Pieci izplatītākie iemesli, kāpēc nepiesakās bērniņš

Par grūtniecību esam pieraduši runāt pozitīvo. Gaidības, skaistas bildes, cerības un prieka pilni mirkļi. Taču ir vērtīgi padomāt arī par otru monētas pusi – iemesliem, kāpēc ilgi gaidītā grūtniecība var neiestāties. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jo, apzinot situāciju, pāris var saprast, kurā brīdī meklēt palīdzību, kurā brīdī –  uzmanīties, ja nākotnē tiek plānots bērns. Neauglības ārstēšanas kampaņa jau trešo gadu palīdz ģimenēm tikt pie ilgi gaidītā bērna. Lai veicinātu lielāku informētību, kampaņas ginekoloģe, Klīnikas EGV vadītāja Zane Vītiņa atklāj piecus biežākos iemeslus, kas traucē iestāties grūtniecībai.


Ieplānojam par vēlu
„Mūsdienu sabiedrībai ir raksturīgi atlikt bērna plānošanu uz vēlāku laiku,” – atzīst dr. Vītiņa. Sevišķi izteikti tas esot Skandināvijas valstīs – tur pirmais bērns bieži tiek ieplānots vēlāk par 35 gadiem. Kāpēc par to ir jāuztraucas? Sievietēm šajā vecumā bieži pievienojas saslimšanas, kas ietekmē grūtniecības iespējamību un norisi, piemēram, dzemdes mioma, adenomioze un citas. Ārste norāda –  novērojamas arī aptaukošanās problēmas un pieaug neveselīgas pārtikas patēriņš. Arī dzīvesveids kļūst mazkustīgāks, bet, par laimi, tiek novērota tendence šo problēmu risināt. Neveselīgs dzīvesveids un mazkustība ietekmē ne tikai sievieti – vīriešiem, savukārt, novēro samazinātu spermas kvalitāti. Tāpēc ir jāaizdomājas gan par laicīgu bērna plānošanu, gan par sava ķermeņa uzturēšanu labā formā. 

Endometrioze
Par grūtniecību esam pieraduši runāt pozitīvo. Gaidības, skaistas bildes, cerības un prieka pilni mirkļi. Taču ir vērtīgi padomāt arī par otru monētas pusi – iemesliem, kāpēc ilgi gaidītā grūtniecība var neiestāties. “Endometriozi varam saukt par šī gadsimta saslimšanu,” – stāsta dr. Vītiņa.  Tas ir stāvoklis, kad dzemdes iekšējais slānis – endometrijs – ieaug citos orgānos un rada imunoloģiskās reakcijas. Endometriozes dēļ rodas mazāk kvalitatīvas olšūnas un procesi, kas kavē apaugļošanos sievietes organismā. Aizdomas par endometriozi rodas, ja novēro šādus simptomus: sāpes vēdera lejas daļā pirms mēnešreizēm un pirmajās menstruālā cikla dienās, kā arī sāpes un nepatīkamas izjūtas mīlējoties. Endometrioze  skar 6 – 10% sieviešu. Ir ļoti svarīgi neignorēt šādus simptomus un laicīgi vērsties pie ārsta.


Seksuāli transmisīvās saslimšanas
Neārstētā STS padara olvadus necaurlaidīgus. Rodas mazā iegurņa iekaisuma slimība –  olvadi kļūst izplesti un tiek piepildīti ar šķidrumu. Ja olvadi ir bijuši izplesti, to spēja novirzīt apaugļotu olšūnu līdz dzemdei ir zudusi –  pat pēc caurlaidības atjaunošanas operatīvā ceļā. Tāpēc nedrīkst vieglprātīgi attiekties pret nedrošu dzimumdzīvi, īpaši tāpēc, ka daļai no sievietēm hlamidioze un gonoreja tiek izslimota bez simptomiem un saslimšanas nav iespējams laicīgi atpazīt. „Ja ir bijis nedrošs sekss, ir ļoti svarīgi nekautrēties aiziet pie ārsta. Ārsts nosūtīs uz visām pārbaudēm, kas ir nepieciešamas, lai laicīgi diagnosticētu STS,” - aicina dr. Vītiņa, piebilstot, ka šāda rīcība var aiztaupīt raizes par nespēju tikt pie bērna nākotnē.
Dzemdes patoloģijas

 

Reklāma
Reklāma

Dzemdes patoloģijas
Grūtniecība nevar iestāties arī dzemdes patoloģiju dēļ. Dzemdes patoloģijas ir plašs jēdziens – tās var būt gan iedzimtas, gan tādas, kas sievietei rodas dzīves laikā. Starp otrajiem jāizceļ dzemdes polipi un miomas, kas atrodas tuvu dzemdes dobumam. Gan iedzimtu patoloģiju, piemēram, dzemdes starpsienu, gan iegūtu  patoloģiju ārstēšanā nepieciešama operatīva iejaukšanās. Tiklīdz dzemdes iekšējais slānis atveseļojas, tas spēj veiksmīgi uzņemt un noturēt sevī apaugļoto olšūnu. “Lai laikus konstatētu šādas patoloģijas, nepieciešams regulāri apmeklēt ginekologu,” aicina dr. Vītiņa, piebilstot, ka apmeklējums uzreiz pēc dzimumdzīves uzsākšanas ir īpaši svarīgs.


Hormonālais disbalanss
Hormonāla disbalansa dēļ sievietei tiek nobloķēta ovulācija. Problēma var rasties gan hipofīzes līmenī,  gan vairogdziedzera patoloģiju dēļ, gan olnīcu vai virsnieru patoloģiju dēļ, arī audzēju ietekmē. “Vēl viena mūsdienu problēma, kas var ietekmēt auglību, ir insulīna rezistence – galvenais 2. tipa diabēta attīstības izraisītājfaktors. Sievietēm, kas saskarās ar šo problēmu, nepieciešama medikamentoza palīdzība, bet jāveic izmaiņas arī ēdienkartē un dzīvesveidā,” – stāsta Z. Vītiņa