļ ieteicams ļaut izteikties visiem. Varat aicināt viesus atcerēties savas bērnības smieklīgos un neparastos notikumus. Tāpat var stāstīt pirmās bērnības atmiņas, stāstus no skolas laika, stāstus vēstures kontekstā. 

 

Dzimtas ēdienu gatavošana
Radu sanākšanā vienkāršāk būtu parūpēties par gatava ēdiena pasūtīšanu vai saimnieces nolīgšanu, taču interesanti būs noaršot tādus ēdienus, ko katra ģimene uzskata par tiem, kas nākuši caur paaudzēm. Lūdziet katrai viesu ģimenei pagatavot nedaudz  jo viņu iecienītā, tradicionālā ēdiena, ko visiem kopā nobaudīt. 

 

Dāvanu loterija
Domājot par Ziemassvētku dāvanām, varat pirms pasākuma radu starpā veikt izlozi, kurš kuram sarūpēs dāvaniņu. Tas būs iemesls par otru īpaši piedomāt un, kas zina, varbūt slepeni no citiem radiem uzzināt, kas izlozētajam varētu sagādāt vislielāko prieku!