Noderīgi padomi un vērtīgas lietotnes svētku budžeta plānošanai

Pirmssvētku laiks lielākajai daļai cilvēku saistās ne tikai ar mierpilnu svētvakaru pie eglītes, bet arī ar dāvanu un cienasta gādāšanu. 

Kā plānot budžetu, turēties pie tā un nepārtērēt?

FOTO: Shutterstock.com

Kā plānot budžetu, turēties pie tā un nepārtērēt?

Pirmssvētku laiks lielākajai daļai cilvēku saistās ne tikai ar mierpilnu svētvakaru pie eglītes, bet arī ar dāvanu un cienasta gādāšanu. Protams, tas nozīmē papildus izdevumus, un, ja tos neplāno savlaicīgi un prātīgi, var izrādīties, ka svētkiem ir iztērēts krietni vairāk nekā bija iecerēts. Kā plānot budžetu, turēties pie tā un nepārtērēt?


Noderīgi ieteikumi izdevumu plānošanai

Plāna sastādīšana un pieturēšanās pie tā. Šis ir vissvarīgākais noteikums, ko jāņem vērā visai ģimenei. Ieteicams visiem kopā izlemt par budžeta plānu pirms sākat tērēt naudu un pie šī plāna arī pieturēties. Kopā jānolemj, kuras pozīcijas svētku laikā ir svarīgas un cik daudz tam esat gatavi atvēlēt. Ja nav noteikta robeža budžetam, ir viegli veikt impulsīvus pirkumus. Tāpat, ja nav saskaņots plāns, kādam var gadīties iztērēt bez iepriekšējas aprunāšanās.

Samazināts vēlmju saraksts. Ja esat izveidojuši iespējamo tēriņu sarakstu, kura kopsumma pārsniedz vēlamo, pārskatiet, no kurām pozīcijām varat atteikties, jo patiesībā viss nemaz var nebūt vajadzīgs. Tāpat ir vērts pārdomāt, varbūt ir lietas, ko var nevis pirkt, bet noīrēt, varbūt no kāda aizņemties. Ir ģimenes, kur viens cep cepeti, cits gatavo salātus, trešais – saldo. Arī tā ir iespējams samazināt izdevumus. 

Mazāka dekoratīvo priekšmetu iegāde. Šobrīd veikalos daudz skaistu nieciņu – dažādas sveces, krāsaini rotājumi, brīnišķīgi galda dekori. Taču viss nemaz nav nepieciešams. Izdomājot un pieturoties pie noteikta svētku stila, secināsiet, ka nepieciešami pavisam nedaudz rotājumu. Turklāt – skaistus dekorus var izgatavot arī pašu spēkiem. 

Vienošanās par jaunu svinēšanas scenāriju. Dažkārt ģimenēs ir iesakņojušās tradīcijas, kā ierasts svinēt Ziemassvētkus un sagaidīt Jauno gadu. Taču jums nav obligāti jāklāj pārbagāts svētku galds ar milzīgām rasola bļodām un cūkas cepešiem. Tāpat nav visiem jādāvina lielas dāvanas tik tādēļ, ka tā ierasts. Varbūt šogad varat parūpēties, lai galdā ir vieglas uzkodas un kāds saldums, savukārt dāvana viesiem var būt ģimenes organizēts svētku koncerts. 

Alternatīva svētku ballītei. Nav teikts, ka arī šajos Ziemassvētkos tieši jums jāuzņem visa lielā radu saime, jāklāj galds un jārotā māja. Varbūt ir vērts piedāvāt izdevumus un rūpes dalīt uz ģimenēm, tādējādi līdzsvarojot tēriņus. Arī jauna svinēšanas vieta var ienes neparastas vēsmas svētku svinēšanā. 

5% no budžeta - neparedzētiem tēriņiem. Lai cik pamatīgi izplānosiet savus šī mēneša izdevumus, ir vērts ierēķināt nelielu summu neparedzētiem izdevumiem. 


Lai sekotu saviem uzdevumiem un, iespējams, atrastu izdevīgākos piedāvājumus veikalos un interneta iepirkšanās vietnēs, piedāvājam izmēģināt dažas finanšu plānošanas lietotnes. 

Reklāma
Reklāma

Šī lietone paredzēta ikmēneša izdevumu reģistrēšanai ar iespēju izveidot pašam savam tēriņu kategorijas. Piemēram, izveidot kategoriju – dzīvnieku barība, dāvanas, svētku maltīte, bērnu pulciņi. Tas nozīmē, ka ir iespēja izveidot detalizētu svētku mēneša tēriņu plānu, kas palīdzētu nepārtērēties. Mēneša sākumā ievadot ieņēmumus, var sekot, kā veidojas ienākumu un izdevumu bilance, bet regulāri pirms svētkiem pārskatīt, vai tēriņi atbilst plānotajam, tāpat arī to, kuras kategorijas ir bijušas ar vislielākajiem izdevumiem.  Līdzīgi darbojas lietotne Money Lover, kas arī ļauj sadalīt tēriņus pa kategorijām un sekot līdzi tam, kādu naudas daļu iztērē sadzīves maksājumos, izlieto sabiedriskajam transportam un cik paliek svētku izdevumiem. 
 

Uz veikalu ieteicams doties ar iepirkumu sarakstu rokās, tad mazāk tiek iztērēts nevajadzīgos pirkumos. Tātad – pirms veikala apmeklējuma vajadzētu izplānot, kādas dāvanas pirksiet, kas nepieciešams to iesaiņošanai. Šādu sarakstu var izveidot telefonā, izmantojot aplikāciju Our Groceries Shopping List. Lietotne ļoti labi der ģimenēm, jo iepirkumu sarakstus iespējams sinhronizēt ar citiem telefoniem. Piemēram, ja paši dažādu iemeslu dēļ netiekat uz veikalu, nosūtiet sarakstu citam ģimenes loceklim. Ja nejauši ieraudzīji kādā veikalā dāvanu, kas piemērota, piemēram, vecmāmiņai, pirkumu atzīmējot lietotnē, par to uzzinās pārējā ģimene. 

 

Ja vēlaties iegādāties dāvanas svinībām par mazliet lētāku naudu, instalē lietotni AliExpress Shopping. Šo interneta vietni zina visi, kas vēlas iegādāties lētāk sīkas sadzīviskas lietiņas, piemēram, rotas, makus, telefonu aksesuārus. Izmantojot lietotni, tiek piemērotas vēl lielākas atlaides un izdevīgākas cenas. 

 

Meklējot izdevīgāko cenu, var izmēģināt lietotni ShopSavvy Barcode Scanner. Noskenējot preces svītrkodu, tā aplikācijā atradīs veikalus, kur to iespējams iegādāties lētāk. Tomēr ņemiet vērā, ka šajā aplikācijā nav pieejami visi Latvijas veikali un preces.

 

PayPal – šī aplikācija iet roku rokā ar pazīstamo mājaslapu PayPal, kura nodrošina drošus un ērtus internetapirkumus un citus tiešsaistes naudas darījumus. PayPal App ļaus no mobilā telefona sekot līdzi sava PayPal konta aktivitātei, tādējādi redzot ikvienu darījumu, kas ir veikts saistībā ar bankas kontu, neatkarīgi no tā, vai tie ir izdevumi vai ieņēmumi.