Bail iet gulēt? Efektīvākās gulētiešanas stratēģijas dažāda vecuma bērniem

Miega traucējumi, aizmigšanas grūtības, bezmiegs un trauksme nav tikai pieaugušo veselības problēma. ASV veiktā pētījumā atklāts, ka aptuveni 40 % bērnu ir tieši tādas pašas grūtības. Turklāt tradicionālie ieteikumi – izstrādāt ikvakara rutīnu, neskatīties pirms miega televizora ekrānā un planšetēs, ieviest fiziskās aktivitātes pa dienu, īpaši nepalīdz.
Miega speciālists piedāvā atšķirīgus risinājumus dažāda vecuma bērniem.

FOTO: Shutterstock.com

Miega speciālists piedāvā atšķirīgus risinājumus dažāda vecuma bērniem.

Bērniem lielākoties problēmas ir ar iemigšanu un gulēšanu bez pamošanās līdz rītam. Bērnu miega speciālists Laurels Kroslijs no Utahas universitātes portālā www.todaysparent.com kā galveno miega traucējumu iemeslu min trauksmi, kas ir 21. gadsimta saslimšana gandrīz visu vecumu un dzimumu cilvēkiem, kas mīt Rietumu pasaulē.  

 

Bērni, kuriem ir grūtības iemigt, jau pirms došanās gulēt sāk uztraukties. Viņi nevar iemigt, jo ir uzbudināti, un tā šis apburtais riņķis turpinās dienu no dienas. Tomēr pilnīgi visus miega traucējumus norakstīt tikai uz vispārīgu trauksmi nevar. 

 

Miega speciālists piedāvā atšķirīgus risinājumus dažāda vecuma bērniem.

 

No sešu mēnešu vecuma līdz 2 gadiem

 

Kāpēc nevar aizmigt: atdalīšanās jeb separācijas trauksme

Šajā vecumā sliktāk sāk gulēt pat tie bērni, kas līdz šim gulējuši saldā miegā līdz pat rīta gaismai. Nemierīgs miedziņš šajā periodā ir dabisks, tomēr vecākiem tas ir vājš mierinājums. Kā rīkoties, ja pēc ilgas midzināšanas rokās, ieliekot mazuli gultā, atskan brēciens? Iespējams, trauslo miegu iztraucēja temperatūras maiņa no siltām mammas rokām vēsā gultiņā, vai negaidītā pozas maiņa. Iemesli ir neskaitāmi. 

Pamēģini citu taktiku, proti, beidzot sāc radināt bēbīti aizmigt savā gultiņā. Pirmos vakarus būs raudāšana. Esi līdzās gultiņai, paglaudi galviņu vai muguru, vai arī ik pa laikam parādies bērnam, liekot saprast, ka mamma vai tētis ir tepat līdzās, tomēr rokās ņemt mazuli nevajadzētu. Ļauj viņam pašam apgūt iemigšanas prasmes.  

 

Paturi pātā, ka kopumā mosties pāris reizes naktī šajā vecumā ir fizioloģiski normāli. Ja mazulis mostas, centies viņu neņemt rokās, bet veicini iemigšanu, paliekot gultiņā. 


No divu gadu vecuma līdz trim gadiem

 

Kāpēc nevar aizmigt: bailes iemigt un pazaudēt vecākus, bailes no briesmoņiem tumsā 

Šajā vecuma posmā sāk attīstīties iztēle. Apmēram 70 % bērnu ir slikti sapņi, kas var būt viens no iemesliem, kāpēc mazulim ir trauksme pirms došanās gulēt. Ja bērns baidās no briesmoņiem, nesmejies par to, bet palīdzi atrast risinājumu, kā tikt ar šiem neģēļiem galā. Piemēram, noliec pie gultas ūdens smidzināmo pudeli un pastāsti, ka briesmoņi baidās no ūdens, tāpēc pirms miega jāpašpricē visos stūros un zem gultas. 

Var izdomāt arī citu scenāriju, kā likt bērnam sajusties droši. Piemēram, gulēšana kopā ar mājdzīvnieku ir drošāka. Ja tomēr uzskati, ka bērnam ir jāzina patiesība, ka monstru nav, un gribi mainīt viņa uzskatus, mēģini ievirzīt viņa domas pirms miega patīkamā gultnē. Kopā atcerieties dienas labākos, jaukākos notikumus. 

 

Palikt līdzās, kamēr bērns iemieg, nebūtu īsti pareizi, jo tādējādi tiek apliecināts, ka istabā tiešām var būt noslēpies briesmonis, no kura viņu ir jāsargā. 

 

No četru gadu vecuma līdz sešiem gadiem

 

Kāpēc nevar aizmigt: slikti sapņi, murgi 

Reklāma
Reklāma

Bērni mācās domāt simbolos un metaforās, viņu fantāzija arvien turpina attīstīties. Tas iespaido arī sapņu saturu – tie ir tik ļoti tēliem un fantāzijām pārbagāti, ka var pārvērsties murgos. Kā palīdzēt? Pieliec pie bērna gultas skaistu sapņu ķērāju un pastāsti, ka tas notvers visus sliktos sapnīšus un pārvērtīs tos labās domās. Vēl labāk, ja šādu sapņu ķērāju jūs varat pagatavot paši, darbojoties kopā. 

 

Sapņos atkārtojas viens un tas pats biedējošais sižets, piemēram, zirnekļi? Runā par to dienas laikā. Izlasiet kopā grāmatu par zirnekļiem, izziniet viņu dzīvesveidu, uzzīmējiet biedējošo tēlu uz papīra. Saburziet to un aizmetiet prom. 

Vēl viena metode, ja bērns pamostas no slikta sapņa nakts vidū – iemāci it kā pārslēgt sapņus kā televīzijas kanālus no sliktiem uz labiem, vai arī apgriezt spilvenu uz otru pusi un sapņot labus sapņus. 


Septiņi un vairāk gadi 

 

Kāpēc nevar aizmigt: trauksme par notikumiem, kas piedzīvoti dienas laikā

Dzirdētais televīzijas ziņās, skolā vai dārziņā, strīdi starp vecākiem un konflikti ar draugiem vai ar skolotāju, ir nemiera un trauksmes iemesls bērniem, kas ir vecāki par 7 gadiem. Šo trauksmi mazināt ir grūtāk par iedomātiem tēliem, jo balstās realitātē. Tomēr ko darīt vecākiem? Gādā, lai pirms miega bērnam ir pēc iespējas mazāk iemeslu uztraukumiem un stresam.  

Neliec aizmigt uzreiz. Piedāvā tikai ielīst gultiņā un atpūsties. Mudini iedomāties patīkamas ainas no dienas notikumiem – peldēšanos, pastaigu ar suni u. tml. Tas ļaus koncentrēt domas uz patīkamiem notikumiem un mazinās nepatīkamo domu un atmiņu ietekmi. 

 

Palīdz arī nomierinošas mūzikas vai miega pasaciņas klausīšanās un silta piena dzeršana. 

 

Parūpējies, lai mājas darbi tiktu izpildīti laicīgi un pirms miega nebūtu jāstrīdas par nākamās dienas plāniem. 

 

Apsēdies uz gultas malas un aprunājies par to, kas ir sakrājies uz sirds. Pirms miega bērni ir atvērtāki sarunām. Ja bērns prot rakstīt vai viņam patīk zīmēt, var ieviest dienasgrāmatu, kurā ik vakaru ieraksta (vai uzzīmē) trīs dienas patīkamākos notikumus. Apmēram 7–10 dienu laikā šāds ieradums kļūst par noturīgu un pozitīvu rutīnu.


Daži ieteikumi, kas noderēs visiem bērniem

  • Katram bērnam ir savs individuālais miega daudzums, kas ir nepieciešams. 
  • Izveido ikdienas rutīnas plānu, kurā noteiktos laikos ir mācības, sporta aktivitātes un atpūta.
  • Izveido rituālus, kā no aktīvās dienas daļas pāriet uz mierīgāku laika pavadīšanu vakarā. 
  • Izveido mājās vietu, kur var klusumā atpūsties un kur nedrīkst trokšņot. 
  • Pirms miega esi mierīgs un līdzsvarots, strīdus atstājiet citiem diena laikiem 

 

Kāpēc miega problēmas nedrīkst ignorēt?

Vecākiem par savu nakts mieru jārūpējas tikpat nopietni kā par bērnu atpūtu. Neizgulējušies bērni ir niķīgi un tas vēl vairāk "uzvelk" vecākus, kuriem dienas laikā jātiek galā arī ar citām lietām – darba slodzi, konfliktiem, finanšu jautājumiem. 

Vecāki, kas nespēj valdīt emocijas sava noguruma dēļ, vēl vairāk uzbudina bērnus, kuriem jau tā ir miega problēmas.  

 

Noguruši vecāki un neizgulējies bērns nav tā labākā kombinācija. Atrodi laiku sev, izdzer pirms miega tasi tējas, palasi grāmatu. 

 

Ja nevari aizmigt, nepaliec gultā, pretējā gadījumā tā asociēsies ar bezmiegu un nepatīkamām atmiņām.

Saistītie raksti