Četri veidi, kā tīnis pārbauda vecāku robežas. Neļauj to darīt!

Tad, kad tavs mīlīgais un draudzīgais bērns pārvēršas spurainā, lecīgā un noslēgtā tīnī, nākas meklēt citus ceļu, kā veidot attiecības. Ir lieliski, ja jums ir kopīgas nodarbes un laiks, ko pavadāt smejoties un izbaudot būšanu kopā. Tomēr šajā periodā ir svarīgi nepazaudēt robežas vecāku un bērnu attiecībās. 

Pusaudža vecums ir laiks, kad attiecības veidot īpaši sarežģīti. Vecākiem jābūt pietiekami gudriem, lai tās veidotu labas.

FOTO: Shutterstock.com

Pusaudža vecums ir laiks, kad attiecības veidot īpaši sarežģīti. Vecākiem jābūt pietiekami gudriem, lai tās veidotu labas.

Agresīvs pusaudzis? Meklē cēloņus bērnībā! Pat ja jūsu attiecības ikdienā ir ļoti labas, mamma un tētis nevar būt sava pusaudža draugi. Joprojām ir svarīgi ieturēt tieši vecāku un bērnu attiecības. Jā! Pusaudzis tās mēģinās pārkāpt, lai zinātu, cik tālu var iet. Tas ir pilnīgi normāli. Vecāku uzdevums šajā laikā ir turpinās strikti ievērot prasības, kas saistās ar disciplīnu, mājas noteikumiem, cieņu pret ģimenes locekļiem. Vēlāk šīs iemaņas noderēs, veidojot attiecības pieaugušo dzīvē, karjerā, studijās.

 

Nekad neļaujiet savam pusaudzim darīt šīs četras lietas.

 

Izrādīt vecākiem necieņu

Pusaudža emociju līkloči un svārstības ir neparedzamas. Iemesls ir straujās hormonālās svārstības, kas liek viņiem izjust stresu un satraukumu. Neraugoties uz bioloģiskajiem iemesliem, mammai un tēvam ir jādara viss, lai tīnis viņus cienītu un respektētu. Nekad neļaujiet bērnam jūs lamāt, apsaukāt un kliegt uz jums. Nekad nedariet to pašu attiecībā uz pašu pusaudzis. Veidojiet tādu atmosfēru, kas aicina uz dialogu, ļaujat brīvi izteikt to, kā viņš jūtās un ko domā. Dariet to cieņpilnā atmosfērā. Bieži vien viņiem vienkārši vajag nolaist tvaiku un tik uzklausītiem.
 

Uztvert vecākus par bankomātiem

Reklāma
Reklāma

Ja vēlaties, lai bērns izaugtu par cilvēku, kas zina naudas un darba vērtību, nekad neļaujiet viņiem jūs uztvert kā bankomātu, no kura vienmēr var izņemt naudu. Piedāvājiet viņiem dažādus veidus, kā nopelnīt naudu. Lai viņi paveic kādu vecāku dotu uzdevumu vai arī nopelna izcilas atzīmes skolā, lai tiktu pie papildu ienākumiem.


Manipulēt ar vecākiem

Pusaudži ir gudrāki nekā šķiet. Vecāki vēl joprojām viņos redz kā nevainīgus mazulīšus ar lielajā acīm un sirdi atbruņojošiem smaidiem. Tīņi lieliski nojauš šīs mūsu vājās vietas un to prasmīgi izmanto. Viņi var manipulēt, nostādot vienu vecāku pret otru. Piemēram, meita vēlas tetovējumu, bet zina, ka mamma teiks "nē". Viņa dodas pie tēva un saka: "Es prasīju mammai un viņa teica, lai prasu tev." Esi mīlošs, bet neiekrīti uz šādiem viltīgiem gājieniem. Iemācoties manipulēt bērnībā, viņi to to darīs visu mūžu.

 

Uzrunāt vecākus vārdā

Ir ģimenes, kurās bērni vecākus sauc vārdā kopš mazotnes. Tā jau ir ierasta komunikācijas forma. Bet, ja mēģinājumi vecākus sākt saukt vārdā sākas tieši tīņa vecumā - 13 - 14 gados, tad tas ir vēl viens mēģinājums pārbaudīt un nojaukt draudzības un vecāka lomas robeža. Iznīdējiet to pašā saknē. Nekad nezaudējiet savu autoritāti! 

Saistītie raksti