Ārsti brīdina: Latvijā sākas ādas vēža epidēmija

4. februārī visā pasaulē tika atzīmēta Pretvēža diena, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju. 

Divdesmit gadu laikā cilvēku grupa, kam ādas vēzis tiek diagnosticēts visbiežāk, ir kļuvusi par 30 gadiem jaunāka.

FOTO: Shutterstock.com

Divdesmit gadu laikā cilvēku grupa, kam ādas vēzis tiek diagnosticēts visbiežāk, ir kļuvusi par 30 gadiem jaunāka.

Viens no vadošajiem dermatologiem Latvijā, dr. Raimonds Karls uzsver: “Katru gadu Latvijā arvien pieaug to cilvēku skaits, kam tiek diagnosticēts ādas vēzis, kurš jau daudzus gadus ieņem pirmo vietu starp visiem onkoloģijas veidiem. Diemžēl šobrīd situācija ir tik katastrofāla, ka var droši apgalvot – Latvija atrodas ādas vēža epidēmijas sākumā.”
 

Jaunākie Eiropas vadošo pētnieku dati ādas onkoloģijas jomā, kas tika prezentēti Berlīnē notiekošajā ikgadējā EADO (European Academy of Dermato-oncology) konferencē, liecina, ka situācija ādas vēža jomā dramatiski ir pasliktinājusies visā Eiropā. Ja vēl pirms divdesmit gadiem vidējais ādas vēža pacientu vecums sasniedza 75–79 gadus, tad šobrīd ādas vēža pacientu skaita īpatsvars vērojams vecumā no 45 līdz 49 gadiem. Tas nozīmē, ka tikai divdesmit gadu laikā cilvēku grupa, kam ādas vēzis tiek diagnosticēts visbiežāk, ir kļuvusi par 30 gadiem jaunāka.
 

Drūmas nākotnes perspektīvas iezīmē arī viena no vecākajām veselības institūcijām pasaulē, Roberta Koha institūts, kas aprēķinājis, ka tuvāko 18 gadu laikā saslimstība ar ādas vēzi pieaugs par 72%.

Kā uzsver Raimonds Karls, situācija Latvijā jau daudzus gadus ir katastrofāla. Ar ādas vēzi saslimušo skaits ierindojas pirmajā vietā starp visiem ļaundabīgā audzēja veidiem. 2015. gadā vien ādas vēzis tika pirmoreiz dzīvē diagnosticēts 1326 pacientiem*. Eksperts uzsver, ka, lai arī ādas audzēji ir dažādi, ar lielāku un mazāku potenciālo bīstamību, postošākais to paveids – melanoma – spēj vārda tiešā nozīmē nogalināt cilvēku pusgada laikā.
 

“Šobrīd tiek ievērojami pārskatīta stratēģija, kā ātrāk atklāt ādas audzēju. Kopš 1985. gada pazīstamais algoritms par ABCDE melanomas pazīmēm mūsdienu apstākļos zaudē savu nozīmi. Viena no šī brīža taktikām ir "neglīto pīlēnu" atpazīšana. Tāpēc arvien svarīgāk ir visu profesiju pārstāvjiem, kuri nodarbojas ar ādas apskati – ģimenes ārstiem, dermatologiem, kosmetologiem un kosmētiķiem, podologiem, masieriem un frizieriem, – spēt diagnosticēt ādas vēzi,” skaidro biedrības Dermatologi pret ādas vēzi valdes priekšsēdētājs Dr. Raimonds Karls. Vienlaikus eksperts uzver, ka cilvēka dzīvības glābšanai izšķiroša var būt savlaicīga nonākšana dermatologa un, ja nepieciešams, onkologa redzeslokā, ko pacienti ne vienmēr ievēro ne tik daudz finansiālu apsvērumu, cik psiholoģisku barjeru un baiļu dēļ. 
 

Ādas audzēju veidi
Bīstamākais ādas audzēju veids ir melanoma, bet skaitliski visbiežākais audzējs Latvijas iedzīvotājiem ir bazalioma. Melanoma veidojas no pigmentu sintezējošām šūnām, tāpēc šis audzējs ir krāsains, savukārt bazalioma ir ādas krāsas veidojums. Ātri augošas melanomas spēj nogalināt cilvēku pusgada laikā.

Reklāma
Reklāma


Melanomas riska faktori

  • Melanomas riska faktori:
  • I–III ādas fototips
  • vasaras raibumi
  • zilas acis
  • rudi mati
  • saules apdegumi dzīves laikā
  • veidojumu skaits.


 

*Slimību profilakses un kontroles centra dati.