Pusaudzis lieto alkoholu. Ko darīt vecākiem?

Nupat izskanēja ziņa, ka nedēļas nogalē kāda puiša vecāki saukuši policiju, lai palīdz savaldīt reibumā esošo pusaudzi dēlu, kurš ālējas bārā. Vai policijas saukšana ir vienīgais, ko vecāki šadā situācijā var darīt? Viss cits jau ir nokavēts?

Vecākiem jāatceras, ka bērni nereti mācās no pieaugušo piemēra.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem jāatceras, ka bērni nereti mācās no pieaugušo piemēra.

 

Pusaudža gadi ir laiks, kad tiek eksperimentēts un riskēts. Tas ir laiks, kad pusaudzis meklē savu individualitāti un pats mēģina noskaidrot, vai tiešām viss, par ko vecāki viņu brīdina, ir tik bīstams. Kā vecāki jūs, iespējams, būsiet pret šiem eksperimentiem, baidoties, ka viens var novest pie nākamā un var rasties nopietnas problēmas. Jūs nevēlaties piedot vai ignorēt eksperimentus, taču tajā pašā laikā nevajag pārspīlēt. Ja jūs varat sarunāties un jūs saista spēcīgas ģimeniskas attiecības, visticamāk, bērns gadu laikā ir pieņēmis jūsu vērtības. Arī eksperimentos gūtā pieredze pusaudzi veido. Izmēģinot kaut ko jaunu, viņš apgūst, kāda uzvedība atbilst izvēlētajam dzīvesveidam. Šis vecums tomēr vēl joprojām ir laiks, kad pusaudzis mācās spriest un kontrolē sevi, tādēļ riskanta eksperimentēšana var beigties ar īstām nepatikšanām.

 

Daudzi vecāki apgalvo, ka ir pārsteigti, uzzinot, ka viņu bērnam ir problēmas ar alkoholu vai narkotikām, taču parasti ir pazīmes, kas norāda uz šādu problēmu esamību, piemēram:
Problēmas skolā. Pusaudzis neregulāri apmeklē noteiktus mācību priekšmetus un vairākos ir nesekmīgs. Pusaudzis, iespējams, izlaiž ārpusskolas nodarbības, kas viņam kādreiz ļoti patika.
Veselības problēmas. Pusaudzis vairs neguļ tā kā agrāk, ir zaudējis svaru, ir pārguris, biežāk saaukstējas vai slimo ar gripu. Viņa acis ir apsārtušas, pusaudzis ir apātisks un runā monotoni.
Pārmaiņas uzvedībā. Kādreiz draudzīgais pusaudzis kļūst uz sevi vērsts vai ļoti drūms, mazāk laika pavada ar ģimeni un nevēlas sarunāties. Viņam parādās jauni draugi vai arī viņš kļūst par citas grupas locekli. Pusaudzis lūdz iedot naudu, taču izvairās stāstīt, kur to tērēs, vai jūs konstatējat, ka no mājām pazūd nauda vai dažādas lietas. Pusaudzis nevis vienkārši vēlas būt viens, bet ir noslēpumains.
Juridiskās problēmas. Daudziem pusaudžiem, kam ir problēmas ar likumu, ir problēmas arī ar apreibinošām vielām. Daudzi pusaudži, kas piedzeras vai lieto narkotikas eksperimentējot, dara to tikai vienu vai divas reizes. Pārmērīga alkohola un apreibinošo vielu lietošana var norādīt uz nopietnu, ilgstošu problēmu, un jums ir jāapsver iespēja par profesionālas palīdzības meklēšanu.

 


LASI ARĪ: Kā rīkoties, ja pusaudzis pārrodas mājās dzēris?

Alkas pēc brīvības un domubiedriem. Kā pusaudži kļūst par alkoholiķiem?

15 gadu vecā meita lieto alkoholu un pīpē. Vai tiešām nelabojamas kļūdas audzināšanā!

Tavs bērns jau pusaudzis. Kad drīkstētu piedāvāt glāzi šampānieša?

VIDEO tīņu vecākiem: pusaudzis un alkohols

Reklāma
Reklāma

 

Geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele atgādina, ka pusaudžu vecums ir tas vecums, kad vecāki vairs nav autoritātes, kad šķiet, ka vecāki neko nesaprot, ir vecmodīgi. Visbiežāk šajā vecumā vecāki, īpaši sava dzimuma vecāks, tiek noniecināti. Ikvienam pusaudzim ir svarīgs draugu viedoklis, nozīmīgi būt „barā”, līdzināties citiem. Lielu lomu pusaudžu uzvedībā spēlē draugi un paziņas. No vienas puses, pusaudzim gribas brīvību no vecāku kontroles un aizbildniecības, neatkarību no skolas kārtības un disciplīnas, bet, no otras puses, pusaudža dzīvē viens no svarīgākajiem jautājumiem ir „Vai tu mani mīli?”, un to viņš uzdod ar savu izturēšanos un uzvedību. Tas, kas šajās attiecībās it nemaz nenāks par labu, ir moralizēšana vai bezierunu paklausības pieprasīšana. Pusaudzim ir svarīgi, ka viņu respektē, ieklausās viņa teiktajā.

 

"Ja jaunietis sācis pats lietot alkoholu, smēķēt, tad vecākiem jāmēģina saprast, ko viņiem no šī fakta ir jāiemācās par sevi, kādu ziņu bērns viņiem ar to nodod un, protams, kādu rīcību viņš no vecākiem sagaida. Vecāki bieži vairs sen jau nav autoritātes, un tad alkohols kļūst vai nu par sodu vecākiem un uzmanības pievēršanu sev, vai arī par iluzoru tiltu un “izlīgumu” - tēvs ar pusaudzi dēlu skatās hokeju, smēķē un dzer alu,  vai māte ar pusaudzi meitu dzer vīnu, iet uz klubu dejot un pēc tam pārrunā seksa pieredzi," stāsta psihoterapeite un narkoloģe Ināra Vārpa.

 

Sverīgi atcerēties, ka pusaudžu akloholisma problēmas nereti pašu spēkiem ir grūti risināt, tādēļ noderīga var būt vēršanās pēc palīdzības pie psihoterapeita vai sertificēta narkologa, kurš ir tiešās pieejamības speciālists. Narkoloģisko slimnieku (alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vielu, azartspēļu vai datorspēļu atkarības slimnieku) ārstēšana Latvijā notiek labprātīgi pēc viņu vēlēšanās narkoloģiskajās ārstniecības iestādēs gan par valsts budžeta līdzekļiem, veicot tikai pacienta līdzmaksājumu, gan arī privātās ārstniecības iestādēs, kurām nav līgumattiecību ar Nacionālo veselības dienestu.