Kas būs aktuāls pārtikas jomā 2017. gadā pasaulē?

Pasaules pārtikas lietošanas tendences liecina, ka 2017. gads būs galējību pilns. Cilvēki no vienas puses mēģinās pēc iespējas biežāk lietot uzturā pamatproduktus, piemēram, graudus, sēklas vai dārzeņus, un no otras puses – arvien vairāk izmantos tehnoloģijas, lai uzlabotu un papildinātu savu maltīti.*

Jaunam gadam sākoties, laiks pārvērtēt ēšanas paradumus.

FOTO: Shutterstock.com

Jaunam gadam sākoties, laiks pārvērtēt ēšanas paradumus.


Atgriezīsimies pie tradicionālā, drošā un pārbaudītā. Inovācijas pieņemsim, tomēr – balstoties uz jau zināmo un pārbaudīto.  

Izmantosim zemes spēku, lietojot uzturā visu, kas zemē audzis, – graudus, sēklas, dārzeņus un augļus. Tas būs uztura pamatā.

Centīsimies neizniekot pārtiku – “bez-atlikumu maltītes” un dabai draudzīgs iepakojums kļūst arvien aktuālāki. Iepakojumi modificējas, kļūstot arvien ērtāk lietojami – vairākkārtēji attaisāmi un aizstaisāmi. Svarīga ir iespēja pilnībā iztērēt visu produktu. Pārtikas ražotāji biežāk rūpējas, lai mēs saņemtu visu, par ko esam samaksājuši, un neizmestu ārā produktus, radot lieku piesārņojumu.

Arvien vairāk novērtēsim laiku – tas kļūs vēl vērtīgāks! No vienas puses arvien aktuālāk kļūst pagatavot maltīti ātri, piemēram, pārslu putra, ko var pagatavot divu minūšu laikā. No otras puses – ironiski, tomēr fakts, ka slow-eating vēl joprojām svin uzvaras gājienu. Rezumējot: aktuālas būs ātri pagatavojamas maltītes, veltot pietiekami daudz laika to izgaršošanai.

Veselīga pārtika nav luksuss – tā kļūst arvien pieejamāka. Superprodukti nav tikai izredzētajiem pieejami, tos var iegādāties, izaudzēt un uzturā lietot vairums! Piemēram, graudaugu pārslas, tādi garšaugi kā baziliks, timiāns, piparmētra vai salīdzinoši lēti dārzeņi (burkāns, kabacis, ķirbis) un ogas (dzērvenes, mellenes) ir plaši pieejami produkti, turklāt satur vitamīnus, kas mūsu platuma grādos ir vitāli nepieciešami!

Nakts miera produkti – jauna tendence, kas vērojama pasaulē un ko var izmantot pārtikas ražotāji. Atsevišķa tendence visā pasaulē ir arī veselīgs miegs un produkti, kas to stiprina, piemēram, piens, gabaliņš siera, topinambūru vai kumelīšu tēja, vai pļavas ziedu kokteilis, kas nomierina ķermeni un prātu.

Graudaugu pārslas – 2017. gada “superprodukts” visām ēdienreizēm, ne tikai brokastīm

Reklāma
Reklāma

 


AS “Dobeles dzirnavnieks” jaunatklātā graudaugu pārslu ražotne ir piemērs tam, kā pasaules tendences ienāk Latvijā. “Ja nākamā gada pārtikas tendenču topā redzam atgriešanos pie tradicionālā, augu spēka novērtēšanu, laika ekonomēšanu un ideju par to, ka veselīga ēdienkarte ir pieejama ikvienam, tad pārslas ir tās, kas apvieno visas šīs tendences,” saka “Dobeles dzirnavnieka” mārketinga vadītāja Maija Brikmane. “Veselīgs ne vienmēr ir dārgs, svarīga ir maltītes pārdomāta plānošana. Piemēram, pārslas satur olbaltumvielas, šķiedrvielas, augstvērtīgos beta glikānus, kas mazina holesterīna līmeni, kā arī visa vecuma cilvēkiem nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.” 

 

* www.mintel.com


Materiāls publicēts sadarbībā ar  AS „Dobeles dzirnavnieks”